Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nový Zéland staví velkokapacitní útulky, kam se vejdou všichni bezdomovci

Autor: Darina Jíchová - 
4. května 2018
14:52

Novozélandská vláda oznámila nový projekt, jehož účelem je zbudování velkokapacitních útulků, které poskytnou útočiště všem bezdomovcům. Premiérka země Jacinda Ardernová uvedla, že vláda do jejich stavby investuje přes 16 miliard korun. Útulky pojmou 40 tisíc lidí a hotové by měly být do 4 týdnů, ještě než udeří zima, informoval deník The Guardian.

Premiérka Ardernová a ministr pro bytovou výstavbu Phil Twyford na tiskové konferenci představili svůj projekt výstavby útulků, které mají bezdomovcům poskytnout úkryt před přicházející zimou. Zima na jižní polokouli oficiálně začíná 1. června.

Na jejich zbudování úřady vyhradily 16 milard korun, chtějí tak zabránit tomu, aby desetitisíce lidí strávily zimu v autech, garážích nebo stanech. Nový Zéland se už několik let potýká s bytovou krizí.

„Děláme všechno proto, abychom lidem poskytli místo, kde budou moci přežít zimu,“ uvedl Twyford. „Vláda hodlá zajistit, aby všichni nadcházející období strávili v teple a suchu,“ dodal. Ardernová během konference vyzvala občany státu k solidaritě. „Pokud vlastníte nějaké ubytovací prostory, prosím poskytněte je lidem bez domova,“ nechala se slyšet.

Bezdomovci budou ubytováni, kde se dá

Vláda bezdomovcům otevře noclehárny pro sezónní dělníky a autokempy. Bezdomovectví je na Novém Zélandu velkým problémem, podle statistik tam žijí desetitisíce lidí na ulici. Ze všech členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je na tom nejhůře. Většina bezdomovců žije v Aucklandu, ale mnoho jich migrovalo už do dalších měst.

„Když jsme se ujali vlády, věděli jsme, že nebudeme schopni do května postavit nové domy, které by lidi ochránily před prvními mrazy. Víme, že se jedná o krizovou situaci, ale nemůžeme nečinně přihlížet tomu, jak lidé venku trpí,“ pronesla Ardernová v emotivním projevu. „Nikdo by v zimě neměl spát venku,“ doplnil ji Twyford.