„Muži byli nalezeni ležící na zemi ve venkovním prostoru pod mostem, padesátiletá žena v prostoru nákladové rampy objektu,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Vždy se jednalo o místa, kde se zdržují lidé bez domova. Příčinu smrti musí potvrdit pitva, existuje ale podezření, že příčinou jejich úmrtí bylo právě počasí.

V Moravskoslezském kraji v noci klesají teploty hluboko pod bod mrazu už od konce minulého týdne. Nejchladnější noc meteorologové zatím zaznamenali na dnešek, když teplota klesla v Ostravě až na minus 14,5 stupně Celsia.

Mrazy budou pokračovat do konce pracovní části týdne. „Nejchladněji má být ve čtvrtek,“ řekl pracovník ČHMÚ Ostrava a dodal: „Pokud bude zataženo, teploty budou kolem minus 15 stupňů Celsia. Pokud se vyjasní, mohou klesnout až k minus 20 stupňům.“ V neděli už by se teploty měly pohybovat kolem nuly.

Pracovníci nocleháren se proto na pravděpodobně nejchladnější období současné zimy pečlivě připravují a navyšují kapacity. Otevřeny jsou i krizové noclehárny, které poskytují útočiště jen v nejchladnějším období roku.

Celkem podle odhadů úřadů v Ostravě a nejbližším okolí žije asi 1000 bezdomovců. Zdaleka ne všichni mají o služby nocleháren zájem. „Zájem lidí se bude postupně zvedat. Mrazy už trvají dlouho. Jsme i v terénu, tak víme, že venku ještě vydrželi ti, kteří mají přístřešek a mohou si rozdělat oheň,“ řekla Jana Petričková z ostravské Armády spásy.

Někteří bezdomovci noclehárny odmítají kvůli řádu, který tam musí dodržovat. „Nikam jít nechci, nepotřebuji dostat nějaké šatní vši a nebudu se tam s nikým hádat, tady mám klid,“ řekla například žena, která už osm let žije v přístřešku v lesíku nedaleko Poruby.

VIDEO: Bezdomovec Václav Šíma (66) o životě pod mostem v Praze.