Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Těhotná novozélandská premiérka předá funkci až ve dveřích porodnice. Doslova

Autor: Darina Jíchová - 
5. června 2018
16:18

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová společně se svým partnerem, moderátorem Clarkem Gayfordem očekává prvního potomka. Ambiciózní politička oznámila, že ve funkci zůstane až do porodu. Podle oficiálního prohlášení své kanceláře to myslí doslova a úřad svěří do péče svému vicepremiérovi Winstonovi Petersovi až ve chvíli, kdy projde příjmem porodnice v Aucklandu, napsal deník Guardian.

První termín má Ardernová 17. června, premiérka trvá na tom, že ve funkci zůstane až do poslední chvíle. Pak si podle vlastních slov odskočí do porodnice, s prvním potomkem bude doma jen v době šestinedělí a následně se vrátí zpátky do práce. Na „otcovskou“ nastoupí její partner.

Ardernová se stane teprve druhou světovou vůdkyní, která porodí během svého funkčního období. Tou první byla v roce 1990 pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová. Novozélandská premiérka tvrdí, že je na porod připravená, ale že svůj program bude dodržovat, dokud ji nepřemůžou první kontrakce.

Chvála i kritika

Novinářům sdělila, že teprve ve chvíli, kdy ji porodnice hospitalizuje, se úřadu chopí vicepremiér Peters, její slova následně potvrdila i premiérčina tisková kancelář. Následně požádala tisk o soukromí během svého šestinedělí, přislíbila však, že s médii samozřejmě bude sdílet fotky svého potomka.

Ohledně své krátké mateřské dovolené uvedla, že během ní bude v pravidelném kontaktu s Petersem a zbytkem své vlády a bude se podílet na všech důležitých rozhodnutí. Její pracovní nasazení sklízí jak obdiv, tak kritiku.

Desítky žen pracují až do porodu, co je na ní tak zvláštního?“ uvedla jedna z uživatelek Twitteru. „Lidé by si z ní měli vzít příklad, nemyslím jen ženy, ale obecně politiky. Svému úřadu dává všechno,“ komentovali rozhodnutí Ardernové další lidé.

Klidné těhotenství

„Nejsem první ani poslední žena, která zvládá pracovat v těhotenství a která se hned po porodu vrátí do práce,“ uvedla v jednom z rozhovorů Ardernová.  „Lidé poukazují na to, že moje funkce je náročná, a mají pravdu. Stojí za mnou ale podpůrný tým, s dítětem mi pomůže můj partner a rodina a v práci mám schopné kolegy,“ dodala.

„Měla jsem klidné těhotenství, žádné nevolnosti nebo problémy. Za to jsem vděčná a značně mi to usnadnilo zůstat v úřadu. Soucítím s ženami, které si těch 9 měsíců protrpěly. Moje další těhotenství – jestli bude, může být úplně jiné,“ prohlásila premiérka.

Zobrazit celou diskusi