Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš bez důvěry trumfne i Topolánka. 227 dnů po volbách dál brázdí kraje

Autor: Zuzana Štíchová - 
5. června 2018
05:01

Ani 227 dní od voleb nemá Česko vládu s důvěrou. Drtivé vítězství hnutí ANO stabilitu nepřineslo a Andrej Babiš už se tak vyrovnal Mirku Topolánkovi. Tomu trvalo získat důvěru pro svou vládu přesně 7 měsíců a 15 dní. Lídr hnutí ANO ho dnes vyrovnal a k důvěře to má přitom ještě daleko. Déle bez důvěry nevládl ani Sněmovnou „nechtěný“ kabinet Jiřího Rusnoka, který převzal zemi po kauze Nagyová a prezident Miloš Zeman ho jmenoval i přes odpor parlamentních stran. 

Metu 7,5 měsíce od voleb, a stále bez důvěry, překonává první kabinet premiéra Andreje Babiše. Zatímco Topolánek v roce 2007 po této době nakonec podporu ve Sněmovně vyjednal, když se opřel o dvojici levicových poslanců Pohanky a Melčáka (oba ČSSD), Babiš je k tomu zatím daleko. Teprve ve středu bude podruhé jmenován premiérem a jeho „vysněná“ koalice s ČSSD, vedle které údajně nemá alternativní plán, stále nemusí vyjít.

„Nemáme plán B, nepřipravujeme ho. Kategoricky odmítám, že bychom jednali naoko a že by tu byla stopatnáctka,“ řekl v ČT vicepremiér v demisi Richard Brabec a odmítl tak možnost, že by další variantou bylo přímé spojení ANO s komunisty a SPD. Vnitrostranické referendum ČSSD končí 14. června.

Podle bývalého místopředsedy sociální demokracie Jana Birkeho by „plán B“ pro hnutí ANO zřejmě znamenal opětovnou menšinovou vládu opřenou o toleranci SPD a KSČM, nejednalo by se tak o standardní koalici.

Zeman předhazoval Topolánka, ani ten už nestačí

Kdy se Česko dočká naplnění předpokladů, že v zemi má vládnout (nevolená) vláda s důvěrou (zvolené) Poslanecké sněmovny, se tak nedá říct. A nové obrysy tak v tomto kontextu dostávají slova prezidenta Miloše Zemana z listopadu 2017.

„V jisté konkrétní situaci je taková krásná věta v ústavě, která zní: ‚Prezident může rozpustit Sněmovnu a vyhlásit předčasné volby‘. Pozor, ‚může‘, nikoliv ‚musí‘,“ prohlásil a dal tak všem na vědomí, že vláda bez důvěry může v zemi klidně vládnout až do dalších řádných voleb, které by měly být na podzim 2021.

Není totiž zákonem stanoveno, jak rychle musí prezident někoho z politiků pověřit sestavením vlády, ani jak dlouho může trvat, než dotyčného jmenuje premiérem. A ani poté neexistuje zákonný termín, za jak dlouho musí mít premiér vládu „pohromadě“, ani jak rychle ji následně musí prezident jmenovat. Jen po svém jmenování má kabinet 30 dní na získání důvěry ve Sněmovně.

Vláda bez důvěry – to je jedna z děr v naší ústavě. Může teoreticky vládnout až čtyři roky. Právě proto, že ústava nestanoví žádný termín. Topolánkovu vládu také Václav Klaus nechal vládnout několik měsíců, než získala důvěru,“ říkal před půl rokem Zeman. Jenže i Topolánka už Babiš hravě překoná.

Video  Andrej Babiš bude znovu premiérem 6. června. Důvěru pro novou vládu chce mít okolo 10. července  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

ODS stála proti 100 hlasům levice a poradila si

Topolánek se volebním patem zabýval od začátku června 2006, kdy získala ODS přes 35 % hlasů (81 poslanců). Její levicová opozice - KSČM a ČSSD - ale měla dohromady ve Sněmovně 100 hlasů, tedy rovnou polovinu. Ve Sněmovně byl navíc velmi omezený výběr partnerů - kromě ODS a opoziční levice jen lidovci a Strana zelených. Právě s nimi nakonec Topolánek vládl, i když měli také „jen“ 100 hlasů.

Napoprvé chyběly Topolánkovi k důvěře dva hlasy, napodruhé (19. ledna 2007) už na svou stranu získal přesně 100 potřebných členů komory. Jeho protivníky oslabil odchod dvou poslanců soc. dem. ze sálu. Tehdejší šéf ČSSD Paroubek pak své kolegy podezíral z politické korupce. Melčák s Pohankou se ale bránili tím, že chtěli ukončit politickou agónii.

Babiš s končící vládou dál cestuje. „Kompars,“ rýpl si Kalousek

Babišův kabinet v demisi přes nedůvěru i krátící se čas ale nadále jezdí po krajích Česka. Kolik cesty stojí, spočítaly Blesk Zprávy před několika týdny. Řada ministrů přitom už na svých postech za pár týdnů nemusí být. Pokud se podaří koalice s ČSSD, nebude mít Babiš dokonce některé rezorty pod kontrolou vůbec. To mu ale v pokračujících výjezdech a slibech nazabránilo, což leží v žaludku expředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.

„Vláda v demisi, která bude vystřídána do konce měsíce, vyjíždí do regionu. Nikomu to není trapné, nikdo se nesměje. Hejtmanka ČSSD neumí říct: „Odkládáme to, chci jednat s vládou, která tento měsíc nekončí.” Všichni berou, že vláda je Babiš a všechno ostatní je a bude kompars,“ napsal na Twitteru k cestě kabinetu do Jihočeského kraje, která v úterý začíná.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 5. června 2018 10:41 )

Všechno jen ne blekotu Drahoše a hul.vá.ta Topolána!!!! To raději 1000x ty novodobé komunisty.Že ti z minulého století už dávno pr.dí do země. Ty novodobé neprožili válku a jiné hrůzy a mají úplně jiné myšlení,rozhodně lepší nežli ODS a socani.

anna1234 ( 5. června 2018 10:14 )

.. ANO, konkrétně dělá vláda to, že jezdí po krajích, kde se nechá hostit!!! a při tom stále všichni pobírají tučný plat plus měsíční náhrady a vzhledem k těm náhradám by se mohli aspoň za své na cestách stravovat Ovšem oni jsou šetřílci, pořád budou mít málo

pomoooc-hori ( 5. června 2018 07:47 )

Kašpar mamlas zdenekk v prochcaných teplácích pojede zase celej den jako fretka.

mamlas ( 5. června 2018 07:39 )

Babiš sice hledá peníze, ale jen proto, aby se stal nejbohatším STBákem na světě. A on je našel ve státní pokladně, vytahal je totiž z kapes podnikatelů, které teď kontroluje online! A jestli nevěříte, přečtete si toto vy ignoranti!!! https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Babis-prekonal-Donalda-Trumpa-Vazne-509197

mamlas ( 5. června 2018 07:27 )

Přesně tak, mi neukazujeme Evropě neschopnost, ale všehoschopnost agenta STB!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa