Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Při protivládních protestech zemřel student. Za tři týdny je mrtvých už 47

Autor: ČTK, ivm - 
11. května 2018
22:05

Protivládní protesty Nikaragui, které trvají už přes tři týdny, si v noci na pátek vyžádaly další oběť. Střelným zraněním po převozu do nemocnice podlehl student, informovala agentura AFP, podle které zraněna byla více než desítka studentů univerzity v hlavním městě Managui. Třítýdenní protesty v této středoamerické zemi si podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva vyžádaly už nejméně 47 obětí, většinou z řad studentů.


Nejnovější úmrtí Kevina Vella (18) potvrdil zástupce místního policejního ředitele Francisco Díaz. Podle něj se mladík stal obětí „střelby skupin vandalů“ na Polytechnické univerzitě v Managui. Lídr studentských protestů Víctor Cuadra ale novinářům řekl, že do prostor univerzity začali z okolí střílet zřejmě policisté v civilu a skupiny aktivistů sandinistické mládeže, které podporují prezidenta Daniela Ortegu.

Protesty, v jejichž čele stojí univerzitní studenti a zaměstnanecké organizace, vypukly v polovině dubna kvůli vládní penzijní reformě. Ta předpokládala snížení důchodů a zvýšení příspěvků zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištění. Po masových protestech, které se z hlavního města rozšířily do dalších měst, vláda od reformy ustoupila. Demonstrace ale pokračují a Nikaragujci požadují odstoupení prezidenta, který jev úřadu 11 let, i jeho manželky, která je rok viceprezidentkou.

Policie nasadila slzný plyn

Policie proti protestujícím v ulicích i na univerzitách použila slzný plyn a gumové projektily. Většina obětí byli mladí lidé, především univerzitní studenti, při protestech zemřeli i dva policisté a novinář. Místní reportér Ángel Gahona (42) byl zastřelen v pobřežním městě Bluefields, když natáčel živé vysílání sdílené na síti Facebook.

Ve čtvrtek se konala v Managui také demonstrace zorganizovaná matkami obětí za nezávislé vyšetření úmrtí jejich dětí. K ženám se připojili i kolemjdoucí a řidiči. V průvodu byly vidět nikaragujské modrobílé vlajky a transparenty s nápisy „Ortega je vrah“ či „Nemáme strach“.


Zobrazit celou diskusi