Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemana rozčílily protesty studentů: Zneužili dvanáctiletou holčičku, tvrdí

Autor: simao, ČTK - 
22. března 2018
16:05

Prezident Miloš Zeman kritizoval účast dětí ve studentském protestu, do kterého se minulý týden zapojily stovky škol. Zeman dnes na setkání s finalisty ankety Zlatý Ámos zmínil moment, kdy dvanáctiletá dívka mluvila o politice na studentském shromáždění u Národního divadla.

Podle Miloše Zemana mají dospělí lidé i studenti právo protestovat proti tomu, co se jim ve společnosti nelíbí. Zapojení dětí však považuje za jejich zneužívání. „Ještě před několika dny jsem předpokládal, že moje vystoupení bude krotké a přátelské. Přátelské bude v každém případě, ale krotké nebude,“ upozornil Zeman hradní hosty.

12letá holčička a za ní „lump a zbabělec“

„Existuje video, které vám doporučuji zhlédnout. To video je natočeno na piazzettě u Národního divadla a je na něm dvanáctiletá holčička, která protestuje proti ohýbání ústavy a vyjadřuje se k Babišovi, Zemanovi a k Okamurovi. Za ní stojí usmívající se muž, nechci spekulovat, ale možná, že to bude její učitel. Ať to je její učitel, nebo ne, pokládám ho jednak za lumpa a jednak za zbabělce,“ řekl prezident učitelům, kteří se díky hlasům svých žáků probojovali do finále 25. ročníku ankety o nejlepšího kantora v Česku.

„Za lumpa proto, že zneužívá dvanáctileté dítě, a za zbabělce proto, že si tam k tomu mikrofonu nestoupne sám a neřekne jako dospělý člověk svůj vlastní názor,“ vysvětloval Zeman.

Podle prezidenta mají na podobných akcích mluvit dospělí lidé. „Máte svaté právo protestovat proti tomu, co se případně v naší společnosti děje a s čím nejste spokojeni. Totéž právo mají i studenti, ale existuje určitá hranice, kde je možné mluvit o zneužití dětí,“ dodal Zeman.

Přes 44 tisíc lidí

Výstražné půlhodinové stávky studentů na obranu ústavních hodnot se před týdnem zúčastnilo 44 300 lidí, kteří se sešli na 306 místech ve 133 městech v Česku i zahraničí. Zapojilo se přes 300 škol. Informoval o tom mediální koordinátor výzvy nazvané #VyjdiVen Václav Strýček.

„Abychom sečetli, kolik lidí se celkově protestní stávky zúčastnilo, museli jsme projít všech téměř 200 facebookových událostí, skrz které se studenti sami svolávali ve svých městech a školách,“ řekl Strýček o způsobu sčítání.

Drtivou většinu účastníků tvořili studenti vysokých i středních škol. Pod heslem #VyjdiVen chtěli vyzvat prezidenta, aby plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhán. Další požadavek směřoval k vládě v demisi, která podle iniciátorů protestů nemá konat zásadní a personální kroky a nemá vytvářet nové ústavní pořádky.

Zlatý Ámos jde do finále

Setkání s prezidentem se dnes účastnilo šest finalistů ankety Zlatý Ámos, její loňský vítěz Lukáš Lis, předseda poroty Jan Cimický a školský ombudsman Ladislav Hrzal. O tom, kdo ze šestice finalistů získá hlavní cenu, se rozhodne v pátek. Finále je veřejné a uskuteční se v kongresovém centru hotelu Olšanka v Praze.

Kromě Zlatého Ámose se při něm udílejí i tituly Dětský Ámos, o němž rozhoduje dětská porota, a také Ámos sympaťák, což je vítěz hlasování na webu dětského kanálu České televize. Anketa se koná od roku 1993. Pořádá ji spolek Klub Domino, Dětská tisková agentura. Zlatého Ámose získalo celkem 13 mužů a 11 žen.

krisik ( 9. dubna 2018 21:42 )

Ale to jsou kecy. Třeba dneska na Václaváku - už v šest hodin - jsem stála vedle partičky několika dětí, které čekaly na začátek demonstrace, asi 13 - 14 let. S transparentem. Neměli s sebou žádný dospělý doprovod.

hejhej ( 24. března 2018 08:36 )

johny04:

Johny44 ( 23. března 2018 17:53 )

Prezident má zase pravdu. Naše děti byly k této akci hrubě zneužity, většina z nich ani netušila proč demonstruje. Jediné co děti potěšilo a z čeho měly radost, jak se mnohé vyjádřily bylo to, že se nebude učit. Ten kdo děti zneužil k takovému účelu, už by měl sedět na Pankráci.

salto ( 23. března 2018 07:33 )

Kavárna a sluníčka se snaží vypořádat s prezidentem tak nějak po bolševicku. Žádná křivárna jim není cizí a teď do toho zatahují i děti, kterých bych se rád zeptal "čo si také predstavujetě pod takým pojmom - ústavné hodnoty". Zase na druhou stranu, ať jim nekřivdím - užili si vzrůšo a mají o čem vyprávět...

NETA ( 22. března 2018 21:44 )

Lžete.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa