Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novináře zavraždili v přímém přenosu. Pachatel mu prostřelil hlavu

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
23. dubna 2018
15:02

Násilné protesty, které v Nikaragui vyvolala důchodová reforma, si vyžádaly více než dvě desítky mrtvých a zhruba 100 zraněných. Je mezi nimi i novinář Ángel Gahona, který byl zastřelen během živého přenosu z demonstrace ve městě Bluefields. Nikaragujský prezident Daniel Ortega oznámil, že vláda reformu zrušila. 

Současné protesty jsou nejkrvavější od roku 2007, kdy se Ortega stal prezidentem. Podle Nigaragujského střediska lidských práv (Cenidh) zemřelo přes 20 lidí, jejichž jména se organizace snaží potvrdit. Dalších více než 100 lidí při protestech od středy utrpělo zranění a některé vládní budovy byly zapáleny či jinak poničeny.

Deník Confidencial zveřejnil seznam jmen 19 obětí, ověřuje však prý další jména. Nikaragujské úřady se zatím k počtu mrtvých naposledy vyjádřily v sobotu, kdy uvedly deset obětí na životech.

Důchodová reforma

Ortega nejprve naznačil ochotu jednat o stažení reformy, poté v televizním projevu oznámil, že rada dohlížející na sociální systém země hlasovala pro její zrušení. Reforma měla přinést snížení důchodů a zároveň vyšší příspěvky na sociální pojištění od zaměstnanců i zaměstnavatelů.

Zastřelený novinář

Mezi zabitými při protestech je novinář Gahona. Ten byl zastřelen v pátek v přístavním městě Bluefields během živě vysílané reportáže, kterou sdílel na Facebooku. Z videa je patrné, že novinář hovořil o bankomatu, který byl při protestech zničen. Následně je slyšet výstřel, po kterém se muž skácel k zemi. Několik lidí mu přispěchalo na pomoc a na místě vypukla panika. Kdo Gahonu zastřelil, není zatím jasné.

Podle jednoho z novinářů byli v Bluefieldsu ozbrojeni pouze policisté a skupiny bojující proti demonstrantům, napsali nikaragujské noviny La Prensa. Od začátku protestů bylo napadeno už několik reportérů, byly jim ukradeny kamery a další vybavení. Pár jich bylo dočasně zadrženo policií. Ve čtvrtek vláda zakázala vysílat čtyřem nezávislým televizím, tři z nich obnovily vysílání, čtvrtá zůstává uzavřená.

Slova papeže

K situaci v katolické zemi se dnes vyjádřil papež František, který vyzval k ukončení násilností. „Jsem velmi znepokojen vším, co se v těchto dnech v Nikaragui děje. Budu této milované zemi nablízku s modlitbou a spojím se s biskupy, abych vyzval k ukončení veškerého násilí a zbytečného prolévání krve,“ řekl papež po veřejné modlitbě na vatikánském náměstí Svatého Petra.

Ve čtvrtek 19. dubna Ortega nařídil zablokovat signál dvou nezávislých televizních stanic Noticias a Canal 12, které se vyjadřují kriticky k současné vládě. V pátek 20. dubna se protesty rozšířily do řady nikaragujských měst, kam byli vzápětí vysláni vojáci. V neděli 22. dubna to vypadalo, že úřady mají situaci díky nasazení armády pod kontrolou.

Ortegova vláda

Ortega stojí v čele Nikaraguy od roku 2007, naposledy byl znovuzvolen v listopadu 2016, kdy získal 72 procent hlasů. Bývalý revolucionář vedl zemi už v 80. letech, poté co jeho partyzánské oddíly Sandinovské fronty národního osvobození (FSLN) svrhly diktaturu Anastasia Somozy.

jasnovidec01 ( 23. dubna 2018 17:12 )

zdenekkjetu:Jestli psal nepodložené slátaniny jako ti naši rádoby novináři, tak si to zasloužil, že? jojo,stopro

Zobrazit celou diskusi