Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stát muži zrušil koupi pozemků kvůli církvím. Ústavní soud se ho opět zastal

Muž koupil od státu pozemky, prodej ale zamítly soudy kvůli církevním restitucím (ilustrační foto).
Muž koupil od státu pozemky, prodej ale zamítly soudy kvůli církevním restitucím (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
9. května 2018
10:05

Rodina Josefa Lohmanna, který koupil od státu pozemky pod svým zahradnictvím, ale nikdy je skutečně nezískal, má šanci se k nim po skoro 20 letech dostat. Ústavní soud se zastal jejich nároku. Stát prodej pozemků v 90. letech zablokoval kvůli nároku církve. Lohmann, jenž nedávno zemřel, už jednou v roce 2011 s ústavní stížností uspěl, odvolací pražský městský soud ani Nejvyšší k tomu ale nepřihlédly s ohledem na přijetí zákona o církevních restitucích. Proto se znovu obrátil na Ústavní soud.

Soudce zpravodaj Ludvík Daněk uvedl, že rozhodnutí Nejvyššího soudu a Městského soudu v Praze porušovala práva na spravedlivý proces. Proto Ústavní soud rozhodnutí zrušil.

Lohmann koupil pozemky v Praze Modřanech od státního podniku v roce 1992. O deset let později Obvodní soud pro Prahu 4 a Městský soud v Praze shledaly kupní smlouvu částečně neplatnou. Určily, že pozemky vlastní stát, protože státní podnik nemohl v době uzavření smlouvy s pozemky disponovat.

Lohmann pak neuspěl s žalobou u obvodního soudu, který namítl, že pozemky jsou historicky církevním majetkem. Potvrdil to i odvolací Městský soud v Praze, Nejvyšší soud odmítl Lohmannovo dovolání.

Dohadování mezi soudy

V roce 2011 se však zahradník dočkal zastání u Ústavního soudu, který dovodil možnost prolomení blokačního ustanovení v případě specifických okolností, které u Lohmanna shledal. Obvodní soud v novém rozhodnutí muži vyhověl a pozemky mu přisoudil, odvolací soud to ale změnil.

Tehdy uvedl, že Ústavní soud rozhodoval v době, kdy ještě nebyl součástí právního řádu zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Soud proto zohlednil nárok na vydání daných pozemků, který uplatnila Římskokatolická farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie Praha-Modřany. Dovolání Lohmanna pak odmítl Nejvyšší soud. Proto případ znovu skončil u Ústavního soudu, který muži opět vyhověl.

deratizater ( 30. prosince 2018 13:54 )

Kocourkov

Zobrazit celou diskusi