Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dojemná zpověď o sebevraždě otce: Dcera nejznámějšího vozíčkáře Česka Zdeňka Kircha (†51) promluvila

Autor: rc, ljš - 
2. května 2018
12:43

V pátek si vzal život známý vozíčkář a závodník na handbiku Zdeněk Kirch. O sebevraždě bývalého policisty, který ochrnul po pádu z kola, se rozhodla promluvit jeho dcera.

Zdeněk Kirch dříve pracoval jako policista. Rodák z Karlových Varů miloval sport, zejména jízdu na horských kolech. Ovšem, jeho vášeň se mu jednou stala osudnou. V roce 2009 spadl z kola a zlomil si páteř. Zdálo se, že se už nikdy žádného závodu nezúčastní. Navzdory osudu však znovu závodil. Začal jezdit závody horských kol na tzv. handbike. Stal se tak inspirací pro všechny handicapované. Dokonce sám založil seriál MTB handiCUp.

Se svým osudem se stejně nemohl vyrovnat. Trpěl obrovskými bolestmi a v jednom z rozhovorů, které s ním natočila dokumentaristka Silvie Dymáková v rámci svého projektu Příběhy lidí, přirovnal svůj život k mučení. „Je to asi tejden zpátky, jsem si říkal, že můj život už je jenom tortura. To nejvíc pojmenovává to, jak já žiju. To je tortura. Když tady jsem s Vámi, tak to je fajn, bavíme se, ale pořád cejtím, jak mě to bolí. Škubu sebou, pořád to cítím. A ještě je to tak, že když mám podněty v mozku a bavím se s Vámi, tak to mám trochu míň, ta bolest není tak silná. Ale když mozek odpočívá a já nemám vnější podněty, třeba v noci, tak ty bolesti vyplynou. Přes den si zahekáš, přemůžeš to, ale v noci chceš spát, ale stačí málo a nejde to,“ řekl a tehdy ještě dodal: „Když ty bolesti nebudu moct vydržet, tak vezmu pistoli a prostřelím si hlavu. A je to hotovo.“

Svůj život opravdu nakonec ukončil, a to tento pátek. Jeho smrt oplakávají všichni, kdo ho znali. „Zdeňku, dvakrát jsi mě dokázal rozbrečet. Poprvé to bylo, když jsi dokončil svůj první závod na handbiku. Tehdy jsem s kamerou stál v cíli a z očí mi tekly slzy štěstí. Nyní mám v očích opět slzy. Věř, že navždy zůstáváš nedílnou součástí Černých koní,“ napsal na Facebook neziskové organizace Černí koně Tomáš Pouch.  O smrti otce se rozhodla promluvit i jeho dcera, která v komentáři, který zveřejnila pod vzpomínkové video publikované organizací Černí koně, napsala: „Opravdu děkuji za tohle video! I když to s taťkou nebylo vždy jednoduché, tak jsem ho vždy mnoha věcech obdivovala a navždy bude můj hrdina.“  

VIDEO: Ve Vrbčanech našli mrtvého muže a ženu se sekyrou v hlavě

anna1234 ( 2. května 2018 16:30 )

.. ignorovat bolest notabene takovou, že je už pro člověka nesnesitelná a nonstop ho sužuje? To bych tedy chtěla vidět, jak bys to dělal. Ten člověk si nevzal život jen tak pro nic za nic, zřejmě už nemohl dál. My přece vůbec nemůžeme vědět co prožíval.

deratizater ( 2. května 2018 14:50 )

silné bolesti nejsou důvodem k sebevraždě to by se muselo zasebevraždit půlku národa.Kdo prodělal třeba pozdě léčenou Borelliozu s trvalými následky kdy infekce už napadla většinu kloubů a orgánů v těle tak by mohl vyprávět co je to každodenní nesnesitelná bolest celého těla.Brufen se jistě nedá polykat každý den ale kdo má chuť žít tak bolest prostě ignoruje .Může se třeba občas opít do bezvědomí a když mu bude na druhý den pořádně špatně tak si na nějakou bolest ani nevzpomene.

crab ( 2. května 2018 13:01 )

Proc nesel na akupunkturu? Urcite by mu pomohla. Nebo mohl pouzivat elektromagneto terapii. Ja jsem mela silene bolesti po urazu patere. Nemohla jsem sedet lezet, chodit. Bolesti byly nepredstavitelne. Pan doktor na ortopedii v pardubicke nemocnici me od bolesti pomohl behem 10 dnu. Akupunkturou. Pravda musi se to umet, ne kazdy to dokaze. Dneska je to jiz 19 let a jsem stale bez bolesti. Pred tim jsem lezela na neurologii, chodila k ruznym specialistum, ale nepomahalo nic. Az akupunktura na ortopedii v pardubicke nemocnici me pomohla a bolesti zmizely zcela.Skoda zivota.

Zobrazit celou diskusi