Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Známý guru znásilnil 16letou dívku. Davy fanatiků ho brání před policií

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
25. dubna 2018
09:50

Indický soud ve středu uznal duchovního vůdce Ásarama Bapua vinným ze znásilnění. V Džódhpuru, kde se soud konal, byla zpřísněna bezpečnostní opatření, protože se očekávají protesty Bapuových příznivců. Soud došel k závěru, že dnes sedmasedmdesátiletý Bapu v roce 2013 znásilnil šestnáctiletou dívku v ášramu - na místě duchovního rozjímání.

Bapu má po celém světě asi 400 takových míst a statisíce následovníků, jež vyučuje meditaci a józe. Na jeho kázání chodí ti nejznámější indičtí umělci a vlivní politikové, několika se zúčastnil i premiér Naréndra Módí. Očekává se, že se proti rozsudku odvolá. Dalšímu obvinění ze znásilnění čelí ve státě Gudžarát.

Právník Utsav Bains, který zastupuje rodinu oběti, uvedl, že předpokládá, že Bapu bude odsouzen na doživotí. „Nic však nemůže vynahradit trauma, kterým si oběť a její rodina prošly,“ prohlásil. Policie Bapua vyšetřeje i ve spojitosti s několika korupčními kauzami.

Duchovní vůdce Asaram Bapu je velmi oblíbený, má sta tisíce následovníků. Duchovní vůdce Asaram Bapu je velmi oblíbený, má sta tisíce následovníků. | reprofoto/twitter

Dramatické zatčení

V případu, který se stal v Džódhpuru, dívka vypověděla, že ji Bapu znásilnil, když ho v ášramu navštívila spolu s matkou. Guru ale vinu popřel. Zadržen byl v roce 2013 za dramatických okolností ve svém duchovním útulku v centrální části země. Svatyni tehdy obklopily stovky jeho přívrženců a napadaly televizní štáby. Pak byl letecky přepraven do města Džódhpur v indickém státu Rádžasthán, kde na něj byl vydán zatykač.

Bapu v minulosti pobouřil svou reakcí na případ znásilnění studentky šesticí mužů v autobuse v roce 2012. Žena podlehla vnitřním zraněním, ale guruovi se nelíbilo, že násilníky prosila, aby ji ušetřili. Indie po této události v roce 2013 zpřísnila tresty pro pachatele násilí na ženách.

Další obvinění

Duchovní vůdce čelí také obvinění, že v letech 2002 až 2004 znásilnil další ženu ve městě Surat ve státu Gudžarát. Pět z devíti svědků jeho činu bylo napadeno, tři z nich zemřeli. Policisté rovněž prošetřují tyto útoky.

Obavy z nepokojů mají úřady kvůli obdobnému loňskému případu, kdy byl rovněž za znásilnění odsouzen k 20 letům vězení duchovní učitel Gurmít Rám Rahím Sinh. Následné nepokoje si vyžádaly 38 mrtvých a stovky zraněných.

Znásilnění v Indii

V roce 2016 bylo v Indii zaznamenáno asi 40 000 případů znásilnění, ve 40 procentech z nich se oběťmi staly děti. Nedávno vláda schválila výnos, který umožňuje trestat pachatele znásilnění dětí do 12 let trestem smrti. Jde o reakci na případ brutálního násilí na osmileté dívce. Souzeno je za něj osm mužů, mezi nimiž jsou čtyři policisté a správce hinduistického chrámu.

 

Zdeněk Kopečný ( 25. dubna 2018 16:09 )

Dobré jsou tam i vlaky. Do vagonů vyřežou díry, namísto dveří. Pak se tam nacpou Indové, že by jablko nepropadlo. Když pak má někdo potřebu, tak se asi vylulá do kapsy tomu, co je před ním . Ještě že tam jsou ti hadi, jinak by je sežraly krysy. Ostatně ty bývají také posvátné. Taktéž i opice. Úžasná to země. Naši hnědí spoluobčané (i se svými návyky ) odtamtud raději utekli do Evropy.

Zobrazit celou diskusi