Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Okamurův poslanec se obul do výměny studentů v rámci EU. Kritici: Je to blbost roku

Autor: Mii - 
11. dubna 2018
15:12

Studenti, kteří odjíždí do zahraničí v rámci programu Erasmus, podléhají proevropské propagandě a nejsou kritičtí vůči EU. Na zasedání výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny to řekl poslanec SPD Lubomír Volný. Mladí lidé, kteří takto studují, podle něj dostanou naprosto zkreslené informace o životě v cizí zemi a navíc jsou jen „kampusoví povaleči“ ve „zlaté kleci“. Proti názoru Volného ostře vystoupili někteří politici včetně poslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) nebo ekonomického experta ODS Jana Skopečka.

Volný na zasedání výboru mluvil o propagandě západní Evropy a manipulovatelnosti mladých lidí. Negativní názor na program Erasmus má proto, že studenti ze zahraničí nejezdí vyděšení a zhrození. „Zkušenosti studentů jsou v přímém rozporu se zkušenostmi lidí, kteří se vracejí třeba z vyspělých západních evropských ekonomik z obav o své bezpečí a o své zdraví,“ sdělil poslanec SPD na zasedání výboru podle audio nahrávky, kterou disponuje server Aktuálně.cz.

Informace o Erasmu má prý z vlastní rodiny, i když osobně se programu nezúčastnil. I proto říká, že studenti účastnící se programu „žijí v jakési bublině nebo zlaté kleci“, kvůli čemuž nedostanou obraz o pravé podobě Evropské unie. „Jsou to spíše takoví kampusoví povaleči a odmítají ty informace konfrontovat s realitou,“ pokračoval Volný. Hnutí SPD, za které sedí ve Sněmovně, je dlouhodobě kritické k Evropské unii a požaduje, aby z ní Česko vystoupilo.

Cena Miroslava Sládka

S názorem poslance SPD nesouhlasí řada politiků. Podle ekonomického experta a poslance ODS Jana Skopečka je mezinárodní výměna studentů dobrá, protože vede k tomu, že si rozšíří obzory. „Nemyslím si, že jezdí jen povaleči. Studentům, kterým přednáším, často říkám, že úroveň našeho vysokého školství vůbec není špatná, také míra vybavení, pokud se nedostanou na nejšpičkovější univerzitu. Zjistí, že Česká republika není žádný zapadákov,“ řekl poslanec pro Blesk Zprávy.

Zároveň dodal, že komentář byl vytržen z kontextu. „Ta diskuse byla o rozpočtu EU, jeden z podbodů byl Erasmus,“ sdělil Skopeček. Sám program během studií nevyužil, ale absolvoval jiné výměnné pobyty.

Ostrá slova směrem k Volnému volila poslankyně KSČM Kateřina Konečná. „Lubomír Volný, nový žhavý kandidát na cenu Miroslava Sládka za největší vyřčenou blbost roku,“ napsala na svém twitterovém účtu. Poslance SPD tak přirovnala ke kontroverznímu politikovi 90. let.

Podobně předseda ČSSD Jan Hamáček říká, že je škoda, že už si poslanec SPD Erasmus nevyzkouší, protože by mohl získat zahraniční zkušenosti, naučit se samostatně myslet a cizí jazyk. „Pan poslanec SPD má zřejmě potřebu léčit si nějaký mindrák,“ uvedl na Twitteru.

 „Neuvěřitelná nehoráznost“

Další politici komentovali názor Volného ironií. „No je to ošklivá věcička ten Erasmus. Těžko pak strašit cizinou lidi, co v ní byli,“ reagoval na sociální síti ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který před několik dny oznámil, že odejde z politiky.

Europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda také nešetřil slovy. Podle něj je názor poslance SPD „neuvěřitelná nehoráznost“. Tajemník pro evropské záležitosti a koordinátor digitální agendy Tomáš Prouza pak navázal, že SPD chce lidem zabránit v rozhledu, aby byli snadněji ovlivnitelní. „SPD maká na tom, aby lidé zůstali bez rozhledu a zkušeností a aby bylo pro Tomia a jeho lidi, jako je Lubomír Volný, jednodušší jim do hlavy cpát lži a propagandu. Ti, kteří znají svět za hranicemi české kotliny, jim totiž na jejich manipulaci neskáčou,“ uvedl Prouza na Twitteru.

Bývalý místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek na sociální síti spekuloval, jaké byly motivy pro vyslovení tohoto názoru. „Pan poslanec je opět úplně mimo, ale panu prezidentovi udělal určitě radost. On by si přál, aby studenti jezdili spíš na výměnné pobyty do Moskvy. A teď doufá, že se mu to v rámci prezidentské koalice StB, KSČM a SPD třeba i vyplní,“ napsal bývalý poslanec.

Studenti: Žádná zlatá klec, byla to dřina

Bez povšimnutí nenechali výrok ani studenti, kteří se programu Erasmus skutečně zúčastnili. „Já jsem teda byl na Erasmu, kde se dřelo a ano, poznávala cílová země, což je skvělý. Dělal jsem témata, která mi zajistila budoucí práci u velké firmy a doteď z toho mám profit,“ odmítl uživatel Martin na Facebooku tvrzení, že by se během programu nacházel ve zlaté klícce.

Podobně uživatel Zdeněk odmítá, že by na studijním pobytu nepoznal reálnou situaci země. „Na pracovním Erasmu v Řecku jsme náhodou moc dobře poznali situaci v této zemi. Zrovna v době, kdy vrcholila finanční krize, takže jsme viděli nejistotu místních, fronty na bankomaty a nedostatek hotovosti, kterou by nám hotel mohl zaplatit,“ napsal na Facebooku.

„Byla jsem na Erasmus na Granadské univerzitě ve Španělsku. Díky tomu jsem se zlepšila ve španělštině (kterou jsem na VŠ studovala). Bydlela jsem na koleji, kde pořádně nefungovalo vytápění, takže jsem spávala v mikině a kalhotách, abych neumrzla. Spousta lidí ve městě byla bez práce, leckdy i na ulici, takže mě to spíš utvrdilo v tom, že Partido Popular (španělští lidovci, nejsilnější strana) nemá dobrou politiku. Nevím, o jaké zlaté kleci pan poslanec mluví,“ přidala názor uživatelka Ivana.

O Lubomíru Volném už jednou byla řeč. Vydělává na obchodu s chudobou:

Video  Okamura se pustil do „parazitů“. Jeho poslanec však prý pronajímá byty lidem na dávkách.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa