Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Assange odstřihli od internetu. Na webu si pustil „pusu na špacír“

Autor: ČTK, zst - 
28. března 2018
22:40

Ekvádorská vláda zablokovala přístup k internetu zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi (46), který kvůli obavám z vydání do USA žije už téměř šest let na ekvádorské ambasádě v Londýně. Informovala o tom agentura EFE s odvoláním na mluvčí ekvádorské vlády. Vláda v prohlášení uvedla, že počítačový expert Assange byl odpojen od internetu v úterý.

Důvodem tohoto kroku bylo porušení dohody, v níž se Assange loni v prosinci ekvádorské vládě písemně zavázal, že nebude veřejně publikovat komentáře, které by mohly znamenat vměšování do záležitostí jiných států. Assange má od prosince ekvádorské občanství, už v roce 2012 mu tamní vláda udělila politický azyl.

V prohlášení ekvádorské vlády se také uvádí, že Assange svými příspěvky na sociálních sítích „ohrozil dobré vztahy, které má Ekvádor s Británií a ostatními zeměmi Evropské unie i dalšími státy“. O konkrétních výrocích tohoto australského programátora se prohlášení nezmiňuje.

Problémy s Katalánskem i „mizerný červ“ pro Brity

Některé tiskové agentury ve středu uvedly, že důvodem odpojení mohla být Assangeova podpora katalánskému separatistickému expremiérovi Carlesi Puigdemontovi, jehož Španělsko viní ze vzpoury. Právě obava Ekvádoru z poškození vztahů s Madridem stála podle španělské agentury Europa Press za loňskou prosincovou dohodou Assange s ekvádorskou vládou.

Agentura Europa Press také uvedla, že Assange měl tento týden slovní přestřelku se státním tajemníkem britského ministra zahraničí Alanem Duncanem. Duncan o Assangeovi v dolní komoře britského parlamentu řekl, že „je otázkou času, kdy tento mizerný červ odejde z ambasády a vydá se justici“. Zakladatel WikiLeaks mu odpověděl na Twitteru. „Je lepší být červem, tvorem prospěšným půdě, než hadem,“ reagoval Assange.

Julian Assange přišel o přístup k internetu. Julian Assange přišel o přístup k internetu. | ČTK

Ekvádorská vláda zintenzivnila loni úsilí k ukončení Assangeova pobytu na své ambasádě. Ekvádor se podle ministryně zahraničí Maríe Espinosaové pokoušel dostat Assange z ambasády i tak, že po udělení občanství požádal Británii o přiznání diplomatického statusu, což Británie odmítla.

Assange se na ambasádu v Londýně uchýlil v červnu 2012 kvůli obvinění ze znásilnění ve Švédsku z roku 2010. Assange vinu odmítá a Švédsko loni případ odložilo. Stále ale může být zatčen a vydán do USA, kde mu hrozí stíhání kvůli zveřejnění tajných dokumentů o válce v Iráku či v Afghánistánu.

Britský soud letos zamítl stížnost Assangeových advokátů na britský zatykač a rozhodl, že zatykač zůstává v platnosti. Advokáti argumentovali mimo jiné tím, že švédská prokuratura vyšetřování zastavila. Britské úřady zatykač vydaly v roce 2012 proto, že Assange porušil podmínky stanovené soudem při jeho propuštění na kauci a nedostavil se k soudu.

Ekvádor odstřihl australského hackera od internetu na své ambasádě už v říjnu 2016 poté, co server WikiLeaks zveřejnil soukromé e-maily šéfa kampaně tehdejší demokratické kandidátky na prezidenta USA Hillary Clintonové.

Antonin Blaha ( 29. března 2018 07:37 )

 Ono to proste dnes tak funguje,kdyz zapojite mozek a vyclenujete se z hloupeho stada,nedej buh kdyz sirite jine nazory nez jsou oficialni a ostatni zjistuji ze mate pravdu je zle,umlcet a zlikvidovat.Kdo tomuto paskvilu jeste dokaze rikat demokracie je opravdu blazen.

sachmat ( 29. března 2018 00:24 )

Hacker bez připojení je něco jako ryba bez vody.

Zobrazit celou diskusi