Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Assange zveřejnil tajné plány EU. O vojenské operaci kvůli uprchlíkům

Autor: mb - 
18. února 2016
12:35

Server WikiLeaks internetového aktivisty Juliana Assange zveřejnil dosud důvěrné vojenské plány Evropské unie na řešení uprchlické krize. O tom, že Evropa zvažuje vojenské řešení, se diskutovalo už před měsíci, zpráva ale poodhaluje detaily operace nazvané „Sophia“. Sami autoři návrhu přiznávají, že i když uspějí, pašeráci lidí se brzy přizpůsobí. Turecký prezident Recep Erdogan (61) navíc ve středu oznámil, že „Západ nemá šanci“ proud běženců zastavit.

Plán počítá s tím, že v Libyi bude ustanovena vláda, která vyhoví požadavkům EU a „pozve“ jednotky evropských států, aby působily v libyjských vodách. Později by měly jednotky právo působit dokonce i na pobřeží. Libye nyní spolu s Tureckem patří k zemím, odkud do Evropy přes Středozemní moře vyrážejí uprchlíci.

„Je důležité, abychom měli souhlas libyjských úřadů. Budou to právě ony, které definují právní legislativu, jež nám umožní spustit další fázi plánu… Evropská unie proto musí vyvinout odpovídající diplomatický tlak pro zajištění žádoucího výsledku,“ píše se v dokumentu, který vypracoval italský námořní admirál Enrico Credendino pro vojenské, bezpečnostní a politické výbory EU.

Erdogan: Stejně je to marné

Dokument zároveň přiznává, že i když se vše podaří dle plánu, pozitivní efekt bude nejspíše krátkodobý. „Pašeráci se pravděpodobně rychle adaptují na vzniklou situaci. Zaměří se na to, aby se vyhnuli odhalení (evropskými jednotkami) a mohli pokračovat ve svých nezákonných aktivitách,“ uvádí.

Evropu ve středu nepovzbudil ani turecký prezident Erdogan, který prohlásil, že boj Evropy s uprchlickou krizí je marný. „Je jedno, jak hrubě, nelidsky a bezskrupulózně se bude chovat Západ, proud běženců stejně nebude moci kontrolovat,“ řekl Erdogan s tím, že klíčem k vyřešení uprchlické krize je Sýrie. V listopadu loňského roku bylo přitom na turecko-evropském summitu dohodnuto, že evropští daňoví poplatníci zaplatí Ankaře tři miliardy (přes 80 miliard Kč) eur na zmírnění uprchlické krize.

hejhej ( 18. února 2016 22:42 )

Merkelová se chová jako slepice. Copak ona je EU ???? Proč jí ti pitomci poslanci eu lezou do zadku- jsou za tím prachy. Sobotka se od počátku, co vlezl, co by absolvent do politiky, jenom moc žvaní, ale nic konkrétního neřekne.Nejhorší premiér hned po Nečasovi. Mě připadá jako tupá tlučhuba. On není politik pro lidi. Většina národa si muslimáky, kteří neuznávají jiné hodnoty než nějakého násilnického pedofila Mohameda, do republiky nepřeje a to by měl premiér respektovat. O začlenění těchto primitivů nemůže být řeč. Máme příklad s cikány: začleňují je 400 let , stojí ročně miliony a vysledek je nula.

1pepan ( 18. února 2016 14:58 )

Janis Muzalas: Evropa lže, uprchlíky zvládneme, tvrdí Řecko. Recep Erdogan: „Západ nemá šanci“ proud běženců zastavit. Angela Merkelová: Migranti-uprchlíci jsou mírumilovní lidé, přizpůsobme se. Česká Republika: Chceme vysokou zeď i žiletkové dráty na naší hranici.

Zobrazit celou diskusi