Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Assange si musí začít platit složenky a uklízet po kočce. Prohrál soud s Ekvádorem

Autor: Mii - 
30. října 2018
20:00

Běžné věci, které musí vykonávat většina lidí na světě, bude muset začít dělat i zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange. Soud odmítl jeho stížnost proti Ekvádoru, na jehož ambasádě v Londýně se Assange již šest let skrývá. Zakladatel WikiLeaks tvrdil, že jeho životní podmínky jsou zde nedůstojné. Ekvádor nařídil, aby si začal sám platit složenky a uklízet po své kočce, informuje server Independent.

Podle soudkyně Kariny Martinezové tato striktnější pravidla nenarušují azylová práva, protože je v dikci úřadu rozhodovat, co se smí a nesmí uvnitř budovy dělat. Assangův právník Carlos Poveda na to odvětil, že proti rozhodnutí podá odvolání. „Ekvádor má mezinárodní povinnost chránit pana Assange,“ uvedl Poveda.

Assange argumentoval tím, že nová nařízení, v rámci kterých si musí sám platit za internet, telefon, praní prádla nebo zdravotnické výdaje, jej mají donutit k tomu, aby z ambasády odešel. Ambasáda dokonce nařídila, aby se zakladatel WikiLeaks začal pořádně starat o svoji kočku – krmil ji a uklízel po ní, jinak mu bude odebrána.

Ekvádor to vysvětloval tak, že se jen snaží nastavit udržitelný plán pro život Assangeho v budově. Dům je totiž malý a Assange svojí přítomností zabírá více než třetinu prostoru. Zdejší personál si navíc stěžuje, že zakladatel WikiLeaks v chodbách ambasády jezdí na skateboardu, hraje fotbal a chová se agresivně k bezpečnostním pracovníkům.

Kočka Juliana Assangeho je často v pozornosti médií. Kočka Juliana Assangeho je často v pozornosti médií. | Profimedia.cz

Jihoamerické zemi se také nelíbily Assangeho komentáře na internetu k citlivým politickým tématům v jiných zemích, například jeho vyjádření k separatistickému hnutí v Katalánsku. „Pokud chce Assange zůstat a bude ctít pravidla, tak může zůstat, jak dlouho chce,“ vysvětloval generální prokurátor Inigo Salvador u soudu. Assangův pobyt na ambasádě podle něj Ekvádor stál již 6 milionů dolarů.

Obavy z vydání do USA

Julian Assange se na ekvádorskou ambasádu v Londýně uchýlil před šesti lety, aby utekl vydání do Švédska, kde čelil stíhání kvůli údajnému znásilnění. Případ byl později odložen. Z ambasády ale stále nemůže pryč, protože aktuálně mu podle jeho slov hrozí zatčení a vydání do USA, kde by jej čekal soud kvůli zveřejnění tajných dokumentů o válce v Iráku a Afghánistánu.

Británie uvedla, že pokud Assange ambasádu opustí, nezatkne jej. Zakladatel WikiLeaks ale přesto zůstává v budově. Ekvádorské velvyslanectví zvolil díky sympatiím k předchozímu prezidentovi země Rafaelu Correovi. Se současným prezidentem Ekvádoru Lenínem Morenoem podobně pozitivní vztah nemá.

kollerpetr ( 31. října 2018 03:08 )

_*Najděte nahé dívky ve svém okolí zde : Huit.Re/Divky

janhu ( 31. října 2018 02:32 )

v čr žije pátá kolona usa hitlera havlofašisti = hitlerjugendi, tyto protičeské zrůdy jsou ekvivalentem henleinovců v čsr 1938

janhu ( 31. října 2018 01:18 )

politické procesy s údajnými špiony ve fašistické diktatuře USA běží neustále ¨viz poprava manželů rosenbergových 1953 , údajný hacker nikulin vydaný tímto zrůdným režimmem k mučení v usa fašismu bradley manning odsouzený usa fašimem na 35 let v gulagu usa za to ,že zveřejnil válečné zločiny usa assange to samé usa jsou fašistické zlo a vždy bylo, ani mučení lidí tomuto zrůdnému režimu nevadí ¨ a komoušům vyčítají facku kriminálníkům i po 70 letech tak pokrytecky zrůdný je tento režim Noam Chomsky se vysmál českým disidentům, komouši na ně byli směšně mírní ve srovnání se zvěrstvy fašistické diktatury USA proti levici po celé, světě , vraždy, mučení, koncentráky, Noam Chomsky: Východoevropští disidenti vlastně moc netrpěli ve srovnáním se zvěrstvy páchanými usa po celém světě http://zpravy.idnes.cz/noam-chomsky-vychodoevropsti-disidenti-moc-netrpeli-pdg-/domaci.aspx?c=A140 605_132324_domaci_js Pohřbívání zaživa a vyslýchání v plenách. USa fašismus nemučí teroristy ,ale každého koho chtějí mučit https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/406659-pohrbivani-zaziva-a-vyslychani-v-plenach-ne-kazdy -v-cia-ale-s-metodami-souhlasil.html facky, používání plen, aby si vězni nemohli ani odskočit na toaletu, simulaci pohřbení zaživa v rakvi či nasazení hmyzu v úzkém a uzavřeném prostoru. . CIA o mučení lidí hovoří jako o rozšířené technice výslechu. Expracovník CIA: Mučení se pro americkou vládu stalo státní politikou http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/expracovnik-cia-muceni-se-pro-americkou-vladu-sta lo-statni-politikou/

Jarabak ( 30. října 2018 22:03 )

Dvě svi*ě se perou. Stupidní ekvádor chrání assange před spravedlností a zároveň se vzteká? Ekvádot nějak neví, co chce. Nicméně, komouš assange má jistě po světě hodně příznivců (i v čr, každý antiamerikanista je assangův přítel), tak by mu mohli posílat příspěvky, aby proti zlým USA nebojovali jen hubou A co ten další komouš snowden? Pane Trumpe, proč nepošlete nějaké turisty, aby ho navoněli novičokem? Když má snowden tak rád rusy a nenávidí američany, tak by mu tohle nemělo vadit. A jeho fanuškům také ne. Jste na ty komouše moc měkcí.

Zobrazit celou diskusi