Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Válka teprve začíná,“ hlásal Assange z balkonu a „kopl“ do Evropské unie

Autor: ČTK, Mii - 
19. května 2017
19:07

Rozhodnutí švédské prokuratury k zastavení předběžného vyšetřování Juliana Assange jako pachatele údajného znásilnění je důležitým vítězstvím. Na balkonu ekvádorského velvyslanectví v Londýně to v pátek uvedl zakladatel serveru WikiLeaks Assange, který se v objektu ekvádorské mise ukrývá od roku 2012. Dodal zároveň, že právní bitva s Británií a Spojenými státy pokračuje, a tak není všem bojům konec. 

Assange označil pátek za významné vítězství nejen pro sebe, ale i pro systém lidských práv Organizace spojených národů. Podle svých slov se stal obětí „hrozného bezpráví“, které nemůže zapomenout, ani odpustit. Kritizoval, že je údajně sedm let zadržován, aniž by byl obžalován.

Pátečním rozhodnutím cesta podle Assange ale nekončí a opravdová válka teprve začíná. Jeho tým podle něj čeká právní bitva s Británií i Spojenými státy, se kterými chce nyní navázat dialog. Spojené království podle něj nadále odmítá potvrdit či vyvrátit, zda má v rukou žádost USA o jeho vydání.

Propuštění Manningové je důležitější, tvrdí Assange

Assange se na ekvádorskou ambasádu uchýlil v obavách, že po vydání do Švédska by ho Stockholm mohl následně předat Spojeným státům; ty chtějí Australana stíhat kvůli činnosti serveru WikiLeaks, který zveřejnil tajné dokumenty pocházející mimo jiné z prostředí americké diplomacie či armády.

Assange poděkoval OSN, Ekvádoru a jeho lidu i všem, kteří ho podporují. Kritizoval naopak Evropskou unii a její právní systém.

Za „ještě důležitější vítězství“ než to, že Švédsko zastavilo předběžné vyšetřování jeho případu, označil v pátek Assange středeční propuštění Chelsea Manningové, která ještě jako muž Bradley Manning předala utajované informace právě serveru WikiLeaks. Původní třicetiletý trest jí na počátku roku zkrátil někdejší prezident USA Barack Obama.

Assangeova skupina WikiLeaks nedávno odhalila praktiky, kterými CIA špehuje lidi po celém světě. Jak mohou ohrozit například vaši chytrou televizi? 

Video  Jak mohou agenti CIA udělat z chytré televize štěnici?  - Youtube
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi