Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Babišův vzor“ Berlusconi prohrál bitvu ve vlastní koalici. Italské volby skončily patem

Autor: ČTK, vei - 
5. března 2018
13:43

Nedělní parlamentní volby v Itálii vyhrála podle předběžných výsledků středopravá koalice, v níž jsou nejvýraznějšími silami protiimigrační a euroskeptická Liga severu Mattea Salviniho a strana Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho. Podle agentury Reuters je téměř jisté, že žádná z hlavních politických sil nezískala většinu a že se Italové „ve velkém“ odvrátili od tradičních stran a dali přednost antisystémovým, euroskeptickým a krajně pravicovým uskupením. Dosud bylo sečteno přes 90 procent hlasů.

Středopravá koalice zatím získala přes 37 procent hlasů. Překvapením voleb je vítězství Ligy severu nad Berlusconiho stranou. Jako nejsilnější jednotlivá strana z voleb vzešlo populistické protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) s 32 procenty hlasů. Formace levého středu kolem vládnoucí Demokratické strany získala 23 procent hlasů.

Jih a hlavní italské ostrovy, Sicílii a Sardinii, jednoznačně opanovalo M5S, severu dominuje středopravá koalice. Strany levého středu si udržely pouze dvě enklávy na severu - Toskánsko a autonomní region Tridentsko-Horní Adiže (jižní Tyrolsko) u hranic s Rakouskem.

Italská zpravodajka britského deníku The Guardian uvedla, že zhruba polovina Italů, kteří dorazili k urnám, podpořila populistické strany, dříve považované za okrajové. Agentura AFP píše o historickém skóre populistů z M5S a Salviniho krajní pravice, která podle odhadů obdržela v rámci koalice nejvíce hlasů.

„To zamíchalo kartami a uvrhlo zemi do politické nejistoty,“ konstatovala agentura. Deník Financial Times píše o „stranách proti establishmentu, které míří k vítězství“. Šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová na Twitteru v neděli pozdě večer napsala, že „Evropská unie bude mít krušný večer“.

Renzi po výsledku rezignoval 

Šéf italské Demokratické strany, expremiér Matteo Renzi se kvůli volebním výsledkům rozhodl odstoupit z vedení strany. Informovala o tom agentura ANSA. Jeho mluvčí ovšem rezignaci agentuře Reuters nepotvrdil. Oznámil, že se Matteo Renzi k výsledkům voleb oficiálně vyjádří v 17:00 SEČ.

Vládnoucí DS získala méně než 20 procent hlasů; celá středolevá formace pak zhruba 23 procent a skončila až třetí za středopravou koalicí (asi 37 procent hlasů) a populistickým Hnutím pěti hvězd (přibližně 32 procent hlasů).

Jeden z vedoucích představitelů M5S Alessandro Di Battista podle AP hovořil v souvislosti s odhady o „triumfu“ hnutí. Další činitel M5S Riccardo Fraccaro už se dal slyšet, že jeho strana bude pro vytvoření příští italské vlády nepostradatelná. „Nikdo nebude schopen vládnout bez M5S,“ dodal Fraccaro. Hnutí nicméně před volbami vyloučilo, že by se podílelo na koaliční vládě.

Místopředseda Ligy severu Giancarlo Giorgetti podle agentury ANSA řekl, že o dalším postupu bude strana nejprve hovořit se svými spojenci z koalice. Spekulovalo se ale o tom, že pokud koalice nezíská většinu, mohla by Liga severu spojit síly s Hnutím pěti hvězd.

Video  Nahá aktivistka jako u Zemana: „Tvůj čas vypršel," křičela na Berlusconiho  - reuters
Video se připravuje ...

Šéf poslanců Berlusconiho strany Vzhůru, Itálie po zveřejnění prvních odhadů potvrdil, že pokud Liga severu získá v rámci koalice nejvíce křesel, bude její šéf Matteo Salvini koaličním kandidátem na premiéra.

Euro v reakci na výsledky italských voleb oslabuje. K americkému dolaru se propadlo pod 1,23 USD a blíží se sedmitýdennímu minimu. Ekonomové se obávají, že třetí největší ekonomika eurozóny nyní bude čelit dlouhému období politické nejistoty, když žádné z uskupení nezískalo většinu.

Italský politický systém je v Evropě ojedinělý v tom, že obě komory mají stejné pravomoci, volí se zároveň na obdobný počet let.

Volební účast v parlamentních volbách přesáhla podle italského ministerstva vnitra 70 procent.

Zleva: Giorga Meloniová, Silvio Berlusconi a Matteo Salvini. Zleva: Giorga Meloniová, Silvio Berlusconi a Matteo Salvini. | Reuters

Komentář k výsledkům parlamentních voleb v Itálii >>>

Antonin Blaha ( 5. března 2018 14:47 )

 Tak ted se uvidi co se bude dit v EU.Pokud vim tak se v prvni rade chteji zbavit EURA a pak hned bezencu👍

Zobrazit celou diskusi