Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Berlusconi (81) řeší problém v rodině své snoubenky (32): Její otec podpořil konkurenci

Autor: jer, ČTK - 
3. března 2018
21:05

V Itálii v pátek o půlnoci skončila dvouměsíční předvolební kampaň, jíž dominovala debata o migraci a ekonomice. Italové půjdou volit v neděli a do uzavření volebních místností ve 23:00 SEČ se nesmí politici ani italská média k volbám vyjadřovat. „Ticho před bouří“ narušil jen bývalý premiér Silvio Berlusconi (81), který na náměstí v Neapoli mluvil k davu. Oficiálně přijel do města řešit problémy s rodinou své téměř o půl století mladší partnerky Francescy Pascale (32).

Silvio Berlusconi, který vévodí favorizované středopravé koalici, v sobotu porušil předvolební klid - prodíral se totiž davem v Neapoli a vysvětloval svůj nikdy nerealizovaný plán rovné daně. Oficiálně se do města pod Vesuvem vydal za rodinou své takřka o padesát let mladší přítelkyně, protože její otec v pátek propagoval konkurenční Hnutí pěti hvězd (M5S).

S moderátorskou Francescou Pascale je přitom italský politický matador zasnoubený teprve od prosince. Co na tom, že by Francesca mohla být jeho vnučkou. „Konečně se cítím být méně osamělý. Fracesca je nádherná dívka navenek a ještě krásnější uvnitř,“ říkal tehdy na stanici Canal 5.

Berlusconiho partnerka Francesca Pascale (32) Berlusconiho partnerka Francesca Pascale (32) | Profimedia.cz

 

Varování před italským patem

 

S Francescou v zádech myslí Berlusconi v čele strany Vzhůru, Itálie na další politický úspěch. Analytici varují před volebním patem. Je možné, že ani jedna ze tří hlavní politických sil nezíská parlamentní většinu. Nejvíce otázek vzbuzuje, jak bude volit italský jih, kde nezaměstnanost mladých dosahuje 46,5 procenta.

Hlavní koalice v italských volbách tvoří Koalice pravého středu (tvoří ji strany Vzhůru, Itálie pod vedením Berlusconiho, dále pak Liga, Bratři Itálie a koalice My s Itálií), Koalice levého středu (vládnoucí Demokratická strana expremiéra Matea Renziho, liberální a proevropská koalice Víc Evropy pod vedením exministryně Emmy Bonninové a další strany), hlavní samostatnou stranou je pak populistické Hnutí pěti hvězd s novým šéfem v čele Luigim Di Maiem.

 

 

Berlusconi se spřáhl s Tajanim

Berlusconi sám kandidovat nemůže, protože byl pravomocně odsouzený za daňové úniky a do roku 2019 nemůže vykonávat žádnou veřejnou funkci. Pokud zvítězí středopravá koalice a jeho strana Vzhůru, Itálie v ní získá nejvíc bodů, Berlusconi navrhne za premiéra současného předsedu Evropského parlamentu Antonia Tajaniho, který na jeho nabídku v pátek kývl.

„Řekl jsem mu, že jsem ochoten sloužit Itálii,“ napsal Tajani na Twitteru, kde zároveň Berlusconimu poděkoval za „gesto velkého respektu“. Čtyřiašedesátiletý Tajani byl do EP zvolen v roce 1994 a většinu své politické kariéry strávil v Bruselu. V pozici předsedy parlamentu nahradil před rokem Martina Schulze, který se vrátil do německé politiky.

„Vím, že je škoda brát Antonia Tajaniho Evropě, ale je to v nejlepším zájmu Itálie,“ konstatoval milánský mediální magnát Berlusconi. A v televizních rozhovorech, které poskytl v pátek večer, sliboval, že na jihu Itálie vytvoří s pomocí Tajaniho půl milionu pracovních míst.

Za Tajaniho se ovšem nepostavil jeho koaliční partner Matteo Salvini, šéf Ligy severu, který tuto kdysi separatistickou stranu přeměnil na stranu krajně pravicovou podle vzoru francouzské Národní fronty. „Od pondělí bude v Itálii vládnout Liga severu,“ ubezpečoval své stoupence na pátečním mítinku v Miláně.

 

Petr Sokol o šancích Silvia Berlusconiho v italských volbách:

 

Video  Petr Sokol o šancích Silvia Berlusconiho v italských volbách  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

 

Matteo Renzi, šéf levicové Demokratické strany, na mítinku ve Florencii v pátek varoval před vzestupem extremismu a populismu a před možnou koalicí Ligy severu a M5S. Připomněl, že za vlády PD zakusila Itálie minulý rok poprvé od krize z roku 2008 hospodářské oživení.

 

Luigi Di Maio, mladý předák populistického M5S, se na předvolebním mítinku v Římě odvolával na neoficiální průzkum a tvrdil, že hnutí volby vyhraje.

 

Volební průzkumy se podle italského zákona nesmějí v posledních dvou týdnech voleb zveřejňovat. Poslední prognózy favorizují středopravou koalici (37 až 38 procent hlasů); nejsilnější straně, tedy M5S, přisuzují průzkumy 28 procent hlasů. Vládnoucí DS se podle agentury Reuters nepodařilo využít hospodářského oživení a její obliba klesla (podle posledních průzkumů dostane 23 procent hlasů). Ztratila hlavně na jihu země.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi