Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Postižený Honza ztratil matku a přítele. Přes úklid a kuchyň se dostal za bar

Autor: Zuzana Zelenková - 
1. dubna 2018
05:49

Honza trpí lehkou mentální retardací. Jinak hovorný mladý muž tak musí zápasit se silnou vadou řeči. V životě zažil ale už horší věci, když mu zemřela matka a při tragické nehodě i nejlepší přítel. Novou energii do života však našel v práci. Zakotvil jako pomocný barman v Kavárně Mezi řádky a později v Duhové kavárně v pražské Michli. Obě patří mezi projekty obecně prospěšné společnosti Startujeme, které dávají šanci lidem s handicapem.

„Honza pracuje v naší společnosti dlouhé roky. Začínal na úklidových týmech, kde se staral o čistotu Městské části Praha 5 i Zbraslavi. Práce spočívala v ručním dočišťování ulic a sběru drobného komunálního odpadu, v drobných zahradnických pracích,“ přiblížil Honzův příběh pro Blesk Zprávy Jakub Knězů, ředitel obecně prospěšné společnosti Startujeme. Právě ta sociální projekty provozuje.

Od úklidu Honza přešel do Kavárny Mezi řádky, kde střídavě pracoval jako pomocný kuchař při přípravě snídaní a obědových menu.  A také střídavě jako pomocný barman, kde si vyzkoušel obsluhu hostů, roznos jídla a prodej pečiva přes pult. Když tedy Startujeme otevřelo novou Duhovou kavárnu, hned se přihlásil o tuto šanci. Je temperamentní a stále v pohybu.

Kvůli postižení ho rodiče dali do chráněného bydlení

„Honza se staví ke své práci velmi zodpovědně, práce v kuchyni ho velmi baví, pokud by mohl, trávil by tu i část svého volného času,“ uvedla vedoucí barmanka a pracovní asistentka Petra Novotná. Loni se dostal mezi finalisty soutěže o zaměstnance roku s handicapem.

Honzovi rodiče pocházejí ze Slovenska a čas od času tam s otcem jezdí na dovolenou. Má také více sourozenců, rodiče však nezvládli péči o všechny děti, a tak Honza i kvůli postižení skončil v chráněném bydlení, kde je od roku 2002. Hodně rád sportuje, hraje hokej, florbal i fotbal.

Kavárna Mezi řádky, ve které Honza začínal, má několik specifik. Pečivo bere z kladenské pekárny Na Návsi, kterou také provozuje společnost Startujeme. Navíc vaří polévky, českou i mezinárodní kuchyni a nechybí tu ani saláty. Navíc má rozsáhlou knihovnu Josefa Nesvadby. 

Svůj nejnovější projekt otevřela společnost Startujeme v administrativní budově ČEZ. „Dohromady máme šest kaváren a bister v Praze a v Kladně, pekárnu se dvěma obchody, malou farmu u Slaného, kde chováme zvířata a pěstujeme zeleninu, kterou zpracováváme do našich kaváren. Úklidové týmy působí v Kladně, Praze 9, na Smíchově, Zbraslavi, Radotíně, otevřeli jsme také novou prádelnu a nabízíme cateringové služby,“ vypočetl pro Blesk Zprávy Knězů.