Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matka nutila svou dcerku pít bělidlo. Na Facebooku si přečetla, že léčí autismus

Matka nutila svou dcerku pít bělidlo. Na Facebooku si přečetla, že léčí autismus.
Matka nutila svou dcerku pít bělidlo. Na Facebooku si přečetla, že léčí autismus.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Mii - 
15. února 2018
18:40

Policejním obviněním skočilo jednání matky z americké Indiany, která nutila svoji malou dceru pít roztok vytvořený z bělidla a kyseliny chlorovodíkové. Myslela si, že tímto způsobem vyléčí její autismus. Manžel policii sdělil, že žena si metodu přečetla na facebookové skupině. Roztoku z těchto látek mnozí lidé přisuzují zázračné léčebné účinky, podle úřadů se ale jedná o nebezpečný hazard se zdravím.

Na autismus aktuálně neexistuje žádná léčba. Přesto se na internetu vyskytuje celá řada údajných zázračných řešení, která mají nemoc buď zmírnit, nebo rovnou vyléčit. Mezi tyto metody patří i věc nazvaná MMS (miracle mineral solution). Byť bylo mnohokrát dokázáno, že nic neřeší a ve skutečnosti akorát vážně ubližuje, stále se objevují lidé, kteří metodu zkouší.

Jako matka z Indiany. O MMS si přečetla v uzavřené facebookové skupině, kde se příznivci této látky nejčastěji sdružují. Členové skupiny slibovali, že když roztok svému dítěti dá, vyléčí jej tím z autismu.

MMS ale žádný pozitivní účinek nemělo. Dítě skončilo s vážnými popáleninami a matka na policii. Nyní je obviněna z ohrožení života a případ řeší i tamní sociální služba, která rodičům dítě odebrala z domova.

„Zázračný“ přípravek, který škodí

Objevitelem „zázračného“ roztoku MMS je léčitel Jim Humble. Za svůj život přišel s několika verzemi tekutiny, ale většinou jde o smíchání průmyslově dostupných chemikálií jako chloritan sodný, což je sloučenina určená k bělení textilu, papír nebo dezinfekce. Existuje i verze s chloranem vápenatým a kyselinou chlorovodíkovou.

Humble v knize, kterou na téma napsal, slibuje, že roztok dokáže vyléčit prakticky cokoli – AIDS, alergii, rakovinu, pohlavní nemoci, žloutenku, cukrovku nebo právě autismus. Je jednoduše univerzální. Objektivní důkazy, jak to průmyslové chemikálie dokážou, ale neposkytl. Nebyla provedena ani žádná studie nebo klinický test.

Důvod? Tyto chemikálie jsou zdraví nebezpečné a do styku s kůží by nikdy přijít neměly. Do styku se sliznicí už vůbec ne. Nemá cenu zkoumat, jestli někomu pomůžou, protože je předem jasná odpověď – ne. Humble si ale myslí, že farmaceutický průmysl se věci nechce věnovat proto, že by tím přišel o miliardy dolarů z léčby rakoviny a dalších rozšířených nemocí.

Metoda si nicméně nachází stovky zastánců po celém světě. Lidé se nejčastěji spojují na sociálních sítích. V jednu chvíli byla tak rozšířenou, že musely zasáhnout úřady a varovat, že tímto způsobem nikdo nemoci nevyléčí. V Česku před MMS varovaly mimo jiné Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní ústav pro kontrolu léčiv nebo český klub skeptiků Sisyfos.

Lidem podle nich po požití hrozí poleptání sliznice, gastrointestinálního traktu, respiračního traktu, dojde k systémovým poruchám nebo perforaci jícnu a žaludku. Není vyloučené ani selhání jater a ledvin, methemoglobinémie nebo metabolický rozvrat.

MilenaN ( 8. května 2018 13:53 )

To je hrozne, cemu lidi veri. Ohledne kvalitnich informaci o autismu doporucuji web www.mujautismus.cz Tam jsou informace primo od autistu a svetovych expertu.

krtek. ( 21. dubna 2018 15:12 )

matka by měla pít savo, to léčí debilitu

HonzazMoravy ( 19. února 2018 13:14 )

Ten článek je nebetyčně prolhaný. V čím zájmu asi?

salto ( 16. února 2018 08:28 )

Nelze věřit všemu co je na internetu, to přece věděl i Masaryk jak ondynojc řekl jeden z Pirátů

Zobrazit celou diskusi