Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nejsem jako Zeman a Jágr. Vím, kdy odejít,“ říká primátor. Do voleb jdou Krnáčová i Vokřál

Autor: base, ČTK - 
11. února 2018
12:22

Před podzimními komunálními volbami čeká řadu primátorů a také starostů rozhodování, zda budou kandidovat znovu. Primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov) svérázně s narážkou na prezidenta Miloše Zemana a hokejovou legendu Jaromíra Jágra vysvětluje, proč se znovu o hlasy voličů ucházet nebude. To třeba místopředseda ANO a primátor Brna Petr Vokřál kandidovat chce. A podobně je na tom i řada dalších primátorů.

„Nebudu kandidovat, neb vím, kdy mám odejít – na rozdíl od Miloše Zemana nebo Jaromíra Jágra. Řídím se heslem: člověče, rozvažuj a v nejlepším odejdi,“ vysvětluje svérázně primátor Přerova Vladimír Puchalský (73). Koalici ve městě vytvořilo Společně pro Přerov se zástupci ANO, Za prosperitu Přerova a jeho místních částí a Nezávislými. Koalice se tam však loni v září rozpadla a městu nyní vládne menšinová koalice.

Primátor Přerova Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov) Primátor Přerova Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov) | ČTK

V Přerově se mluví o tom, že by se do politiky mohl vrátit předchozí dlouhodobý primátor Jiří Lajtoch (ČSSD), který nekandidoval kvůli obžalobě týkající se údajně předražených veřejných zakázek ve městě. Soud po dlouholetém procesu však Lajtocha i jeho kolegy v listopadu 2016 definitivně zprostil obžaloby. Lajtoch nyní uvádí, že tuto možnost zvažuje, zatím se ale nerozhodl. „Ještě nejsem rozhodnutý, byl jsem ale osloven hodně lidmi, abych do toho šel. Ale zatím nejsem stoprocentně přesvědčen a nevím ani, jaká bude aktuální situace v ČSSD. Myslím, že se to vytříbí během března,“ uvedl Lajtoch.

Primátor a poslanec Staněk: Čeká na sjezd ČSSD

Olomoucký primátor a poslanec Antonín Staněk řekl, že se rozhodne podle toho, zda uspěje při volbě nového vedení ČSSD. Staněk byl nominován na předsedu a místopředsedu strany. „Pokud bych se stal předsedou nebo místopředsedou strany, tak je to téměř nereálné, abych působil v komunální politice, byť jenom jako řadový zastupitel a k tomu ještě poslanec. Myslím, že té práce by byla velká spousta. Je třeba se věnovat tomu, co je prioritní. V tomto případě by to byla strana,“ uvedl.

Olomoucký primátor Antonín Staněk Olomoucký primátor Antonín Staněk | Profimedia.cz

Pokud by při volbě nového vedení ČSSD neuspěl, tak Staněk zůstane řadovým poslancem. „Bude-li o to mít strana v Olomouci zájem, tak bych samozřejmě do komunální politiky kandidoval a podle výsledku komunálních voleb bych se pak rozhodl. Vždycky jsem říkal, že v takovém případě by pro mě město bylo prioritou,“ uvedl.

Vokřál (ANO): Pokusím se o to

Organizace stran a hnutí budou o lídrech i kandidátních listinách teprve rozhodovat. Brněnský primátor Petr Vokřál se však netají tím, že by chtěl funkci primátora v Brně obhajovat. „Pokud mi organizace a hnutí dá důvěru, pak se pokusím, uvedl Vokřál, který je místopředsedou hnutí ANO.

Petr Vokřál a Bohumil Šimek slavili úspěch ANO v Jihomoravském kraji. Petr Vokřál a Bohumil Šimek slavili úspěch ANO v Jihomoravském kraji. | ČTK

Expremiér Sobotka starostou? Znovu odmítl

Druhé volební období končí ve Vyškově coby starosta Karel Goldemund (ČSSD). „Obhajovat určitě chci. Budeme se o tom bavit někdy na jaře,“ řekl. Spekuluje se, že by měl na starostu Vyškova kandidovat bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který si ve Vyškově pořídil byt.

„Nic takového nečekám a ani jsme to neřešili,“ dodal Goldemund. Vyvrací to i Sobotka. „Je to jen spekulace, která nemá reálný základ. Jak už jsem v minulosti opakovaně uvedl, v komunálních volbách se kandidovat nechystám,“ napsal ČTK Sobotka.

Většina primátorů obhajovat chce

O znovuzvolení však usilují mimo jiné i primátoři tří největších měst Česka – tedy Prahy, Brna a Ostravy. O Vokřálovi již byla řeč, primátorské otěže však chtějí nadále držet i Adriana Krnáčová a Tomáš Macura (všichni ANO).

Jejich domovské hnutí ANO v minulých komunálních volbách v roce 2014 získalo největší celkový podíl hlasů a ovládlo právě hlavně větší města. Pražská primátorka Krnáčová uvedla, že od kolegů cítí podporu pro kandidaturu.

Video  Krnáčová: Lítačka nám bude fungovat. Jinak je to kus plastu.  - Blesk - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Pokračovat by chtěl třeba i karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA). „Myslím, že ve městě je rozběhnuto tolik věcí, u jejichž zrodu jsem stál, že bych je určitě chtěl dotáhnout. Takže určitě to zkusím,“ uvedl.

Plzeňský primátor váhá

Naopak primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD) zatím neví, zda bude znovu kandidovat. Rozhodne se podle podpory spolustraníků. „Sám za sebe zatím nevím. Práce mě baví. Ale musím cítit podporu vlastních lidí,“ uvedl. Také českobudějovický primátor Jiří Svoboda z ANO čeká na rozhodnutí hnutí.

„Ne jsem neřekl. Ale kandidátku určuje hnutí, názor jednotlivce nehraje zas až tak velkou roli,“ uvedl Svoboda. I on upozorňuje, že kandidátní listinu nejprve navrhne místní organizace ANO. Postupně ji pak hnutí bude schvalovat na okresní, krajské i celostátní úrovni.

Primátor Plzně Martin Zrzavecký Primátor Plzně Martin Zrzavecký | JAKUB POLACEK / Paparazzi

Čtyři primátoři v boji o Liberec?

Ve středních Čechách se k obhajobě chystá mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS), na severu Čech má první místo na kandidátce jisté ústecká primátorka Věra Nechybová (UFO), hnutí o tom rozhodlo loni.

V Liberci budou možná na kandidátkách čtyři poslední primátoři města, včetně současného – Tibora Batthyányho (zvolený za ANO), který bude lídrem kandidátky hnutí PRO 2016, jehož republikovým předsedou se stal v sobotu.

Z posledních čtyř primátorů Liberce zatím kandidaturu oficiálně ohlásil jen Jan Korytář, který bude lídrem Změny pro Liberec. Město vedl pět měsíců po vyhraných volbách v roce 2010. Nyní je náměstkem primátora. „Věřím, že naše výsledky voliče přesvědčí a že komunální volby vyhrajeme i potřetí za sebou,“ říká.

Oficiálně zatím kandidaturu nepotvrdil Jiří Kittner (ODS), který byl primátorem Liberce od prosince 1999 do konce roku 2010. „Zda budu na nějaké kandidátce, nezáleží tak úplně na mně, to za prvé. A za druhé jsem se úplně ještě nerozhodl,“ uvedl. Konkrétní zatím není ani Martina Rosenbergová (býv. ČSSD), jež byla primátorkou od jara 2011 do podzimu 2014. „Není to úplně ještě domluvené. Uvažujeme a připravujeme projekt, který by obstál v komunálních volbách,“ dodala ona.

Kubera v čele Teplic skončí

V sousedním Jablonci nad Nisou se primátor zřejmě po osmi letech změní. Petr Beitl, který se před několika měsíci stal poslancem, nebude lídrem ODS. „Budu kandidovat, ne ale na prvním místě,“ potvrdil.

Nové vedení ale budou mít určitě po 24 letech Teplice, protože primátor Jaroslav Kubera (ODS) už loni před svými 70. narozeninami řekl, že nynější období je pro něj v čele města poslední. 

Na východě Čech se chtějí o přední příčky ucházet hradecký primátor Zdeněk Fink (HDK) či primátor Pardubic Martin Charvát (ANO). Naopak jihlavský primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) už o vrcholnou funkci bojovat nebude. Je ale připraven být zastupitelem, případně neuvolněným radním.


mandy ( 13. února 2018 01:27 )

Co si ten skoro 74 -letej páprda bere do huby Jágra, který je o třicet let mladší než on? Co dokázal ten děda, kterého zná jen pár lidí?

MArnold ( 12. února 2018 20:14 )

On se stal primátorem, když mu bylo 69. Je něco dalšího, co nevíš a jsi líný si to vygooglovat?!

MArnold ( 12. února 2018 18:39 )

Pardon, odpověď je výš (příspěvek se nepřiřadil tam, kam měl).

MArnold ( 12. února 2018 18:34 )

Puchalský je frajer kvůli tomu, jak se vyjádřil. Uvědomme si, že ve městě s 64,5 % Zemanových voličů si ne každý troufne promluvit tak přímočaře na adresu Pana Nedotknutelného (čímž nemyslím Jágra).

ellenic ( 11. února 2018 17:43 )

gocemb No právě, sedět na dvou židlích, brát dva královské platy ze státního to mu za to stojí, peníze jsou u takových až na prvním místě . Nejspíše se nepředře, protože by to jinak nedal .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa