Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Tajná zpráva OLAFu unikla ven. V žádosti o dotaci na Čapí hnízdo byly nepravdy

Autor: simao, ČTK - 
8. ledna 2018
12:14

Zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), obsahující závěry k vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, pojednává o tom, že při žádosti o dotaci 50 milionů korun pro farmu byly podány nepravdivé informace. Mohlo by to být hodnoceno jako podvod, citují ze zprávy Hospodářské noviny, které ji údajně kompletní získaly.

Při žádosti o dotaci pro farmu Čapí hnízdo byly podány nepravdivé a neúplné informace. Uvádí to zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování Čapího hnízda, ze které dnes citují na svém webu Hospodářské noviny.

Podle zprávy by postup farmy při žádosti o dotaci mohl být hodnocen jako podvod. Kvůli padesátimilionové evropské dotaci pro farmu už česká policie obvinila 11 lidí včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). Sněmovna ale ještě musí rozhodnout, zda Babiše vydá k trestnímu stíhání.

 „Vyšetřování zjistilo, že představitelé příjemce dotace v době, kdy předložili žádost o podpoření svého projektu a podepsali dohodu o poskytnutí financování v roce 2008, řídícímu orgánu operačního projektu poskytli nepravdivé informace a důležité informace zatajili,“ zní jedna z citací HN ze zprávy OLAFu.

Video  Co je OLAF a jakou váhu má jeho zpráva?  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

Kalousek: Podvod je tam explicitně uveden

Do zprávy OLAFu již mohli nakouknout i členové mandátového a imunitního výboru, který bude řešit případné doporučení k vydání Babiše k trestnímu stíhání. Ve výboru sedí i Miroslav Kalousek, šéf poslaneckého klubu TOP 09.

Podle Kalouska je ve zprávě uveden termín „dotační podvod“. O informaci, že „OLAF nedospěl ve svých závěrech k termínu „dotační podvod“, Kalousek uvedl, že je „nepravdivá“. „Zpráva ho uvádí zcela explicitně včetně čísel paragrafů – 212 a 260 trestního zákona,“ vzkázal Kalousek.

Jeho slova nyní potvrzuje i pasáž ze závěru zprávy OLAFu, kterou zveřejnily také HN. „Tyto činy můžou být stíhány národními soudními orgány jako porušení paragrafů 212 a 260 českého trestního zákoníku. Národní soudní orgány můžou vzít při svém postupu v úvahu informace získané během vyšetřování OLAF,“ uvedl vyšetřovací unijní úřad.

Anonymní vlastnictví farmy bylo v rozporu, míní OLAF

OLAF ve zprávě také uvádí, že anonymní vlastnická struktura Čapího hnízda v době čerpání dotace byla v rozporu se zásadou transparentnosti, která platí pro čerpání peněz z evropských fondů.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. V červnu 2010 byla farma otevřena, Babiš ale její vlastnictví odmítal.

V roce 2013 Babiš uvedl, že neví, komu Čapí hnízdo patří. V březnu 2016 na schůzi Sněmovny však vyšel s pravdou ven. Prozradil totiž, že farmu prostřednictvím akcií na majitele vlastnili v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr partnerky Moniky Martin Herodes.

Babišova rodina do kauzy zatažená

Před poslance tehdy předstoupil Babiš s rozsáhlou obhajobou, při které však útočil i na mnohé další – včetně zmiňovaného Miroslava Kalouska. A ke které si připravil i obrázky samotného Čapího hnízda a toho, co na místě farmy bylo předtím. V pořadu Matrix AB, uvedeném na České televizi, se ostatně objevily záběry, kdy Babiš vítal na Čapím hnízdě zahraniční hosty, mj. velvyslance. „Myslím, že je to nejlepší projekt, co jsem kdy vymyslel. Napadlo mě to, když jsem s dětmi čekal ve frontě v pražské zoo,“ říkal.

Emotivní byla i jeho slova ze Sněmovny. „Moje dcery jezdí od dětství na koni. Rozhodl jsem se proto, že dám rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt zrealizovala. Farmu Čapí hnízdo vlastnily v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky. Jsem přesvědčený, že vlastnictví společnosti Farma Čapí hnízdo nemělo žádný dopad na získání dotace,“ říkal tehdy Babiš.

Ohledně anonymních akcií pak tehdejší vicepremiér, dnes již předseda vlády, uvedl: „Proč jsem nechtěl říci jména akcionářů? No protože jsem nechtěl ohrozit svoje děti. Svoji rodinu! To je to nejcennější, co mám... Proto jsem se ne vždy vyjadřoval správně. Nemohl jsem říct pravdu! Toto přece musí každý rodič pochopit.“

Mezi obviněnými v kauze Čapí hnízdo je přitom právě i Babišova manželka Monika. Přímo na Čapím hnízdě se přitom loni v létě Babišovi brali, Babiš tam uspořádal i rozlučku pro ministerské úředníky, když končil v čele resortu financí, na návštěvu tam přijel i prezident Miloš Zeman.

Vše o kauze Čapí hnízdo čtěte zde >>>

pochcanycarmin ( 9. ledna 2018 11:19 )

Aby jsi z toho svého vlhkého snu neroztál.

snehulak ( 9. ledna 2018 09:18 )

Tajná zpráva sice ven unikla, ale Hospodářské Noviny ji nezveřejní. Zatím nám předkládají vlastní výklady pasáží, které tam údajně jsou. Na otázku Drtinové, jestli jde o obvinění Babiše, redaktor HN praví - v PODSTATĚ ano. Kdoví jestli skutečně tu zprávu mají. Poznáme zda je pravá? ptá se Drtinka dále - Ano má všechny podpisy i razítka - ujišťuje redaktor. Drtinová se ho samozřejmě nezeptá, jak se pozná, zda na tu jejich kopii nejsou ty náležitosti přikopírované.

marmat ( 9. ledna 2018 01:45 )

Už měsíc bylo slyšet z Bruselu, že zašlou pouze DOPORUČENÍ...sami viděli 5 auditů za 10 LET A nic !!!

marmat ( 9. ledna 2018 01:41 )

No to sedí, když je "jalovej" šílí

marmat ( 9. ledna 2018 01:39 )

DRUHÝ ODSTAVEC SE VETŘEL Z DENÍKU MIRKA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa