Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expremiérka Šinavatrová dostala pět let natvrdo. Z Thajska nejspíš už uprchla

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
27. září 2017
11:15

K pěti rokům vězení byla ve středu odsouzena bývalá thajská premiérka Jinglak Šinavatrová. Trest dostala za nedbalost při zavádění kontroverzních vládních dotací pro pěstitele rýže, napsala agentura DPA. Šinavatrová se k soudu nedostavila. Podle zdrojů z expremiérčiny politické strany uprchla už dříve do ciziny.

Vláda Šinavatrové od farmářů nakupovala úrodu za vyšší než tržní cenu a připravila tím státní pokladnu o 600 miliard bátů (400 miliard korun). Podle kritiků po programu, který expremiérce zajistil popularitu na venkově, zbyly státu ve skladech hromady neprodané rýže.

Stoupenci bývalé premiérky obvinění kritizovali jako spiknutí tradičních elit, mezi něž patří armáda i soudy. Šinavatrová obvinění, za které jí hrozilo až desetileté vězení, opakovaně odmítla a označila je za politicky motivované.

Rozsudek měl být vynesen už 25. srpna, Šinavatrová ale tehdy k soudu nepřišla. Padesátiletá politička svou neúčast zdůvodnila zdravotními problémy. Zdroje z jejího okolí ale později uvedly, že Šinavatrová uprchla do Dubaje.

Bratra svrhl převrat, žije v exilu

Stoupenci Šinavatrové jsou přesvědčeni, že thajská vojenská junta chtěla procesem oslabit vliv bývalé ministerské předsedkyně a její rodiny. Bratr političky, někdejší premiér Tchaksin Šinavatra, byl svržen vojenským převratem v roce 2006 a žije v exilu.

Šinavatrová musela odstoupit z funkce v květnu 2014 po bouřlivých nepokojích, když ji ústavní soud shledal vinnou ze zneužití moci. Necelé dva týdny po její rezignaci se moci chopila armáda, prý kvůli znovunastolení pořádku.

Rod Šinavatrů zůstává velmi populární mezi thajským venkovským obyvatelstvem, ale má četné nepřátele ve městech a mezi příslušníky střední třídy, kteří Šinavatry viní z korupce. Politické strany napojené na miliardáře Tchaksina Šinavatru vítězí v parlamentních volbách od roku 2001.

djaba ( 27. září 2017 19:14 )

 Přechylovat cizokrajná ženská příjmení je normálně stupidní .Navíc když je z textu zřejmé ,že se jedná o ženu ,je to zbytečné .Přitom s ryze českým nepřechýleným příjmením ,se v posledních létech roztrhl pytel blbosti .

Zobrazit celou diskusi