Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump popřál Merkelové úspěšné volby. Za její vítězství se překvapivě modlí i Orbán

Video se připravuje ...
Autor: jer, ČTK - 
23. září 2017
15:13

Americký prezident Donald Trump popřál Německu úspěšné nedělní volby. Učinil tak podle německých médií v pátečním telefonátu s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU), kterou ujistil o neotřesitelném spojení mezi USA a Německem. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD) kancléřku v rozhovoru se serverem Huffington Post obvinil z toho, že dělá politiku podle Trumpova vzoru.

Ministr zahraničí Sigmar Gabriel z SPD, která na konzervativní unii CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové ztrácí zhruba 14 procentních bodů, narážel na to, že šéfka německé vlády chce zvyšovat výdaje na obranu směrem ke dvěma procentům hrubého domácího produktu (HDP), jak požaduje Trump a jak se již dříve dohodli představitelé NATO.

Německo by ale podle Gabriela mělo především zvyšovat výdaje na rozvojovou pomoc. „Merkelová a Schäuble (ministr financí - pozn. red) dělají politiku podle vzoru Trumpa. To je špatný směr,“ poznamenal šéf německé diplomacie Gabriel.

Státy NATO se na summitu ve Walesu v roce 2014 zavázaly k tomu, že budou do deseti let směřovat své výdaje na obranu ke dvěma procentům hrubého domácího produktu. V případě Německa, které nyní na obranu dává 1,26 procenta HDP, by dosažení dvouprocentního cíle znamenalo nárůst o zhruba 20 miliard eur ročně. Šéf sociálních demokraté Martin Schulz je pro zvýšení výdajů na obranu o tři až pět miliard eur ročně.

Za úspěch Merkelové se modlí i Orbán

Merkelové se naopak dostává podpora možná až nečekaná. Maďarský premiér Viktor Orbán se prý modlí za to, aby kancléřka v neděli vyhrála parlamentní volby, a to i přesto, že patří k nejtvrdším kritikům její migrační politiky. S odvoláním na maďarský rozhlas o tom informují německá média, podle nichž se Orbán více než úspěchu Merkelové obává vítězství jejího vyzyvatele a šéfa sociální demokracie Martina Schulze.

Příčinou Orbánova postoje je to, že Schulz prosazuje, aby se zemím, které odmítají přijímat uprchlíky podle kvót na jejich přerozdělování, krátily evropské fondy. Merkelová nic takového nechce, i když i ona se staví za naplnění kvót. Maďarsko kvóty stejně jako ostatní země Visegrádu odmítá.

„Pronášíme tichou modlitbu za prodloužení mandátu německé kancléřky Angely Merkelové,“ řekl tak Orbán překvapivě v pravidelném rozhlasovém rozhovoru. Vítězství současné šéfky německé vlády je podle něj v maďarském zájmu, protože je jeho zemi přátelštější než „sociálnědemokratický kandidát na kancléře Martin Schulz vyjadřující se o nás bez respektu“.

Dosavadní průzkumy nasvědčují tomu, že se Orbánovi jeho přání splní. Konzervativní unie CDU/CSU je jasným favoritem voleb, a Merkelová by tak i po nich měla zůstat v čele vlády. Německu přitom vládne tzv. velká koalice. Kromě lídra v podobě CDU/CSU je v ní i SPD.

Lídrovi sociálních demokratů nevěří už ani jeho příznivci

Lidé, kteří svým hlasem hodlají v nedělních parlamentních volbách podpořit sociální demokracii, však příliš nevěří, že se její kandidát Martin Schulz stane německých kancléřem, uvedla ČTK. Shrnout by se tak daly reakce lidí, kteří přišli Schulze podpořit na jeho předposlední velký mítink na náměstí v centru Berlína. Ještě na začátku roku se přitom zdálo, že by mohl Schulz ohrozit zdánlivě neotřesitelnou pozici Merkelové.

„To by se musel stát zázrak,“ odpověděl šestašedesátiletý Olaf na otázku, zda si myslí, že se Schulz ještě může stát kancléřem. Svůj hlas ale SPD přesto dá, protože souhlasí s jejich prioritami. „Podpora Evropy, rovné mzdy (pro muže a ženy), manželství pro homosexuály, to jsou pro mě důležité věci,“ řekl. Po volbách podle něj vznikne zřejmě opět velká koalice. „Jestli je to ale dobře, nebo ne, to upřímně nedokážu říct,“ dodal.

„Schulz nemohl pořádně kousat“

Na náměstí Gendarmenmarkt v centru německé metropole si přišlo vyslechnout Schulzův projev zhruba 4000 lidí. Byla mezi nimi i padesátnice Christin. Také podle ní už nemá předseda SPD šanci na kancléřské křeslo, i přesto jej a jeho stranu podpořila. Jako řada dalších Němců totiž využila možnost poslat svůj hlas předem poštou. Letos tento způsob volby podle odhadů úřadů zvolil rekordní počet lidí.

„Paní Merkelová je příliš silná… I na mezinárodní scéně je uznávanou ženou,“ říká německá volička. „Já ji nevolím, ale přesto si myslím, že je to skvělá, silná žena,“ dodala Christin. Podle ní kancléřce hraje do karet i dlouhá zkušenost s vládnutím. Merkelová je v čele německé vlády už 12 let. Názor, že má současná kancléřka svou funkci jistou i na další čtyři roky, zastává také devětadvacetiletý Sebastian.

Pokud by to bylo na něm, SPD by doporučil, aby po volbách nevstupovala znovu do velké koalice s kancléřčinou CDU a sesterskou CSU z Bavorska. „Měla by jít do opozice, aby se zregenerovala. Velká koalice ji totiž zničila,“ uvedl a dodal: „Schulz nemohl během kampaně pořádně kousat,“ vysvětlil.

Varoval před hrobaři

Názor, že možnosti útočit na kancléřku ovlivnilo i to, že s ní SPD seděla čtyři roky ve vládě, zjevně sdílí více lidí. V okamžiku, kdy z pódia Schulz zaútočil na „vládní CDU“, pronesla mladá dívka v davu: A oni snad nejsou vládní strana?“ Sám Schulz však poraženecky nevystupuje. „Nebojuji jen o čísla, nebojuji kvůli průzkumům veřejného mínění,“ hlásá. Sociální demokraté podle něj bojují z přesvědčení, za spravedlivější zemi, solidárnější Evropu. 

Schulz také ve finále své kampaně varoval před nutnou obranou německé demokracie proti jejím „hrobařům“, kterými jsou podle něj členové protiimigrační a protiislámské strany Alternativa pro Německo (AfD).

Video  Angela Merkelová se setkala s prezidentem Zemanem.  - Blesk/ Tadeáš Provazník
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi