Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stropnický: „V ANO nejsme ovce.“ Synův vyhraněný postoj k Babišovi mu vadí

Autor: simao, ČTK - 
14. září 2017
10:22

Ministr obrany a šéf pražského ANO Martin Stropnický označuje za klišé, že jsou členové hnutí označováni za „ovce“. Uvedl to v rozhovoru pro Právo, ve kterém se pozastavil i nad tím, že jeho syn Matěj – předseda Strany zelených – má vůči Andreji Babišovi vyhraněný postoj. Stropnického to mrzí. Zároveň vysvětlil, proč poslanci ANO odešli před hlasováním o vydání Babiše s Jaroslavem Faltýnkem ze sálu.

„Při diskuzi v klubu převážil názor, že důvody k vydání jsou nepřesvědčivé. Svým odchodem ze sálu jsme chtěli dát najevo svou pochybnost,“ hájí krok poslanců ANO Martin Stropnický, který má být jednou z opor hnutí. Sám se pozastavuje nad tím, že se dle něj logicky nikdo nechce zbavit nejlepšího hráče a lídra, který má největší podporu v zemi – tedy jít dál bez Babiše v čele.

Stropnický hájí Babiše za Čapí hnízdo i dluhopisy

„Nejde o mou osobní ješitnost, ale vadí mi to klišé, že jsme ovce,“ odmítá přitom kritiku Stropnický. A šéfa ANO Babiše hájí i v propírané kauze Čapí hnízdo, kdy policie požádala o vydání Babiše kvůli 50milionové dotaci EU pro Farmu Čapí hnízdo, která však byla určena pro malé a střední podniky.

„Nepřijde mi to jako porušení norem a zákonů, které v té době platily. Stejně jako otázka korunových dluhopisů,“ dodal Stropnický v Právu a připomněl i jinou kauzu, kvůli které čelil Babiš kritice. A to nákup korunových dluhopisů Agrofertu, které se však nedaní.

Synova kritika otce mrzí

Jeho syn Matěj Stropnický, lídr Zelených, si však myslí, že je Babiš „gauner“. „To je můj syn, jiný člověk. My jsme dva lidi,“ odmítá synovu kritiku Stropnický starší. „Nebudu tvrdit, že je mi to příjemné, když má takto vyhraněný postoj. To mě netěší,“ přiznal však. Věří přitom, že jsou Babiš i Faltýnek nevinní a prokáže se to.

„V otázce Čapího hnízda se s otcem bohužel rozcházím,“ podotkl na Facebooku Matěj Stropnický. „I loajalita má myslím mít určité meze,“ dodal. A přidal odkaz na svou reakci pro ČT, ve které Matěj Stropnický říká: „Je fascinující, že člověk, který má majetek 80 miliard, potřebuje dělat psí kusy, aby získal dotaci 50 milionů.“

Policie dle něj musela počítat s tím, že případ bude ostře sledovaný – má důvěru v to, že si případ velmi pečlivě hlídá. „U Stropnických se nekrade zkrátka,“ dodal Matěj Stropnický s úsměvem, zatímco jeho otec mluvil o mezigeneračním vymezování.

Video  První válka ministra Stropnického! Útočí na něj syn!  - David Turek, Tomáš Sovinský
Video se připravuje ...

Babiš jde za Zemanem

Právě o Martinovi Stropnickém se spekulovalo coby o možném kandidátovi ANO na prezidenta. Stropnický to však doposud nepotvrdil. A právě současný prezident Miloš Zeman, který kandiduje i podruhé, dnes odpoledne na Pražském hradě přijme předsedu ANO.

Dá se předpokládat, že oba politici budou mluvit především právě o vydání Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapího hnízda. Zeman se Babiše v této věci několikrát zastal – včetně zatím posledního dílu pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. Zeman míní, že policejní žádost v něm kvůli načasování před volbami vzbuzuje podezření o zneužití policie pro politické účely. A prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka také Zeman vzkázal, že premiérem jmenuje vítěze voleb. Policejní vyšetřování pro jmenování předsedou vlády podle něj není překážkou, o vině má rozhodnout soud.

Digitt ( 14. září 2017 11:56 )

No tak moment moment. Synův? doteď přeci není jasné, jestli je to syn, dcera, nebo a to je můj skromný odhad pohlaví X....

priserka ( 14. září 2017 11:55 )

666provas...ty jsi teda de.bil na entou, v blázinci ses asi dostal k počítači, tak do něj sekáš ty své vyblitky

arne100 ( 14. září 2017 11:21 )

Ignotus.A co jsi ty potrate.Hladý Stropnický je doopravdy pako.Co ten spratek pro stát udělal.Jeliný jako Mareček Bendů a bude se držet v politice stále jelikož pracovat nebude neboť je líný jako veš.Ale pomlouvat teuslintaný Stropnický to umí.Jinak hlava dutá

ferryx ( 14. září 2017 11:13 )

Prezident má pravdu, že je potřeba ctít presumpci neviny (proto s klidným svědomím může jmenovat vítěze voleb, předsedou vlády), zatímco kdejaký blb už ví předem, že Babiš je...!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa