Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babišův právník to v debatě Blesku schytal: Lékaři se nechají uplácet za nadstandardy

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
13. září 2017
19:05

Adam Vojtěch, který kandiduje za hnutí ANO do Sněmovny, promluvil ve Volebním souboji 2017 o uplácení lékařů. Za to se na muže z hnutí Andreje Babiše vrhl prezident České lékařské komory Milan Kubek i kandidát KDU-ČSL Vít Ulrych. Kubek se ohradil, že doktoři poskytují takovou péči, jakou pacienti potřebují. Ulrych upozornil, že Vojtěch má české lékaře za podvodníky. Zástupce hnutí ANO pak po skončení debaty svoje slova pro Blesk.cz vysvětlil.

Začalo to nevinně. Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) se v rámci vzájemných dotazů ptala Adama Vojtěcha (ANO), kde vezmou lidé na nadstandardní péči ve zdravotnictví peníze.

„Dnes už lidé platí za péči, akorát pokud chtějí nadstandard, tak musí uplatit lékaře. Funguje to takhle v praxi,“ reagoval na dotaz nejmladší člen debaty s tím, že ANO chce tuto praxi pouze zlegalizovat. Strhl tím na sebe ale negativní ohlasy nejen svých politických oponentů, ale i prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Podívejte se, co se stalo:

„Já bych se ostře ohradil proti uplácení lékařů a věřím, že ostatní kolegové se ohradí také. Lékaři poskytují péči takovou, kterou pacient potřebuje,“ reagoval pohotově Kubek. „Chtěl bych, aby zaznělo, že právě tady lídr z hnutí ANO označil několik desítek tisíc českých lékařů za podvodníky, kteří se nechávají uplácet,“ kritizoval Vojtěcha také Vít Ulrych z KDU-ČSL.

Trojka jihočeské kandidátky hnutí ANO a právník ministerstva financí pak dostal prostor vysvětlit svá slova po konci pořadu. „Určitě jsem neřekl, že by všichni lékaři přijímali úplatky od pacientů. Vzhledem k tomu, že není legální prostor pro to dobrovolně si uhradit rozdíl mezi hrazenou variantou například zdravotnického prostředku a variantou nehrazenou, tak pacienti prostě na tu nehrazenou variantu nedosáhnou. Pokud na ni chtějí dosáhnout, tak to musí řešit v nějaké šedé zóně, která existuje,“ řekl na svoji obranu Vojtěch.

ANO bude podle něj prosazovat možnost, aby si lidé, pokud budou mít zájem, připlatili třeba za odlehčenou sádru nebo speciální multifokální čočky po operaci šedého zákalu u lidí trpících astigmatismem. Stejný požadavek má v programu i TOP 09.

Podívejte se na celý záznam debaty na téma zdravotnictví. Týkala se třeba protikuřáckého zákona nebo dražších kvalitních potravin:

Video  Celý záznam: Blesk Volební souboj 2017 na téma Na zdraví!  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

EXKLUZIVNÍ PRŮZKUM VOLEBNÍCH PREFERENCÍ 2017 ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
bleskbulvar ( 18. září 2017 15:55 )

Zdá se, že s tím Burešem ti šlápl na kuří oko.

bleskbulvar ( 18. září 2017 15:53 )

Je to tak; doktoři bezostyšně berou. Ale jestli si ten pán myslí, že se zavedením nadstandardů tento nešvar odpadne, krutě se mýlí. Je to stejně debilní, jako když přidáte zloději, aby přestal krást. Ty nápady tady už v minulosti byly, a to se soudci. Inu toto mládě nemá žádné životní zkušenosti, a tak vymýšlí blbosti.

gabreta ( 14. září 2017 12:37 )

Nejhorší je, že Adam Vojtěch řekl nahlas to, co všichni lidi ví!! A potrefená husa Kubek okamžitě zahejkal!! Zdenekk-ignotus by to měl vědět nejlíp, když v ústavu musí uplácet, aby je z klecovýho lůžka pustili k PC!!!

majojo ( 14. září 2017 09:44 )

Ale vždyť s tím nadstandardem je to pravda. A čemu se tak v leckterých nemocnicích říká, to je přímo sranda. Na pokoji je například televize a WiFi, ale není tam záchod a sprcháč, musí se chodit na společný. Ze strany personálu pak docházívá dokonce k šikaně pacienta, protože si myslí, že je něco víc než ostatní a vyžaduje, aby se o něj někdo staral.

fe_ro.22-47 ( 14. září 2017 06:44 )

....ankety si dělaj sami,aby byli podle nich...co takhle zrušit polovinu lékáren...je to hrozný,všichni chtěj jen dělat v lékárnách a ještě se tam musí čekat,nebo tam není nikdo...tři lékárny vedle sebe na jedné ulici..ap.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa