Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Svoboda z ODS by zákaz kouření nechal na hospodských. Osobní otázku odmítl

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
16. září 2017
17:05

Kde by nedovolil rodit své ženě, to kvůli etice porodníka nechtěl říct. Ale přeočkování na tetanus ho čeká za čtyři roky. Bohuslav Svoboda (ODS), čtvrtý na pražské kandidátce strany, byl hostem Blesk Volebního souboje 2017 před volbami do Poslanecké sněmovny. Debata byla zaměřená na zdravotnictví.

Jako jediná by ODS hlasovala pro zrušení protikuřáckého zákona a také pro vyšší zdravotní pojištění například pro lidi, kteří dělají rizikové sporty. Naopak by Svoboda nezaváděl zpět poplatky za recept a byl by proti prodeji léků na předpis online. I to ukázalo simulované hlasování v Poslanecké sněmovně, které se odehrálo během debaty Blesku s názvem Na zdraví!

Je nějaká porodnice v České republice, ve které byste nenechal rodit svou ženu?

„To je otázka, na kterou nebudu odpovídat. Je v rozporu s mou etikou jako porodníka.“

Nadstandardem jsou lepší materiály i kratší čekání

Do pře s kolegyněmi především z levicových stran se dostal Bohuslav Svoboda v otázce nadstandardů. Ty jsou v současnosti v Česku sice možné, pacient si ale musí zaplatit komplet vše, například včetně zákroku na operačním sále. Nemůže se pouze doplatit rozdíl mezi tím, co hradí zdravotní pojišťovna. Svoboda přiblížil, co by za nadstandard považoval.

„Pod nadstandardy nespadá, jestli má někdo lepší postel nebo stravu, ale třeba materiál na operaci, který se normálně nepoužívá. Druhý příklad může být časovost. Může tak být vnímáno to, že postavím lékařský tým, který bude pracovat v neděli a pacientovi se zkrátí čekací doba,“ řekl v debatě. Kdo další podporuje legalizaci nadstandardů? Podívejte se na celý záznam debaty: 

Video  Politici pro Blesk: Kde ještě zakázat kouření? A za co (ne)platit u lékaře?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Zveřejníme kvalitu jednotlivých nemocnic“

Svoboda také podpořil zveřejnění informací o tom, jak je která nemocnice úspěšná v léčení jednotlivých onemocnění. Považuje to za „veřejný statek“. „Kvalita poskytované péče je veřejný statek a musí být veřejně přístupný. Musíte mít tabulku, kde najdete, jak je daná nemocnice úspěšná v řešení nějakých onemocnění,“ řekl. 

Přiznal také, že není fandou takzvané pamlskové vyhlášky, která má zajistit, aby do škol proudily především zdravé potraviny. Podle někdejšího pražského primátora tím jen poroste chuť na „zakázané ovoce“. „Zákazy jsou věc, která funguje špatně. Mnohdy v sobě obsahuje to, že když je to zakázané, tak proto si to dám. Nevyřeší to, že zamezíme prodej cukrovinek. To je o výchově v rodině, ve škole. Museli bychom zakázat vysokoenergetické nápoje, na které se už umírá ve světě,“ varoval.

Ano zákazu ve veřejných prostorách, v hospodách ne plošně

Zástupce ODS byl jediný, kdo se postavil za výrazné změny protikuřáckého zákona. „Rozumím tomu, že se nemůže kouřit v parlamentu, v divadle. Ale jestliže si někdo otevře restauraci, je jeho problém, jaký provoz v té restauraci bude mít. A problém nás občanů, zda tam půjdeme, nebo nepůjdeme,“ argumentoval Svoboda.

„Mám kamaráda, který je hospodský, kuchař, otevíral si hospodu. Ptal se mě: Co mám dělat, tady všichni kouří… Já jsem mu radil, ať si otevře nekuřáckou hospodu. Měsíc mě proklínal, pak tam začali chodit lidé na jídlo. Ten jeho záměr funguje, on nechtěl bar. On prodává dobré jídlo,“ doplnil vlastní zkušenost gynekolog a porodník.

„My bychom chtěli otevřít veliký program, který by hovořil o tom, co kouření znamená, co znamená v restauracích, kde se jí. A zvyšovat informovanost lidí. Chtěli bychom, aby majitel něčeho, co provozuje, si o tom, co tam bude dělat, rozhodoval sám,“ uzavřel názor ODS.

Co slibuje ODS za změny v oblasti zdravotnictví?:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
amgal ( 17. září 2017 09:07 )

Zákaz kouření vymyslel de..bil. nekouří se v hospodách, ale proč nikomu nevadí, když se kouří po ulicích? Jednak tam chodí děti a ty nejsou povinni čichat smrad z cigaret. Na zahrádkách a dětských hřištích sedí tzv. maminky s cigaretou a kouří malým dětem pod nosy. Asi začneme chodit s dětmi do hospod. Zákon postavený na hlavu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa