Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vrátí se poplatky do nemocnic? Politici o nich před volbami zase uvažují

Autor: Jakub Veinlich - 
2. srpna 2017
05:02

Ještě před pár lety to bylo jako červený hadr na voliče. Kdo to jen vyslovil, mohl počítat s velkou vlnou kritiky. Téma zdravotnických – neboli regulačních – poplatků se ale přitom s volbami vrací. Kromě ČSSD a KSČM se jim nebrání většina sněmovních stran. Pacienti by ale platili nejspíš méně než původních 100 korun za den. 

V roce 2008 prosadila vláda Mirka Topolánka zavedení plateb u lékaře, v lékárnách za recept, pobyt v nemocnici i na pohotovosti. Do kasy přiteklo zhruba pět miliard korun. Postupně všechny platby ale vymizely. V nemocnicích jsou ale automaty na platbu dodnes. To kvůli 90korunovým poplatkům za návštěvu lékaře na pohotovosti. A vypadá to, že by mohly najít opět i využití k platbám za hospitalizaci. Striktně proti jsou jen komunisté a sociální demokraté. Původních 100 korun za den už ale politici neprosazují. Strany ve shodě mluví o poplatku asi 60 korun a navíc s výjimkami. 

Hnutí ANO v případné vládě nebude prý aktivně zavedení poplatků navrhovat. Pokud se o tom budou chtít ale potenciální koaliční partneři bavit, prostor tu podle autora zdravotního programu hnutí Adama Vojtěcha je.

„Jsme ochotni diskutovat o nastavení plateb za nelékařské služby při pobytu v nemocnici. Akceptovatelné je ale pro nás, aby občané kromě důchodců nebo lidí ze sociálně slabých skupin zaplatili za rok dva až 2,5 tisíce korun ročně,“ řekl Adam Vojtěch, trojka na kandidátce hnutí v Jihočeském kraji na dotaz Blesk.cz.

TOP 09 by byla ráda, kdyby se poplatky vrátily, ale bojí se opět reakce lidí. Riziko podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera a jedničky TOP 09 v Královéhradeckém kraji pro podzimní volby je především v tom, že takové platby dopadají hlavně na sociálně slabší obyvatele, kteří jsou nemocní nejčastěji.

VIDEO: Leoš Heger z TOP 09 by zdravotnické poplatky zavedl znovu
Video  Táta zdravotnických poplatků – Leoš Heger: Zavedl bych je zase.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Zcela určitě bychom ale vrátili nějaký mírný, časově a sociálně omezený poplatek za hospitalizaci, aby se alespoň z části pokryly hotelové náklady, které jsou s tím spojené,“ doplnil Heger, který by zároveň s takovými platbami opět rád zavedl možnost připlatit si za takzvaný lékařský nadstandard a zároveň také platby za přímé kontaktování odborných lékařů bez předešlé konzultace s praktikem.

„Ta idea byla v minulé době nasadit poplatek asi 200 korun za přímý vstup ke specialistovi bez předešlé konzultace s praktickým lékařem,“ doplnil Heger. Takové platby by se ovšem netýkaly návštěvy zubního anebo gynekologa a podobných specialistů.

Ať platí víc kuřáci

Podle předsedy Lékařské komory Milana Kubka by se poplatky jako takové vracet neměly. Existuje podle něj jiný způsob jak naplnit kasu českého zdravotnictví. Například daní na cigarety, kterých se u nás vykouří zhruba 20 miliard ročně. Kdyby každá z nich byla zatížena daní 20 haléřů, mělo by to podle Kubka stejný efekt jako kdysi zdravotnické poplatky.

„Pokud by se zavedla zdravotní daň na tabák a na alkohol a šla do zdravotnictví, tak by do zdravotnictví šlo peněz více a platili by ti, kteří si své zdraví dobrovolně ničí,“ řekl šéf Lékařské komory Blesk.cz. Výjimku by ale udělal u poplatků za pobyt v nemocnici.

„Určitý druh poplatku za hotelové služby v nemocnici by pacienti platit měli. Rozhodně by to ale nemělo být například u dětí, tak jak to bylo za ODS. Takové poplatky by měly být také omezené výší celkových plateb a každý jednotlivec by je měl platit maximálně 30 dní v roce,“ dodal Kubek.

Proti jakémukoliv návratu zdravotnických poplatků jsou jejich hlavní političtí odpůrci. Tedy KSČM a ČSSD. Systém se podle nich neosvědčil a byl zbytečnou zátěží.

„V našem volebním programu o žádných zdravotnických poplatcích nic nenajdete. Podle nás je dobře, že jsou zrušené. Byly zátěží jak pro pacienty, tak i pro nemocnice, které s tím měly především administrativní potíže,“ řekla Blesk.cz náměstkyně ministra zdravotnictví a trojka na pražské kandidátce ČSSD Lenka Teska Arnoštová. 

Protiústavnost poplatků

Poplatky za pobyt v nemocnici zrušil Ústavní soud v červenci před čtyřmi roky. Podle jeho výroku byly protiústavní. Soudcům se nelíbilo, že všichni pacienti – tedy děti i důchodci – mají platit stejně. Politikům dali přitom čas na to, aby jejich podobu předělali, ti je ale nakonec zrušili úplně.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ondra.dos ( 4. srpna 2017 18:30 )

Zrušení finanční spoluúčasti ve zdravotnictví je další z projevů rozpočtové neodpovědnosti této vlády ve snaze koupit si voliče lacinými sliby. Po zrušení poplatků socialisté samozřejmě z ničeho nic přišli na to, že jim v rozpočtu zeje díra a nic lepší, než zvýšení zdravotního pojištění nevymysleli...

agfor ( 2. srpna 2017 14:11 )

Poplatky byly stejně jenom pro bílé. Cikáni nic neplatili, přitom mají na dávkách víc, než pracující za dřinu pro zas*raný stát.

kuromrd ( 2. srpna 2017 12:21 )

Na Homolce se poctivě platilo a říďa nemocnice Dbalý měl v sekretáři 50 miliónů Kč a sněžil, tedy bral koks až se hory zelenaly takže se rte na poplatky!

zadnice ( 2. srpna 2017 09:53 )

Tito tzv. "politici" žijící v blahobytu se prostě nezmění!!!

kolokolo ( 2. srpna 2017 08:30 )

Opět na to doplatí jen ti kteří žijí z důchodu kolem 10,000kč. Poplatky..?pro důchodce max.20 kč, ostatní 50kč. A to i za pobyt v nemocnici.Hranice by měla být pro důchodce ročně 2.000 kč, přebytek nákladů vrátit..!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa