Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Slováci si vydobyli parkování u nemocnic zadarmo. Spor se táhl 4 roky

Autor: TV JOJ, mav - 
16. května 2017
17:05

Parkování před několika státními nemocnicemi bude pro pacienty na Slovensku na čtyři hodiny opět bezplatné. Občanští aktivisté sváděli boj za bezplatné parkování s vedením ministerstva zdravotnictví více než čtyři roky. Nevzdali se a v pondělí s velkým úsměvem veřejnosti oznámili své vítězství.

Od prvního července se parkovací systém změní zatím v 13 nemocnicíchJde o nemocnice, kde je zřizovatelem či akcionářem ministerstvo zdravotnictví. 

Změny se ale nedotknou pouze těchto zařízení. Jednání ministerstva ještě probíhají i v neziskových organizacích či nemocnicích, kde je ministerstvo partnerem. Do října by tak na seznam institucí se čtyřmi bezplatnými hodinami měly přibývat postupně i další nemocnice. „Do konce roku mluvíme o nemocnicích bez ohledu na právní formu,“ potvrzuje  ministr zdravotnictví Tomáš Drucker.

„Sedmdesát procent bude vyčleněno pro pacienty a třicet procent pro zaměstnance. Fungovat to bude tak, že pacient do čtyř hodin s potvrzením od lékaře o návštěvě neplatí nic. Po čtyřech hodinách bude možná platit maximálně jedno euro do ukončení hodin v nemocnici, nebo ještě uvidíme,“ uvedl Drucker. Pro občany, kteří budou využívat parkovací místa bez navštívení lékaře, bude platit standardní ceník. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi