Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Chci mozky, odvahu a slušnost,“ tvrdí Dědek a bere si do boje „atomovou babu“

Autor: Václav Lang - 
2. srpna 2017
05:25

Jablonecký podnikatel Dalibor Dědek se rozhodl pro Starosty a nezávislé (STAN) sehnat na kandidátky osobnosti, které by hnutí spolu s ním pomohly dostat se na podzim do parlamentu. V úterním rozhovoru pro Blesk.cz prozradil, o jaké lidi mu jde, a řekl, že by rád vytvořil i tandem s šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou, které se říká „atomová baba“. 

Jak byste specifikoval vaši roli v hnutí Starostové a nezávislí?

Když si představíte vrchol pyramidy, tak na vršku je Jan Farský, který je volebním lídrem, a pod ním jsou dvě nohy. Jednou z nich jsou starostové, které zastřešuje Petr Gazdík, a já jsem tím, kdo má zastřešit větev nezávislých.

Už dneska tam nějaké osobnosti máme – jsem hrozně rád, že se mi velmi rychle ozvala třeba Dana Drábová a další, kteří patří do kategorie nezávislých. A proč ne Dědek s „atomovou babou“, že jo?

VIDEO: Dědek o nových ambicích hnutí STAN

To znamená, že za vás Dana Drábová bude kandidovat?

Nemyslím si, že by aspirovala na to, že bude kandidovat, ale ona má tolik dovedností a takovou podporu veřejnosti, že budu ohromně rád, když bude figurovat alespoň v té platformě, v kruhu nejbližších spolupracovníků těch, kteří tady do škamen v parlamentu zasednou.

Nepovede to nakonec k tomu, že budete mít jen spoustu osobností, které vás budou podporovat, ale nebudou fyzicky na kandidátkách?

Tím, že zveřejňujeme výzvu teď, si nedělám iluze, že kandidátů budeme mít veliký přetlak. Na druhou stranu už máme vyfiltrované osobnosti. A když říkám osobnosti, tak já tam nepotřebuji nějaké superhvězdy, ale lidi, kteří něco umí, kteří skutečně tu práci chtějí dělat poctivě. Jestli někdo třeba ve svém okolí dal dohromady občanské sdružení a opravili kapličku, nebo je to prostě nějaký nezávislý učitel, který volí úplně jinou koncepci a všichni v okolí ho obdivují, tak to jsou ti správní lidé. Nechci udělat nějakou monokulturu podnikatelů a lidí, co jezdí v nablýskaných autech, chci mozky, hlavy, odvahu a slušnost.

Když si představíte, že se dostanete do Sněmovny, jak to pak půjde dohromady s vaším podnikáním? Nebojíte se třeba možných střetů zájmů?

Nebojím, protože naše firma nikdy nečerpala žádné dotace, nikdy jsme nedělali žádné státní zakázky, zhruba jen 15 procent toho, co náš holding dělá, představuje tuzemský trh. Na druhou stranu, pokud by někdo chtěl dělat legislativu takovou, že úspěšní podnikatelé budou v této zemi z politiky vyloučeni, tak bychom z nich dělali občany druhé, ne-li třetí kategorie.

Neobáváte se toho, že dopadnete jako spousta podobných nováčků v politice, kteří po pár letech odcházejí znechucení tím, jak to tady ve sněmovně chodí?

Právě bych chtěl být tím, kdo toto myšlení prolomí, protože jsem přesvědčen, že tomu tak není. Pro mě je třeba velkým vzorem právě pan Farský ze STAN, který se stal v 26 letech starostou Semil, z kterých udělal velmi příjemné místo. Když jsem tam přijel po letech, nevěřil jsem vlastním očím. A takových lidí, kteří mají tyto schopnosti, je tam více. Ve sněmovně a v parlamentu je spousta slušných lidí. Problém je v tom, že ty neslušní získávají mnohem větší medializaci.

Na tiskové konferenci jste říkal, že chcete ve volbách dosáhnout 20 procent...

Já si nikdy nekladu nízké cíle. Je to reálné.

A jaký na to máte recept? Protože tohle by byl skutečně výrazný skokový rozdíl oproti tomu, jak nyní vypadají průzkumy.

Recept je strašně jednoduchý – být úplně jiný. Spousta politických hnutí a stran jde takovou tou starou formou billboardů a podobně a tváří se jako jeden indiferentní celek. Dneska je to o osobnostech, o elektronické komunikaci, o sdružování lidí na sociálních sítích. Přiznám se, že nejsem na Facebooku a nebudu, ale máme už připravené příslušné účty a chceme komunikovat možná nejvíc ze stran s lidmi. Hlavním cílem by mělo být vyburcovat osobnosti a slušné lidi, kteří nás mají možnost podpořit prostřednictvím webu www.hledameslusny.cz.

Máte nějaké mantinely, co se týče povolební spolupráce? S kým byste třeba nešli do koalice?

Rozhodně bych nešel s někým, o kom bych si myslel, že je hlupák a že buduje svou kariéru místo toho, aby pracoval pro lidi.

To je široký pojem. Můžete to ohraničit na nějaké strany?

Nemůžu, protože ve všech stranách vidím kladné hrdiny a vidím tam záporné hrdiny.

Týká se to i třeba KSČM nebo různých extremistických uskupení?

Mně se ve firmě vyplatilo vybírat si lidi nejen podle toho, co říkají, ale jaký ve mně budí dojem. To znamená, že v řadě případů dám i na emoce – jak svoje, tak lidí, kterým věřím, kterých si vážím. Ale na druhou stranu každý, kdo bude v parlamentu a bude ochoten spolupracovat na něčem, co posune tuto společnost kupředu, je vítán, aby nám v tom pomohl.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
borka30 ( 2. srpna 2017 10:36 )

Sebevědomý, nesympatický člověk, který se z nějakého jeho důvodu snaží dostat do politiky. Podporuje finančně Drahoše, chválí Babiše a teď zpívá s Gazdíkem. Nevyzpytatelný tvor, jedním slovem nevolitelný člověk.

andorea ( 2. srpna 2017 10:07 )

Jaderná baba je sice špička ve svém oboru, ale vítačka. Takže tou si u mne nepomůžete...

hejhej ( 2. srpna 2017 09:43 )

Ani Dědek ani Drábová pidistranu STAN, která se zatím prezentovala jenom přilepením na jiné nemohou vytrhnout. Jejich předseda - ukňouraný Gazdík jí vede do politického propadliště. Tato strana je nevolitelná: je pro přijímání migrantů, podporují kandidáta Drahoše, který je rovněž pro přijímaní migrantů a neuznává voliče, jsou propojeni s pitomceni z kavárny.

moiaza ( 2. srpna 2017 08:23 )

 Proč není povolena diskuze k největšímu gaunerovi v historii našeho státu? Moc by mu slušel vězeňský mundur. Jeho by pak ten ješitný úsměv přešel! Je to tragédie, když největší tunelář všech dob chodí volně po světě.

moiaza ( 2. srpna 2017 08:18 )

 Pepene, buď klidný. Spíše se dočteš, že byl Klausuv kamarád z dob privatizace a měl na sobě modré triko s ptákem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa