Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Černoch, Rujbrová či Laudát jdou od válu. Čím se budou politici živit v civilu?

Autor: Václav Lang, jko - 
1. srpna 2017
06:05

Po letech strávených ve sněmovních lavicích na podzim zamíří do civilu. Velká část stávajících poslanců už nebude v podzimních volbách kandidovat a vrátí se do běžných zaměstnání. Zeptali jsme se, jaká to budou.

Z výrazných sněmovních tváří se na podzim odporoučí sociálně demokratický matador Jeroným Tejc, který se oficiálně kvůli rozdílným názorům na vývoj strany vrací k právničině. Neoficiálně se mluví o rozčarování z toho, že se mu nedařilo vrátit se na důležitější místa ve stranické hierarchii. „V tuto chvíli ještě nejsem stoprocentně rozhodnut, nicméně na 99 procent zamířím do soukromého sektoru,“ sdělil v pondělí Blesku.

Do advokacie a rovněž kvůli rozchodu s ústřední politikou ČSSD odchází také bývalá ministryně spravedlnosti a poradkyně prezidenta Zemana Marie Benešová. K právničině se chce vrátit i poslanec Štěpán Stupčuk, nedávno obviněný z řízení v opilosti. 

Naopak další sněmovní matador ČSSD, herec Vítězslav Jandák, se už před měsícem vzdal poslaneckého mandátu, aby mohl doplnit Radu Českého rozhlasu. 

VIDEO: Na březnovém sjezdu Jandák kritizoval některé postupy ČSSD

Video  Jandák na sjezdu ČSSD: Volby vyhraje Babiš, nemáme na něj. A komunisty nechci! 
Video se připravuje ...

Z poslanců Babišova hnutí ANO se poroučí například Martin Komárek, bývalý komentátor, který byl při posledních volbách jednou z hlavních tváří kampaně. Nedávno spustil vlastní Komárkovy noviny, kde glosuje politiku.

Andreje Babiše opustí i jeho nástupce v pozici ministra financí Ivan Pilný, který oznámil, že v politice skončí z osobních důvodů. „Z politiky úplně neodcházím, pouze z té aktivní. Mám založené nějaké projekty, které se týkají třeba digitálního vzdělávání,“ přiblížil Blesku kybernetik a někdejší šéf českého Microsoftu Pilný.

Na čas si chce od politiky odpočinout také šéf poslanců Úsvitu a syn slavného zpěváka Marek Černoch, který se před vstupem do politiky živil jako pilot. Přímo na létání už je prý starý, jak ale nedávno řekl Blesku, rozhodně se chce k letectví vrátit, například do managementu některé z leteckých společností. 

VIDEO: Marek Černoch nedávno pro Blesk.cz promluvil o své budoucnosti

V politice končí také další poslanci, kteří do Sněmovny přišli v původní sestavě tehdejšího hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Například Petr Adam se chce vrátit do stavebnictví.

Řada poslanců opustí na podzim také Kalouskovu TOP 09. Například Daniel Korte se vrátí ke své původní profesi, kterou je překladatelství. Nina Nováková bude učit na gymnáziu a odchází i někdejší šéf poslaneckého klubu František Laudát, který zatím nechtěl své další působení blíže specifikovat. Naznačil jen, že se má jednat o poradenství v jedné z velkých firem. Do budoucna nevyloučil ani odchod do Německa za prací. 

Po 20 letech ve Sněmovně se rozhodla skončit také jedna z nejvýraznějších tváří komunistů Zuzka Bebarová Rujbrová. Vystudovaná právnička odchází do důchodu, pouze chce jako koníček působit coby přísedící u okresního soudu.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
tgbg ( 1. srpna 2017 19:12 )

Nejhorší jsou komuniSSti.

moiaza ( 1. srpna 2017 07:59 )

 Jak už jednou přičichne k velkým penězům, k malým se nikdy nevrátí. A tyto kreatůry stejně nikomu v politice chybět nebudou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa