Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Feri odvádí TOP 09 od pravice, kritizuje Laudát. Sněmovnu vymění za Německo

Autor: Václav Lang - 
6. dubna 2017
05:13

Dlouholetý poslanec, někdejší pražský zastupitel a exředitel Obecního domu František Laudát (57, TOP 09) se po víc než deseti letech ve Sněmovně rozhodl letos mandát neobhajovat. Vede ho k tomu nespokojenost s personáliemi ve straně Miroslava Kalouska, mimo jiné i přílišné spoléhání se na mladé tváře, jako je teplický radní Dominik Feri (20) nebo poslankyně Markéta Adamová (32). V rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že ho to táhne za prací do Německa.

V jaké kondici je nyní TOP 09?

Se svými preferencemi 6,5 procenta nic moc. Zkoušeli jsme různé recepty, posledně ve volbách jsme měli 12, pak to nějak kolísalo, ale tak zhruba před rokem, rokem a půl došlo ke zlomu a začali jsme klesat. Některé agentury nás dokonce posílaly pod pět procent. Moje ambice při vstupu do Topky a po prvních parlamentních volbách byly, že to bude dominantní strana na pravici. Dneska je zjevné, že není.

František Laudát poskytl Blesk.cz rozhovor. František Laudát poskytl Blesk.cz rozhovor. | Blesk/Martin Sekanina

Čím si to vysvětlujete?

Mám pocit, že nebylo doceněné naprosto katastrofální PR předchozí vlády, velmi neslavný konec díky Nečasově aféře. A potom si myslím, že jsme asi měli zvážit konec předsednictví Karla Schwarzenberga (Karel Schwarzenberg se v listopadu 2015 stal z předsedy TOP 09 jen čestným předsedou – pozn. red.) a buď ho ještě nechat, protože on je symbolem, nebo hledat jinou tvář. 

Takže současná varianta, kdy je Karel Schwarzenberg jen čestným předsedou, je špatná?

Hlavně je upozděný. Samozřejmě už má svůj věk. Myslím si, že to přestalo fungovat. 

Miroslav Kalousek není dostatečná tvář?

To není nová tvář. Co pozoruji, tak lidé chtějí nové tváře. Oni neustále hledají. Společnost je z politiky frustrovaná a lidé chtějí – podobně jako u spotřebního zboží – mít naději u někoho, koho ještě neznají. U standardních politiků už velmi často vidí, co dokázali v minulosti, jaké mají postoje, společnost si myslí, že najde nějakého spasitele. Prostě fungují nové tváře. 

Na druhou stranu vy jste se rozhodl již nekandidovat, a to údajně i kvůli tomu, že se vám nelíbilo být až čtvrtý na pražské kandidátce, kdy vás měly vystřídat právě nové tváře. Je to tak?

Ty důvody jsou podstatně hlubší. Chtěl jsem odejít z Topky, dokonce vystoupit před Vánocemi. To byla nějaká reflexe pražského vývoje, jací lidé se dostali do vedení pražské TOP 09. Já měl zcela jiné představy. S kandidátkou to tak nesouvisí, protože pokud by mi šlo skutečně jenom o „koryto“, sedět ve Sněmovně a pobírat nějakých devadesát, teď možná i přes sto tisíc měsíčně včetně náhrad, tak já se od začátku své kariéry profiloval jako pravicový politik, který drží konzervativní hodnoty. Dneska mám pocit, že předseda Kalousek vsadil na jiné tváře a samozřejmě si asi všimnete, že nátisk té pravicovosti přisuzují média TOP 09 stále méně. 

To vám tedy vadí u směřování Topky?

Ano, já mám jinou představu, takže jsem se rozhodl nekandidovat. Protože chci, aby si mě voliči a Pražané pamatovali jako pravicového politika, který nedává plané naděje. Vždycky jsem byl zaměřený na výkon, že kdo si vydělá poctivě peníze, tak je má především on spotřebovávat. Co se týká Evropské unie, také se začínají mé představy trochu rozcházet v otázce přijetí eura. (Ve svém plánu Vize 2030 požaduje TOP 09 zavést v ČR společnou evropskou měnu. – pozn. red.)

Máte tedy za to, že odklon od „ryzí“ pravicovosti symbolizují právě osobnosti jako Dominik Feri, Markéta Adamová nebo Martin Plíšek, kteří mají být novou generací TOP 09?

Samozřejmě. Je to tak, já to tak vnímám. Ale neřekl bych „ryzí“ pravicovosti. Já taky nejsem ryzí pravičák, v Česku ryzí pravice nemá šanci. Nicméně dejme tomu, že pravice z mého pohledu je něco, co jsme asi provozovali v pražské ODS v 90. letech. Podotýkám pražské, ne celostátní. Byl jsem členem ODS 18 a půl roku.

Jaký máte vztah k výše zmíněné trojici mladších tváří? Vadí vám nějakým způsobem? 

Ne, nevadí, ale myslím si, že když lidi volí nějakou politickou stranu, tak předpokládají, že bude součástí nějakého vítězného týmu, že ti lidé zasednou na ministerstvech a že mají nějakou zkušenost. A já velmi varuji – a není to případ jen těchto tří, platí to univerzálně – varuji před tím, aby tuto zemi řídili nějací lidé, kteří ve velmi časných letech začínají v politice.

Je to riziko?

Je to obrovské riziko. 

V čem?

Že si zvyknou. Přeci známe produkty dlouholetých poslanců, kteří nedělali nic jiného než politiku. Upozorňuji, že politika je velmi nepřátelské prostředí, že se ti lidé ve Sněmovně určitě nenaučí sociální empatii a podobně. České společnosti čím dál víc absurdně chybí to, že i tito politici nejdřív stoupají přes komunální sféru, postupně tam něco dokážou, když ty věci fungují, jdou výš. Pořád je lepší, když se politik spálí na úrovni obce, města, kraje, a ne že vyskočí rovnou nahoru. Myslím, že na panu Sobotkovi a dalších je přesně vidět, že jsou jen produktem vysoké politiky. Každý by si měl počkat. Popravdě řečeno lídři kandidátek by neměli být mladší než kolem 35 let, měli by mít za sebou stoupání po tom žebříčku, měli by ovládat některou z potřebných profesí – nikoli politologové, ale některé přírodní vědy, ať už technické obory, měli by například mít zkušenost s řízením nějaké firmy a podobně. 

Za prací do Německa

Říkal jste, že hlavním důvodem, proč už nechcete kandidovat, jsou pražské záležitosti. Můžete to specifikovat?

Na posledním řádném volebním sněmu v Praze vyhráli lidé, z nichž řada je v TOP 09 od začátku, a z mého pohledu nedokázali vůbec nic. Ale bohužel přesvědčili mírně nadpoloviční většinu o tom, že teď něco dokáží. 

František Laudát poskytl Blesk.cz rozhovor. František Laudát poskytl Blesk.cz rozhovor. | Blesk/Martin Sekanina

Myslíte třeba pana Nouzu? (Jiří Nouza, pražský zastupitel, o němž se uvažovalo jako o možném primátorovi. – pozn. red.)

Musím říct, že až na asi dvě tři výjimky mám na mysli to vedení komplet. 

Co vám řekl předseda Miroslav Kalousek na to, že budete končit? Pokud to tedy nabyl naopak on, kdo vám řekl, že skončíte. 

Ne, naopak. Řekl mi, že ho to velmi mrzí, a dával mi velmi dlouhý čas na rozmyšlenou. V žádném případě to není o sporu s Kalouskem. Naopak – kdo dostane přes dva měsíce času na rozmyšlenou? 

Takže vy sám jste za ním přišel, že chcete skončit?

Přesně tak, já za ním přišel, že jsem se rozhodl nekandidovat.

Byl z toho zklamaný?

Mám takový pocit, že tomu nějakou dobu ani nevěřil, že to skutečně udělám. Ale jsou věci, s kterými se nežertuje, a jestliže se rozhodnu, tak se rozhodnu a udělám to.

Ozvaly se nějaké jiné strany, abyste k nim přešel?

Ohledně kandidatury ne, ohledně spolupráce ano. Teď nemyslím hnutí ANO, tam jsem za belzebuba. Nicméně nechci být politický turista. Jestli někdy do budoucna někdo začne dávat dohromady roztříštěnou, zdevastovanou pravici, tak nemůžu vyloučit, že bych na tom projektu nějak mohl spolupracovat. Pokusy, které tady teď jsou, s prominutím zapáchají už od samého začátku, a to už nechci dělat. Ale teď absolutně nepočítám s tím, že bych se nějaký čas angažoval v politice.

František Laudát poskytl Blesk.cz rozhovor. František Laudát poskytl Blesk.cz rozhovor. | Blesk/Martin Sekanina

Co budete tedy dělat?

Chci dělat nějakého poradce, ale zcela vážně zvažuji i to, že bych případně odešel pracovat do ciziny.

V jakém oboru? V politice se zabýváte hlavně dopravou...

Jsem vystudovaný elektrotechnik z ČVUT, dělal jsem ledasco, takže mám obrovské portfolio zkušeností. Dopravu jsem nevystudoval, ale někdo to po těch letech téměř  nepozná, tak se samozřejmě asi nejvíce nabízí točit se kolem dopravy. Ale nechci žádné místo ve státní správě nebo něco podobného jako někteří politici. Naopak se chci podívat na politiku očima dejme tomu drobného podnikatele a podívat se z té druhé strany, protože mám pocit, že tady člověk žije v jakémsi skleníku a že není vůbec špatný pohled očima normálních lidí. 

Z té ciziny už máte nějakou nabídku, nebo byste teprve hledal?

Nemám, o tom chci spíš přemýšlet.

Jaká země by to byla?

Samozřejmě sousední Německo.  

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
mirkazam ( 29. listopadu 2017 06:48 )

aleksandra...

pupi ( 7. dubna 2017 06:54 )

Teplice a Feri !!! Jdu blejt .

europa ( 7. dubna 2017 05:55 )

To malé písmeno bylo napsáno schválně. Opice se taky píše s malým písmenem. Když v Etiopii, tak ať se plete do politiky tam. Tady pro takové ... není místo. Černí patří do Afriky.

Stanislav Jank ( 6. dubna 2017 23:06 )

Každá strana prochází vývojem a obrodou, postupně se objevují nové vůdčí tváře a logicky nebudou mít naprosto identické názory. Je to přirozený proces a nevidím v tom problém. V zásadních tématech zůstává TOP 09 konzistentní, což je podstatné. Pana Laudáta si velmi vážím, za svoji činnost si zaslouží obdiv, odvedl kus dobré práce, ale také je dobře, že se do popředí dostávají nové zajímavé osobnosti.

ondra.dos ( 6. dubna 2017 18:04 )

Myslím, že soudit kvalitu politické práce nějakého člověka na základě vzhledu je krajně zjednodušující. Pokud budeme na politiky takto nahlížet, tak teprve pak se můžeme zaklínat, kam jsme to dopracovali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa