Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Farský: Ukončení koalice s Lidovci bylo předčasné. S Babišem STAN nepůjde

Autor: Jakub Veinlich - 
30. července 2017
07:10

Poslední průzkum dal koalici Lidovců a Starostů naději. Zbytečně. Obě strany nakonec půjdou do voleb samostatně. Starostové si navíc určili nového lídra. Celostátní volební tváří bude místo předsedy Petra Gazdíka, dosavadní poslanec a bývalý starosta Semil Jan Farský. V rozhovoru pro Studio Blesk řekl, že rozchod s Lidovci byl předčasný a že s Andrejem Babišem (ANO) si po volbách případnou spolupráci dovede představit jen těžko. 

Petr Gazdík mě požádal o pomoc, jestli bych se v této situaci zapojil, a já jsem po krátkém váhání, se přiznám, do toho vstoupil, protože jsou chvíle, kdy je potřeba projevit odvahu a převzít odpovědnost,“ poodhalil v rozhovoru pro Studio Blesk své odhodlání být celorepublikovým lídrem hnutí Starostové a nezávislí (STAN) poslanec Jan Farský.

STAN je tak pár měsíců před volbami v podobné situaci jako ČSSD. Tu řídí po odstoupení Bohuslava Sobotky první místopředseda Milan Chovanec. Hlavní volební tváří je pak ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. U Starostů je to v bledě modrém to samé. Petr Gazdík řídí dál hnutí, ale jako volebního lídra „vystrčil“ právě Farského. Ten prý o převzetí vedení ani neuvažoval.

VIDEO: Jan Farský promluvil ve Studiu Blesk o předvolebních rošádách v hnutí STAN

„Funkce předsedy není funkce, o které bychom se bavili. Petr Gazdík má plnou podporu – včetně mé a celostátního výboru. To není o tom, že bychom potřebovali přeskupit vedení Starostů a nezávislých, je to o tom, že si potřebujeme pomoci v tuto chvíli,“ řekl Farský s tím, že on se bude soustředit na volby a Gazdík bude lídrem ve svém domovském Zlínském kraji a zároveň řídit hnutí.

Kandidátky schválí až v srpnu

Rozpad volební koalice Lidovců a Starostů přišel jen pár měsíců před samotnými volbami. S těmi jsou spojené také různé termíny. Starosty teď tlačí především ten, do kterého mají odevzdat kandidátní listiny. Podle zákona to musí být 66 dnů před volbami – tedy do 15. srpna. Starostové je uzavřou doslova na poslední chvíli. 

„Nemáme problém naplnit kandidátky. Chceme je rozšířit i o uznávané osobnosti z regionů, které mají čistý štít. Proto my je neuzavíráme v tuhle chvíli a budeme je schvalovat až 14. srpna a 15. je budeme podávat,“ popsal rychlý sled událostí Farský.

Osobnosti typu Drábová

Některé osobnosti chtějí Starostové představit v úterý. Mají to být podobně silná jména jako v případě krajských voleb, kdy hnutí STAN zabodovalo ve středních Čechách s šéfkou Jaderného úřadu Danou Drábovou. I s ní prý hnutí pro tyto volby počítá. Na kandidátce ale nejspíš nebude.

„Dana Drábová je s námi spojena nejen krajskými volbami a mluvíme s ní, ale rozhodnutí je na ní. O kandidatuře úplně nemluvíme,“ řekl Blesk.cz Farský.

Poslední průzkumy dávaly volební koalici Starostů a Lidovců naději na to, že by se do Sněmovny dostat mohla. I když zatím nedosáhli na nutnou desetiprocentní hranici, kterou koalice potřebuje. Jenže Lidovci se prý právě průzkumů zalekli a ze společné kandidatury proto raději vycouvali. Což Farského dnes mrzí.

„Jestli takto málo stačilo k tomu, aby vyprchala odvaha, která byla o začátku deklarována ze strany Lidovců, tak ta koalice bohužel skončila,“ zalitoval rozchodu nový volební lídr hnutí STAN.

Starostové teď ladí novou kampaň, kterou budou propagovat jen pod svojí hlavičkou. Lidé jim prý na ni posílají peníze, s hnutím chtějí prý jít nakonec do voleb i Starostové, kteří to kvůli volební koalici s lidovci odmítali. V minulosti podporovali Starostové TOP 09, pak přišlo spojení s KDU-ČSL, nakonec jdou tedy ale do voleb sami. Že by bylo hnutí pro voliče nečitelné, se ale Farský nebojí.

VIDEO: Proč nechce případnou volební spolupráci s Andrejem Babišem? Farský to vysvětloval v druhé části rozhovoru pro Studio Blesk

„My jsme kandidovali jako podporovatelé TOP 09. Ta smlouva byla uzavřená do konce roku 2016, a protože TOP 09 nám nenabídla koaliční spolupráci, ale pořád jsme měli být tím příjemným přívěskem na kandidátkách, tak jsme se rozhodli, že do voleb chceme jít emancipovaně. A to byla cesta koalice,“ řekl Farský ve Studiu Blesk.

Bez Andreje Babiše

Starostové si věří, že ve volbách dostanou alespoň 7 %. Teď jim průzkumy přiřazují 1 maximálně dvě procenta voličů. Pokud by měli sílu a byli ve vládě, tak podle Farského jen za předpokladu, že to Bude bez Andreje Babiše. Jeho hnutí zatím ale podle všeho aspiruje na vítěze voleb.

„Těžko, těžko, těžko představitelná. Až nepředstavitelná. Protože my se nepotkáváme v tématech. Andrej Babiš chce všechno řídit centralizovaně, zatímco my říkáme, že stát se má řídit odspodu,“ vidí nereálně spojení s čerstvě ženatým Babišem Farský.

Podpora Drahošovi

Do kampaně s Lidovci vložili Starostové už dva a půl milionu korun. Celkové náklady na volby očekává Farský okolo 20 milionů korun. V prezidentských volbách pak bude STAN dál podporovat Jiřího Drahoše, na kterém se shodli ještě ve volebním svazku s Lidovci.

„Pro jeho morální kvality, pro jeho znalosti, pro jeho dosavadní život, který osvědčuje jeho kvality,“ uzavřel rozhovor pro Blesk.cz Farský.

Vše o volbách do Poslanecké sněmovny, které budou 20. a 21. října najdete zde

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
1940 ( 4. srpna 2017 18:18 )

Otázka je kdo by šel se STAN kromě Lidovců ?

hejhej ( 31. července 2017 15:59 )

Farský - srandista. Nebo to myslí vážně, že STAN - pidistrana pijavic se dostane do PS?

salto ( 31. července 2017 07:42 )

Tomu, že STAN nepůjde s Babišem, věřím. Oni totiž nepůjdou s nikým, poněvadž se do PS NEDOSTANOU a to je dobře

ivoadler ( 30. července 2017 11:11 )

Už od dob KSČ se ukazuje jedna pravda - veškeré programové sjezdy jsou na ho vno (společné vládní programy jak by smet), když chybí vůle je uskutečnit. Je to jen vějička na blbce.

Nezadat ( 30. července 2017 10:09 )

Nechal jsem si udělat toaleťák z jeho ksichtem a každý ráno mě potěší utřít si z jeho tlamou řiť.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa