Příští rok by Nemocnici Na Františku v centru Prahy měl začít provozovat soukromý subjekt. Ze strany zřizovatele, kterým je Praha 1, proto vzešel návrh na koncesionářskou smlouvu, na základě které by měla budoucí spolupráce probíhat.

Opozice v Praze 1 dostala tento návrh smlouvy k připomínkování a podle koalice Zelená pro jedničku má tento dokument řadu nedostatků.

„Hodnota koncese na 35 let je odhadována na deset miliard korun, smlouva se ale jeví jako výhodná pouze pro budoucího koncesionáře. Na jeho straně nejsou téměř žádné záruky, zato na straně městské části jsou sankce tak vysoké, že do budoucna lze předpokládat převod nemocnice do soukromých rukou,“ upozornili Kateřina Klasnová a Petr Kučera (oba Zelená pro jedničku).

Podle nich k těmto obavám vede skutečnost, že smlouva v tuto chvíli nijak neřeší otázku vložených investic a naložení s nimi po ukončení smlouvy. „Sankce a odpovědnost ze smlouvy je totiž tak vysoká, že příští zastupitelstvo rozhodne nemocnici koncesionáři převést bezúplatně nebo za nějaký směšný peníz s argumentem, že se to nevyplatí hradit,“ dodala Klasnová.

Z dalších připomínek je patrné, že dle některých opozičních členů zastupitelstva by se smlouva měla upravit tak, aby byla lukrativnější také pro stranu zřizovatele. Radnice Prahy 1 reagovala pro redakci Blesk.cz tím, že v současnosti jde o pracovní verzi návrhu smlouvy.

Co bude v příštím roce s Nemocnicí Na Františku? V současnosti vzniká návrh smlouvy s budoucím provozovatelem.
Autor: Jiří Rubeš

„V této chvíli je vybrána pouze právní kancelář, která připravuje zadání pro výběrové řízení na budoucího koncesionáře. Pracovní verze návrhu budoucí koncesionářské smlouvy a návrh na výběrové řízení na budoucího koncesionáře bude posuzovat Správní rada Nemocnice Na Františku, která je složená ze zastupitelů městské části. Finální návrh bude pak předložen k projednání radě a zastupitelstvu,“ uvedla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Poslední jednání zastupitelstva prvního pražského obvodu proběhlo v úterý 20. června. Během prázdninových měsíců se zastupitelé nesejdou, další termín je naplánovaný na úterý 12. září. S největší pravděpodobností se tak finálnímu návrhu budou politici v centru Prahy věnovat až po letní přestávce.

VIDEO: „Když přijedete do Prahy, onemocníte“. I takovým způsobem se o Praze mluví v bruselském Parlamentariu, kde se nacházejí informace o zemích EU: