Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ostuda. Mynář nasekal při lobbingu za soukromou firmu v dopise desítky chyb

Autor: zst, zst - 
17. července 2017
18:39

Angličtinou jako na základní škole lobboval prezidentův kancléř Vratislav Mynář v Kyrgyzstánu za zakázku pro českou firmu. Podle profesionální překladatelské agentury nasekal v dopise desítky chyb, a to nejen co se týká velkých a malých písmen. Korespondenci nechal posoudit web Info.cz.

Velké ego, nebo zájem na tom, aby dopis vidělo co nejméně lidí? Co vedlo kancléře Vratislava Mynáře k tomu, že si nenechal anglicky psaný dopis zkontrolovat skutečnými experty, nikdo neví. Výsledkem jsou zaměněné předložky, špatné formulace i chyby ve velkých a malých písmenech.

„Já, i kdybych si myslel, že hovořím a píši anglicky dokonale, tak bych vždy trval na tom, aby po mně někdo takový dopis zkontroloval,“ řekl pro Info.cz jeden z Mynářových předchůdců Ivo Mathé. „Dělali jsme to tak v úřadu všichni, tyto dokumenty jsou velmi citlivá záležitost. Člověk si nemůže dovolit nechat tam byť jedinou chybičku,“ dodal Mathé.

Podívejte se na znění dopisu:

Jenže to Mynář, který bere 1,9 milionu korun ročně, neudělal. Ještě před tím, než se znění dopisu objevilo na veřejnosti, přišel web Neovlivní.cz s informací, že Mynář lobboval za soukromou firmu, která v Kyrgyzstánu získala zakázku za stamiliony dolarů. Liglass Trading CZ má postavit a spravovat hydroelektrárny. Dopis putoval do asijské země loni v září. Obrat firmy se přitom dosud pohyboval v řádu stovek tisíc korun. Zakázky podepsala začátkem minulého týdne.

Ani lidé, kteří by o firmě slyšet měli, ji neznají. Petr Jurčík z kanceláře CzechTrade, která v regionu tuzemským firmám s byznysem pomáhá, o společnosti slyšel poprvé až před třemi týdny. „Přes nás ten obchod nešel,“ řekl Hospodářským novinám. Podobně hovoří i ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. „My jsme v tomto aktivní nebyli, pokud mám správné informace,“ uvedl s tím, že o firmě poprvé slyšel až nyní.

Mynář intervenci potvrdil. Uvedl, že napsáním dopisu se snažil vyjít vstříc firmě, která je česká a má šanci získat zakázku v zahraničí. Současně ale vyloučil, že by měl z věci jakýkoli prospěch. „Se zástupci společnosti jsem nikdy ani nemluvil. Obrátili se na mě písemně, zda jim jsem schopen pomoci. Sepsal jsem dopis, kterých jsem za svoje působení na Hradě napsal asi dvacet,“ řekl kancléř.

Jediným majitelem firmy je podle obchodního rejstříku Michael Smelík a jako výkonný ředitel vystupuje Jiří Vojtěchovský, kteří počátkem roku založili Česko-kyrgyzskou obchodní komoru. Ani jeden z nich o aktivitách firmy nechtěl mluvit.

VÍCE ČTĚTE ZDE

auslak ( 17. července 2017 22:51 )

Jistě kopie dopisu poslal i na ministerstva zahraničí a průmyslu. Na hradě už je to čím dál , tím vše křišťálově čisté.Kdo na to má ?

reypal ( 17. července 2017 22:08 )

Hradní kašpaři už nedělají ostudu jenom doma,ale i v zahraničí.Čemu se nakonec divit,když tomu všemu šefuje šalamoun.Nejvyšší čas,aby odkráčel na Vysočinu.Na hradě už bylo ostudy dost.

Pollo ( 17. července 2017 22:05 )

 To je švanda. On nakonec tomu našemu hradnímu dementovi namydlí schody jeho vlastní panoptikum.

marmat ( 17. července 2017 21:11 )

Je to strašnej skandál...nebudeme a nemůžeme se smát a duvit jen šílenému dopisu

kolokolo ( 17. července 2017 21:10 )

kdy už konečně někdo pana kancléře bez prověrky vyhodí..?? Pan kancléř Mynář je opravdu lobista a podvodník..Kdy se konečně o něj začne zajímat policie..?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa