Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V kauze s ostudným dopisem Mynáře se objevil i Rittigův muž. Lobbing popírá

Autor: zst - 
20. července 2017
09:25

Společně s lobbistou Ivo Rittigem je obžalován v případu tunelování a čelí společně i dalšímu trestnímu stíhání. Řeč je o Peteru Kmeťovi, který byl honorárním konzulem Kyrgyzstánu v Praze v letech 2007 až 2010. Právě s Kyrgyzstánem je teď spojená kauza neznámé české firmy Liglass, která tu má stavět vodní elektrárny za miliardy. A za kterou se dopisem s lámanou angličtinou přimlouval i hradní kancléř Vratislav Mynář. Kmeť pro Lidové noviny ale popřel, že by za lukrativní zakázku lobboval.

„Byl jsem honorárním konzulem Kyrgyzstánu se sídlem v Praze. Byl jsem s politiky v kontaktu, když přišli do České republiky nebo do Vídně. Působil jsem i v Biškeku,“ řekl Kmeť deníku.

Jakoukoliv spojitost s firmou Liglass a jejím majitelem Michaelem Smelíkem ale odmítl. Prý ji vůbec nezná. Za firmu lobboval hradní kancléř Vratislav Mynář, mj. nepříliš zdařilým dopisem v angličtině. Konzulát, kde působil Kmeť, přitom sídlil na stejné adrese, kde se usídlila také Strana práv občanů - Zemanovci, kterou od r. 2010 řídil tři roky právě Mynář.

Právník a podnikatel Peter Kmeť je propojen s Ivo Rittigem hned několikrát. Působí ve firmě Cokeville Assets z Britských Panenských ostrovů, offshorové společnosti, kam teklo například 17 haléřů z každé jízdenky pražského dopravního podniku. Oba muži čelí v této kauze trestnímu stíhání a čeká se na soud.

Společné obžalobě už čelí v případu tunelování společnosti Oleo Chemical. Kmeť byl nepravomocně odsouzen, zatímco Rittig a jeho právníci nepravomocně zproštěni viny. Soud ještě neskončil.

V letech 2004 až 2007 navíc v tehdejší společnosti Liglass a. s. seděl jeden z Rittigových právníků David Michal stíhaný v kauze Jany Nagyové. Michal se hájí tím, že společnost byla právní kancelář, kde působil (předchůdce dnešní MSB Legal).

Liglass má v Kyrgyzstánu stavět a spravovat hydroelektrárny za miliardy. S tak velkou zakázkou nemá ale podle dostupných informací zkušenosti.

komin ( 23. července 2017 19:50 )

kmotr ivo rittig s vratislavem mynare pracuji a tuneluji spolecne jiz 12 let

komin ( 23. července 2017 19:48 )

mafie po cesku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa