Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Petr zkouší na Hradě slavit jako Mynář: Chci vědět, jestli Ovčáček „nekecal“

Autor: Václav Lang - 
9. července 2017
05:00

Hradní prostory si může pro soukromé účely pronajmout každý, tvrdil prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček. Režisér a publicista Petr Horký chce vyzkoušet, jestli „nekecal“. V rozhovoru pro Blesk.cz vysvětlil, co jej vedlo k nápadu uspořádat akci Mýdlo na Hradě. Inspirovali ho „prezidentovi muži“ Martin Nejedlý a Vratislav Mynář, kteří si zabrali část hradního areálu pro oslavu vlastních narozenin.

Jak jste daleko s pořádáním akce Mýdlo na Hradě?

V pondělí nebo úterý bych měl podat už podrobnou žádost o pronájem prostor. V těchto dnech na facebookové skupině Mýdlo na Hradě vybíráme termíny.

Zatím to tam vypadá na 2. nebo 9. září. Už se to rozhodování nachyluje definitivně k některému z těchto dvou dat?

Musím nabídnout termínů víc, protože je možné, že se budou krýt s něčím, co se na Hradě už pořádá. Určitě nabídnu i druhého a devátého.

Pořadatel Mýdla na Hradě Petr Horký Pořadatel Mýdla na Hradě Petr Horký | Martin Přibyl CNC / Blesk

Vy už jste se s někým z Hradu sešel. Co vám řekli?

Sešel jsem se s paní z marketingového odboru Pražského hradu. Definovali jsme si přesně, o jaké se jedná prostory, jaké jsou tam zvyklosti, jaké jsou náležitosti, jaké jsou povinnosti mě jako pořadatele, a na základě toho sestavuji konkrétní žádost.

Je v těch povinnostech nějaké specifikum, které by stálo za zmínku?

Jedna z důležitých věcí je ta, že Pražský hrad je národní kulturní památka, takže i třeba jen vylité červené víno na dlažbu představuje poškození, které se musí řešit restaurátorským postupem, není to tak, že přijde paní uklízečka s hadrem a tím to skončí. Takže návštěvníci tam musí být obezřetní. Další věc je, že ve chvíli, kdy se Jižní zahrady na základě pronájmu uzavřou, musí začít fungovat naše ostraha, která bude zajišťovat, aby akce proběhla bez jakýchkoli excesů.

O akci jste informoval i prezidentova mluvčího pana Ovčáčka. Jak reagoval?

Nereagoval na to nijak a myslím, že ani nemusel. Jen mi přišlo solidní s předstihem mu to dát vědět, protože koneckonců on je ten, kdo mě inspiroval, kdo mě k tomu vyzval. Napsal jsem mu e-mail, žádná odpověď nepřišla. Ale ani nemusí, mě se to nijak nedotýká.

Na svém blogu jste napsal, že byste za největší vítězství považoval, kdyby se prezident omluvil za předešlé dvě oslavy narozenin svých podřízených, s tím že by v návaznosti zrušil i vaši akci. Jde vám tedy o to, aby se Hrad vůbec přestal používat pro podobné typy akcí?

Mně přijde, že používat Hrad pro oslavy narozenin je nedůstojné. Ve chvíli, kdy mi bylo v televizi řečeno ústy pana Ovčáčka, že si to může pronajmout kdokoliv, tak jsem si řekl: Aha, třeba se pletu a přisuzuji tomu místu důstojnost, kterou necítí představitelé Hradu. Chci si v tom udělat jasno, a proto jsem o akci požádal.

Podívejte se, jak vypadala nedávná oslava padesátin Vratislava Mynáře:

Video  Kancléř bez prověrky slaví narozeniny: Přišel Uzel, Duka, Šlechtová a tajili dary,  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Nebudu tam pořádat žádnou pijatiku, žádný big beatový koncert, žádnou tancovačku, která by to místo dehonestovala – uznávám hodnotu toho místa. Proto jsem psal na blogu, že by mi byla nejbližší situace, kdy by Hrad vzal zpátky ty své dva souhlasy a zrušil i tu naši akci, protože můj osobní pohled na věc je, že by se tam takové akce konat neměly.

Ale musím říct, že můj názor se vyvinul. Jak říká pan prezident, že jen idiot nemění své názory, tak mu musím dát za pravdu. Protože jak to chystáme a připravujeme program, vzniká nám pod rukama velmi kultivovaná a krásná kulturní akce, která podle mě na Hrad patří. Takže kdyby nám to nepovolili, tak by mě to mrzelo.

Dá se to tedy chápat i jako zkouška, kde jsou hranice toho, co se dá na Hradě uskutečnit a co ne? 

Ne, takhle bych to určitě neviděl. Nechci hranice zkoušet, hledat, posouvat. Úplně první má spontánní reakce byla, že si chci vyzkoušet, jestli pan Ovčáček nekecá, když říká, že si ty prostory každý může půjčit. Teď, když se z toho stala mnohem větší událost, jsem došel k tomu, že mně v posledních letech strašlivě chybí v mezilidském životě schopnost dialogu.

Mám pocit, že se kamarádíme jen s těmi, kteří si myslí úplně to stejné, co já, a o všech, co si myslí něco trochu jiného, říkám, že jsou hlupáci. To je špatně. Normální je, že spolu lidi vedou dialog a debatu. Proto i má akce sice reaguje na výzvu, která mě svým způsobem pobouřila, ale na druhou stranu nepořádám žádný protest, žádný politický mítink. Jen chci vyzkoušet, jestli to skutečně byla výzva k dialogu a mohu tam jít a pořádat podobnou akci, anebo jestli to bylo jen takové mlácení prázdné slámy.

Vratislav Mynář na své oslavě Vratislav Mynář na své oslavě | JAKUB POLACEK / Paparazzi

Už máte vymyšlené, jak to bude s financováním? A scházejí se vám dárci?

Peníze ještě nevybírám, přece jen jakmile se začnou vybírat peníze, tak se posune i vnímání všech lidí. A dokud nemám alespoň podanou žádost, tak bych po nikom žádné peníze chtít neměl. Ale říkám si, že třeba během týdne, 14 dnů bychom se všichni společně mohli začít skládat.

Jak s penězi naložíte?

Systém financování je jasně nastavený. Peníze, které se vyberou, dám na transparentní účet, zveřejním i rozpočet akce. Co nám zbude, dáme na činnost nadace Národ dětem, které si velice vážím. Toto je v tuto chvíli můj plán.

Bude to tedy stylem, že si zájemce zaplatí vstupenku, nebo že se bude jednoduše přispívat libovolná částka a následně se na základě nějakého klíče vyberou lidé, kteří se vejdou do zamýšleného limitu 500 osob?

Není to tak, že by si člověk kupoval vstupenku. Nejsem pořadatelem kulturní akce, na kterou by bylo možné si koupit lístek. Já jsem pořadatel Mýdla na Hradě a vyzývám přátele: Pojďme se složit, abychom tu akci mohli uskutečnit.

Kdo se tam tedy v takovém případě dostane?

Postup je takový: Bude nám schválená akce, budeme mít rozpočet, kolik nás to bude stát, rozpočítám to na předpokládaný počet lidí, a kdo přispěje kýženou částku, která bude pro všechny účastníky stejná, ten na Mýdlo na Hradě přijde.

To se ale dá považovat za zaplacení vstupného, ne?

Nedá. Jestliže se s třemi kamarády složíte a koupíte si bečku piva nebo dort, tak to neznamená, že ten, který pak jde do obchodu, od vás vybírá vstupenky na dort. Ono to má samozřejmě i právní rozdíl. Nejsem promotér, který by pořádal koncert na Hradě. Já prostě s lidmi, kteří se společně se mnou složí, chci uspořádat příjemné odpoledne, na kterém se společně potkáme.

Miloš Zeman vystoupil na oslavě Martina Nejedlého. Miloš Zeman vystoupil na oslavě Martina Nejedlého. | ...

Jak budete vybírat lidi, kteří se na Mýdlo dostanou? Půjde o to, kdo přispěje dřív?

Ano. A když se naplní kapacita, tak je to plné a hotovo.

Budete také selektovat lidi ve smyslu, aby se vám tam nedostali třeba extremisté?

Nebudu lidi selektovat. Od toho, aby se tam neděly špatné věci, tam bude i ochranka. Lidi se na mě obracejí a ptají se, co bych dělal, kdyby tam přišli politici. A já stále říkám: Ta akce je všem otevřená, každý člověk, který tam přijde, zaplatí svůj podíl na rozpočtu a nebude tam dělat politickou propagandu a bude se chovat slušně, je vítaný. Naopak by mohlo být bezvadné, kdyby tam přišlo pár politiků a bylo by možné si s nimi normálně popovídat. A ne třeba ani o politice, ale třeba o zvířatech, o dovolené… Zase by to rozšiřovalo onu schopnost bavit se, vést dialog, mluvit spolu. To už skoro neumíme.

Máte už nějakou bližší představu o programu? Co se tam bude dít, jak to bude vypadat?

Představu ano, ale zatím nebudu prozrazovat detaily, protože v návaznosti na termín se pak vážou i termíny umělců, kteří by tam případně vystupovali. Ale jsem už v kontaktu s několika různými umělci. V rámci skupiny na Facebooku se mi ozývají zvukaři, herci, zpěváci, herečky, zpěvačky a z těchto lidí začínám skládat program. Určitě bychom si neměli za ty peníze tam sednout na zadek a říct: Tak jsme si to pronajali. Ale měli bychom všichni společně prožít pěkný večer.

Podívejte se, jak vypadaly narozeninové merendy „hradních pánů“ Nejedlého a Mynáře:

lunatic ( 9. července 2017 16:15 )

Václav Klaus mladší na hrad - je potřeba vymést chlív

lunatic ( 9. července 2017 12:57 )

V jakém časopisu pro pány jí najdu?

lunatic ( 9. července 2017 11:36 )

Chová se tak,že jej i do člunu musí nakládat a při chůzi po rovině podepírat ,což je u hlavy státu docela pr.de.l-jinými slovy pravá demokratická legrace

lunatic ( 9. července 2017 11:25 )

Pokud mi Miloš pokyne berlí,že to bude možné vysílat i na Facebooku,tak bych přispěl

borka30 ( 9. července 2017 10:49 )

Ty tvé proslovy si přednášej doma své rodině. Jsi zlý člověk!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa