Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nával na Pražském hradě: Mimořádné prohlídky přilákaly 15 tisíc lidí, Ovčáček se raduje

Autor: simao, ČTK - 
4. listopadu 2017
21:35

Téměř 15 000 lidí si za dnešek a pátek prohlédlo reprezentační prostory Pražského hradu. Otevřeny byly prostory, které nejsou běžně přístupné. „Dnes byl počet návštěvníků 7145 lidí, celkem za oba dva dny to bylo 14 794 návštěvníků,“ uvedl v sobotu večer Martin Hakauf z Kanceláře prezidenta republiky.

Přes slavnostní schodiště v Matyášově bráně mohli lidé navštívit třeba Trůnní sál a Brožíkův salon, kde prezident republiky jmenuje vládu nebo přijímá velvyslance či představitele jiných států.

Část salonů jižního křídla Nového paláce prošla v létě rekonstrukcí. Opraveny a vyčištěny byly lustry, nové jsou tapety či zlacení nábytku. Otevřeny byly i další běžně nepřístupné sály a salony v západním, středním a jižním křídle Nového paláce. Odehrávají se tu nejvýznamnější protokolární a společenské události.

„Děkujeme veřejnosti za velký zájem o mimořádné prohlídky reprezentačních prostor Hradu. Za dva dny - pátek a sobota - 14794 návštěvníků!“ pochvaloval si hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Pro dny otevřených dveří, které začaly v pátek, připravily hradní floristky zvláštní květinovou výzdobu. Prohlídku doprovodily obrazové panely, které připomněly významné události posledních let, vystaveny byly i faksimile vzácných archiválií.

Lidé se mohli podívat i na současné slavnostní stolování na Pražském hradě nebo na jídelní tabuli Tomáše Garriqua Masaryka s jeho oficiálním porcelánovým servisem, původním křišťálem i stříbrnými příbory. Hrad naposledy běžně nepřístupné prostory otevřel 3. června, kdy během jednoho dne přišlo zhruba 6400 lidí. Předtím byl zpřístupněn v dubnu 2015.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi