Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Černobylská elektrárna zahájí provoz. Po 31 letech od tragédie

Autor: Mii - 
10. července 2017
15:20

Černobyl, kde před 31 lety 26. dubna 1986 došlo k nejhorší jaderné katastrofě světa, začne znovu produkovat energii. Místo té jaderné se ale zaměří na obnovitelné zdroje. Ukrajinská vláda domlouvá, že by na místě elektrárny, kde dnes stojí jen trosky, vznikla obrovská solární farma.

Farmu by měl postavit největší francouzský energetický podnik Engie za 969 milionů liber (28,4 miliardy Kč). Solární panely by měly pokrýt celou elektrárnu a přilehlou oblast. Podle Ostapa Semeraka, ukrajinského ministra ekologie, začne Engie s prvními testy proveditelnosti příští týden. Výsledky oznámí na konci letošního roku.

„Zkušenosti Francie s jadernou energií jsou jedním z důvodů, proč s nimi chceme spolupracovat,“ vysvětloval Semerak rozhodnutí Ukrajiny pro server Washington Post. Dodal zároveň, že firma se vládě ozvala sama poté, co země oznámila plány přeměnit Černobyl na producenta obnovitelných energií.

VIDEO: Černobyl si loni připomínal 30. výročí jaderné katastrofy

Video  Černobyl  - e15
Video se připravuje ...

Mluvčí společnosti Engie potvrdil, že firma projekt s ukrajinskou vládou řeší, ale odmítl sdělit více detailů. „Ukrajina má vysokou míru slunečního zření, ale zdejší investoři nechtějí do podobných technologií investovat. Také je odrazují vysoké počáteční náklady,“ popisoval situaci v zemi pro agenturu Bloomberg solární analytik Pietro Radoia.

Míra radiace nejspíš únosná

Černobylská katastrofa způsobila v roce 1986 56 přímých smrtí. Jejich celkový počet se ale může v důsledku rakoviny způsobené ozářením pohybovat až kolem 4 000. Kolem reaktoru se i nadále nachází 30kilometrová oblast, do které je kvůli zvýšené radiaci přístup omezen.

V reaktoru se navíc stále nachází množství radioaktivního materiálu, který nebyl odstraněn. Přesto chce Ukrajina z oblasti vytvořit solární elektrárnu. Podle Semeraka se diskuze o různých schématech využití oblasti účastní více než 60 firem včetně čínských GCL Systém Integration Technology Co nebo China National Complete Enginering Corp.

Radiační ekologové informují, že současná radiace nemá prakticky žádný vliv na faunu a floru v okolí, tudíž i lidé jsou relativně v bezpečí. Stejně tak série studií japonského institutu radiace a epidemiologie nenašla žádný důkaz, že by jaderná radiace způsobovala škody po několik generací. Komise OSN věnující se efektům jaderné radiace pak dodala: „I když lidem, kteří byli radiaci vystaveni jako děti, hrozí horší účinky, většina populace se nemusí bát, že by jim radiace z Čenobylu něco způsobovala.“

Ministr Semerak má jasno v tom, že černobylské území má nevyužitý potenciál. „Chtěli jsme zjistit, jestli by někdo byl ochotný do podobného projektu jít. Teď máme odpověď,“ sdělil.

GALERIE: Takhle to vypadá v Černobylu dnes

alenal ( 31. července 2017 11:06 )

Nemyslím si, že solární energetika je ta správná cesta k ekologičtější výrobě elektřiny. Pokud porovnáme solární a jadernou energetiku - uvědomme si, kolik panelů je potřeba, aby se vyrovnaly jedinému reaktoru? Jak se bude nakládat se solárním odpadem? Jak se budou likvidovat/recyklovat panely, jejichž životnost bude u konce? Černobylská nehoda byla velkým poučením, je potřeba, aby v elektrárně pracoval důkladně proškolený personál, který dobře zná technologii, se kterou pracuje. Doufám, že v Česku budou všechny tyto aspekty zváženy a nakonec zde nový blok vznikne včas. Vzhledem k výše uvedenému bych zde uvítala technologii VVER, se kterou už máme zkušenosti a osvědčila se nám.

Zobrazit celou diskusi