Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ruský vyhledávač vynášel informace o občanech a vojácích, tvrdí Ukrajina

Autor: ČTK, base - 
30. května 2017
14:20

Ukrajinská tajná služba SBU v pondělí prohledávala pobočky ruského webového vyhledávače Yandex v Kyjevě a v Oděse. Podle ukrajinských úřadů web nezákonně shromažďoval a následně předával Rusku osobní údaje ukrajinských uživatelů, informovala tisková agentura Interfax. Mezi sledovanými osobami byli podle SBU i příslušníci policie, vojáci a vládní zaměstnanci.

Ukrajinské úřady tvrdí, že „vedení firmy nezákonně sbíralo a následně předávalo Rusku informace o ukrajinských občanech; šlo především o osobní údaje, údaje o zaměstnání, životním stylu, bydlišti, volnočasových aktivitách, zdrojích a výši příjmů, telefonních číslech, elektronických adresách a účtech na sociálních sítích“.

Během prohlídky policie zabavila technologii a dokumentaci, kterou podrobí dalšímu rozboru. Odborníci budou navíc analyzovat přesměrování ukrajinských uživatelů na další ruské servery a možnou protiprávní činnost z území Ruské federace.

Ukrajina 16. května zablokovala na svém území přístup k řadě internetových služeb, poskytovaných ruskými firmami. Nové sankce se kromě vyhledávače Yandex vztahují například i na sociální sítě VKontaktě a Odnoklassniki nebo na server elektronické pošty Mail.ru. Omezení by měla platit tři roky.

Kreml reagoval upozorněním, že Rusko se řídí zásadou reciprocity. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov zablokování internetových služeb poskytovaných ruskými firmami označil za porušování práva na informace. Rozhodnutí ukrajinských orgánů kritizovala i mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch.

Hackeři napadli slovenskou nemocnici. Podívejte se na video:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi