Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Donbasu přibylo 750 % těžkých zbraní. Příměří nefunguje

Autor: ČTK, base - 
12. května 2017
12:56

Na území kontrolovaném proruskými separatisty na východě Ukrajiny za poslední čtvrtrok vzrostl počet těžkých zbraní až o 750 procent. Informovala o tom agentura Unian s odkazem na zprávu americké zástupkyně při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Kate Byrnesové. Podle informací pozorovatelské mise se v oblasti kontrolované povstalci v současné době nachází 42 kusů těžkých zbraní.

Celkem 44 kusů zbraní zaznamenala mise u dělící linie, z niž měla být vojenská technika stažena, z toho pouze dvě patří ukrajinské armádě. Jen v Luhansku se nachází 30 kusů těžkých zbraní včetně tanků, děl a raketometů.

Podle zprávy pozorovatelů použili povstalci těžkou výzbroj pětkrát častěji než ukrajinská armáda. Byrnesová však upozornila, že jejich využití může být mnohem vyšší. Od začátku roku totiž separatisté ve více než 250 případech zamezili pozorovatelům vstup na jejich území.

Ukrajinská armáda informovala, že za posledních 24 hodin povstalci v 53 případech porušili příměří. Dva ukrajinští vojáci zemřeli.

Separatisté přitom podle pozorovatelů od ledna 2016 způsobili v oblasti dvakrát více incidentů než ukrajinská armáda. Byrnesová navíc zdůraznila, že útoky povstalců ohrožují i členy pozorovatelské mise.

Konflikt s proruskými separatisty si od dubna 2014 vyžádal již na 10 000 životů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi