Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chovanec: Schillerová má kaz a Zeman chce konec Sobotky

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po jednání u prezidenta Miloše Zemana
Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po jednání u prezidenta Miloše Zemana  (Autor: Blesk - Karel Kopáč)
Autor: Zuzana Štíchová - 
12. května 2017
10:51

Prezident Miloš Zeman navrhl špičkám koalice ve středu v Liberci kromě rezignace Andreje Babiše také konec Bohuslava Sobotky. Spekulace potvrdil při příchodu na jednání vedení ČSSD první místopředseda Milan Chovanec. Pro stranu to ale podle něj i podle dalšího místopředsedy Lubomíra Zaorálka není přípustné. Během diskuze nad nástupkyní Andreje Babiše vyvstala pak řada otázek. Schillerová je totiž formálně nadřízena Generálnímu finančnímu ředitelství, které by mělo Babiše prošetřit.

„Budu informovat kolegy o tom, o čem jsme jednali s panem prezidentem,“ řekl při příchodu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Vzhledem k tomu, že to pan Babiš prozradil okamžitě, i když jsme se dohodli, že to prozrazovat nebudeme, tak to potvrdit mohu,“ dodal k variantě, že prezident navrhl koaličním špičkám ve středu v Liberci odchod Babiše i Sobotky.

Milan Chovanec před jednáním ČSSD:

Vedení ČSSD bude kromě nástupkyně Kateřiny Valachové, případně Andreje Babiše, řešit také postup prezidenta. Podle místopředsedy a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka četl Zeman příliš pohádky Jana Wericha, když chce po politicích, aby hledali „jakési fimfárum“. Prezidentův přístup považuje za legrační.

Lubomír Zaorálek před jednáním grémia:

Premiér Sobotka po jednání pouze poznamenal, že ho návrhy prezidenta Zemana nezajímají a že má prezident ctít ústavu. Zopakoval, že trvá na odvolání Andreje Babiše.

Schillerová má podle Chovance "kaz"

Statutární místopředseda a pravá ruka předsedy ČSSD Sobotky Milan Chovanec už byl sdílnější. Prozradil, že vedení strany diskutovalo možnou nástupkyni Andreje Babiše v čele rezortu financí. Alena Schillerová má podle Chovance "kaz" v podobě oficiální nadřazenosti Generálnímu finančnímu ředitelství. Právě to by to totiž mělo prošetřit placení daní Andreje Babiše.

"Většina členů grémia nezná paní Schillerovou. Pan premiér dostal dokumenty od hnutí ANO, to jméno je oficiálně na stole. Teď bude premiér posuzovat vhodnost nebo nevhodnost toho kanidáta. Jsme v sitauci, kdy je to na vodě," řekl novinářům po grémiu Chovanec.

Podle ministra vnitra trvá situace, kdy Andrej Babiš čeká na své odvolání. Sám prý odstupovat nehodlá. Zásadní výhrady proti Aleně Schillerové nezazněly. "Je to v začátcích. Pan Janeček, který řídí finanční správu, je jí profesně podřízen v hierarchii ministerstva. Z mého pohledu je tam otazník kolem korunových dluhopisů, zda to bylo vyšetřováno a jaký vliv na to paní Schillerová mohla mít. To je moje osobní otázka, na kterou bych rád slyšel odpověď," dodal také s tím, že si je vědom nezávislosti Generálního finančního ředitelství. "Vnímám to jako drobný kaz," poznamenal závěrem.

Podívejte se na komentář Milana Chovance po jednání stranického vedení, kde se řešila nástupkyně Andreje Babiše:

homednes ( 15. května 2017 11:53 )

máte naprostou pravdu. A problém je ten, že i kdyby p.Babiš vyhrál volby, ty svi.ně se spolčí proti němu a vyšachují ho. Dělají si zákony pro sebe, kašlou na lidi. Ten, kdo vyhraje volby, měl by řídit stát i v menšině, se všemi důsledky.

jipisek ( 15. května 2017 09:18 )

Chovanec je největší špína však on bude potrestán smradlave kule,

hejhej ( 12. května 2017 19:55 )

Chovanec - podržtaška slizského Sobotky svými výroky jenom dokazuje, jak je hloupý a zároveň drzý. On lhář a podvodník si dovolí někoho kritizovat.

karcsil ( 12. května 2017 13:11 )

Ten správny sa ozval,ktorý zbastardil políciu!!!!!Výtečný študent plzeňského práva JUDr Chovanec to vyštudoval za 9-mesiacov,to je ale hlavička.On hovorí o korupcií čo najviac korumpoval!Ten chlap na to nemá aby viedol rezort vnútra !!!!!Tak zlé a mentálne slabé vedenia CSSD v dejinách Česka ešte nebolo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nezadat ( 12. května 2017 13:07 )

Je jasný,že tam potřebují někoho kdo jim umožní zaplatit dluh,ale zajímalo by mě proč když mají za poradce američany co podělali volby té piiči v americe a kde na ně vzala peníze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa