Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Útočník z Londýna svedl starší Britku krátce poté, co nezískal v zemi azyl

Autor: jer - 
7. června 2017
18:50

Terorista, který se na mostě v Londýně a jeho okolí podílel na vraždě osmi lidí, žil v Británii díky dobře načasované svatbě. Obřad s Britkou starší o osm let měl jen několik měsíců poté, co mu úřady zamítly žádost o azyl. Informoval o tom web deníku Daily Mail.

Rachidu Redouaneovi (30) zamítly britské úřady žádost o azyl poprvé v roce 2009. V té době používal jméno Rachid Elkhdar. V Británii zůstal navzdory tomu, že byl ve Skotsku zadržen, když se pokoušel cestovat do Severního Irska s falešným pasem.

Redouane, kuchař původem z Maroka, si měsíce poté v Dublinu vzal Charisse O’Learyovou (38). Irsko má reputaci země, která slouží jako „zadní vrátka“ islamistům. Rachid s Charisse navázal vztah ještě v době, kdy byla se svým bývalým partnerem Phillipem Nowlesem (46).

Nedlouho po svatbě v Dublinu se Rachid vrátil do svého domovského Maroka a jeho žena do Londýna. V severní Africe ho O’Learyová navštívila. Vypovídají o tom šťastné fotografie sdílené na sociálních sítích. Redouane před ženou svoji násilnou povahu pravděpodobně přestal skrývat, až když měl zajištěné povolení k pobytu v Británii.

Z dcery chtěl muslimku

„Poznala ho, když jsme byli ještě spolu. Byla na ní vidět změna. Ten poslední rok se mnou nebyla šťastná,“ řekl Nowles pro list The Times. „Rozešli se letos. Už jí štvalo jeho panovačné chování. Chtěl, aby jeho dcera byla jako on. Aby se oblékala do muslimského oblečení a věřila ve stejné věci,“ dodal.

Podle přátel O’Learyové začala žena Redouana postupně nenávidět. Údajně tvrdila, že ji po sestěhování začal týrat. Pár se rozešel přibližně před devíti měsíci. V té době se nastěhovali do východního Londýna, kde O’Learyová původně žila. Žena odmítla konvertovat k islámu a nedovolila mu přivést k islámu svoji malou dcerku Aminu. S Redouanem otěhotněla v roce 2015 krátce poté, co se s manželem nastěhovali do společné domácnosti v Irsku.

Irsko se snaží bojovat proti manželstvím „jen kvůli občanství“. Aktuálně probíhá vyšetřování, podle kterého Redouane možná podvedl svoji manželku a vzal si ji jen pro účely imigrace.

Podle dublinských bezpečnostních složek se někteří zahraniční džihádisté snaží pomocí sňatků s mladými irskými ženami dostat do země. Jakmile totiž získají občanství, můžou se volně pohybovat po celém Spojeném království. Tucty „spících“ džihádistů už zřejmě jsou v Irsku, 50 dalších je v hledáčku policie.

Video  Útok v Londýně  - e15 reuters
Video se připravuje ...

Manželka konvertovat odmítla

O’Learyová byla krátce po Redouanově útoku zatčena. Byla ale brzy propuštěna, údajně o plánovaném útoku neměla ani tušení. Teď je i se svou dcerou na neznámém místě kvůli ochraně.

Podle jednoho známého útočníkovy manželky mu Charisse o Redouanovi řekla: „Vždy byl sobecký a já pro něj tolik obětovala. Nikdy bych nekonvertovala, nikdy bych se nestala muslimkou. V žádném případě bych něco takového neudělala. Nesouhlasila jsem s tím, co chtěl. Nechtěl, aby Amina jedla vepřové a chodila do tanečních. Nechtěl ji nechat sledovat televizi, aby to z ní náhodou neudělalo homosexuála.“