Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Všechno nám zdraží.“ Kalousek chce zbořit mýtus, Babiš euro tvrdě odmítá

Autor: Jaroslav Šimáček - 
1. června 2017
06:05

Spor o euro pokračuje, Kalouskova TOP 09 si přijetí eura dala již i do předvolebních slibů a exministr Kalousek se svými věrnými snaží bořit mýtus, že přijetí eura přinese běžným lidem především zdražení maloobchodních cen. Pro euro jsou i ČSSD či lidovci. Hlasitěji se však ozývají také odpůrci eura včetně Václava Klause, své si v reakci pro Blesk.cz řekl i další bývalý šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO). Ani on platit eurem v Česku nechce.

Předvolební kampaně nastartovaly v Česku opět debatu o přijetí eura. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) si Česko musí určit termín, kdy euro přijme. Žádné zda jej přijme, ale přesně určit, kdy do eurozóny Češi vstoupí. Lidovci v čele s Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL) by euro rádi už do pěti let.

A za placení eurem v Česku se bijí i muži a ženy z Kalouskovy Topky. „My chceme jet v rychlém pruhu EU a po brexitu je zřejmé, že bude dvourychlostní Evropa. A ten pomalejší pruh je pro nás velmi nevýhodný,“ upozorňuje předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Být či nebýt v rychlém pruhu však dle něj znamená mít či nemít euro. Rozhodnutí je tak dle něj jasné. Euro přijmout. A to brzy.

„Zavázali jsme se k tomu a jsme připraveni“

Kalousek je přesvědčen, že pro přijetí eura má Česko i dostatek ekonomických důvodů – větší stabilitu měny, větší důvěru investorů či to, že je česká ekonomika exportní a silně propojená s eurozónou.

Euro je navíc měna, které se v poslední době poměrně dobře daří, podotýká první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „My když jsme v roce 2004 vstupovali do EU, tak jsme se k tomu zavázali, navíc současná ekonomická situace nasvědčuje tomu, že jsme již na přijetí eura připraveni. Musíme si uvědomit, že eurozóna není jenom to problematické Řecko, o kterém se často hovoří, ale že je to především náš soused Německo, se kterým jsme velmi silně ekonomicky provázáni. A jsou to i další země – naši sousedé – jako Rakousko, Slovensko,“ uvedl pro Blesk.cz.

Obavy ze zdražení: Podle Topky liché

Exministr Kalousek se vedle toho snaží zbořit jeden mýtus. „Není pravda to, čím někteří odpůrci straší, že by to znamenalo zdražení maloobchodních cen. Je celá řada popsaných, vyzkoušených způsobů, jak zajistit při přechodu z národní měny na euro se nezdražily maloobchodní ceny,“ míní Kalousek.

Na obavy lidí, že by placení eurem v Česku běžným lidem vše zdražilo, reagovala i expertka Topky na sociální otázky Markéta Adamová. „To je běžná obava všech, kteří v zemích, kde se euro zavádělo, se k tomu takto stavěli. Ale nikde se to neprokázalo v nějaké velké míře,“ říká.

Euro považuje Adamová spíš za zdroj prosperity. „Věříme tomu, že i v ČR, kde sice většinové naladění je proti euru, tak budeme schopni vysvětlit, jaké jsou jeho přínosy,“ dodává pro Blesk.cz Adamová. Za přínos vidí schopnost lepší spolupráce se zeměmi, kde se eurem platí.

Klaus euro odmítá

Proti placení eurem v Česku se však staví mj. exprezident Václav Klaus. Nepovažuje jej za ekonomický přínos a nezbytnost.

„Je evidentní, že měna má smysl pro nějakou homogenní ekonomickou oblast. Evropa v dnešních 19 členech eurozóny je vysoce heterogenní oblastí, každá z těch zemí je jiná. Ne jestli mají ve Finsku větší zimu než v Portugalsku, to mají, ale jiná tím, že má jiné ekonomické parametry,“ řekl po křtu své nové knihy popírající globální oteplování. Proti přijetí eura se staví Klaus dlouhodobě.

Babiš: Já euro taky nechci. Buďme rádi za korunu

Proti euru se však vyjadřují i další politici. Jeho přijetí odmítá např. ekonomický expert ODS Jan Skopeček, Klausův oblíbenec – argumentuje právě současným stavem eurozóny.

ODS zde však nachází společnou řeč s ANO. „Tak já euro nechci, protože eurozóna není na tom vůbec dobře. To byl ekonomický projekt, který se stal politický. Všichni víme, že Řecko je de facto bankrot, že není schopno splácet dluhy. Já nechci ručit za řecké dluhy ani za italské banky. My potřebujeme nezávislou Českou národní banku, takže díky za to, že máme korunu. Pokud by se zase začalo nedařit, tak vždycky můžeme ten kurz koruny využít v rámci intervencí ČNB a pomoci ekonomice,“ odpověděl na dotaz ohledně možného zavedení eura v ČR exministr financí a šéf ANO Andrej Babiš.

O argumentu, že jsme se vstupem do EU zavázali k přijetí eura, říká: „To je sice pravda, že jsme se zavázali, ale není tam termín a samozřejmě jsme nevěděli, jakým způsobem se eurozóna bude vyvíjet. A dneska státy, které jsou v eurozóně, jsou na tom ekonomicky podstatně hůř než my, neplní ani Maastrichtská kritéria, jsou předlužené, mají velké deficity.“

Vidí to jako další ztrátu nezávislosti. „Buďme rádi, že máme velice zdravé české banky, které jsou plné peněz, máme nezávislou ČNB a v tomhle směru bych to neměnil,“ dodal pro Blesk.cz Babiš.

VIDEO: Takhle o určení data, kdy Česko přijme euro, mluvil premiér Sobotka

Video  Premiér Sobotka: Česko musí říct, kdy přijme euro. EU se teď zrychlí.  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Nezadat ( 21. září 2017 13:49 )

A to je jeden zdůvodni proč volím Babiše,kálím na euro a nechce se mě platit dluhy za jižní Evropu.Ti parchanti mají důchody 5x vyšší jak my a po nás by chtěli aby jsme jim to financovali.

polakk ( 8. června 2017 12:39 )

A znáte toto? O lithiu se již rozpoutala diskuze-Lithium(k výrobě baterií),krádež století a je to třeba zastavit!!! Celý příběh lithia začal před 30 lety.Komunisté nechali udělat průzkum v Krušných horách,kde zjistili velké množství wolframu a lithia,v hodně tří bilionů korun,tj. 3000 špičkových nemocnic do 14 krajů. 10-15 let by se nemuselo sahat do rozpočtů kvůli důchodovému systému. Podpora vědy, výzkumu, školství, možná i armády. Lithium je kauza největšího podvodu a největší hlouposti politiků v této zemi. U politiků je stále ticho. Poslanec KSČM vznesl dotaz na premiéra Sobotku, bez reakce. Australská fy je dva kroky od těžby lithia a na burze má zisk 2 miliardy korun,potřebné na otevření těžby.Není to jenom australská fy, ale i Karel Janeček, který chce těžit z odkališť. Karel Janeček, známý bojovník proti korupci, má ve své dozorčí nebo správní radě člověka, který se jmenuje Martin Hausenblas. Člověk, který v Ústí zakládal hnutí Pro Ústí a následně Pro kraj. Člověk, který měl politickou moc ovlivnit kolotoč nebo ten byznys kolem lithia v Ústeckém kraji. A taky si pozval zástupce firmy Tesla a nabídl jí možnost postavení fabriky na výrobu elektroautomobilů Tesla.Takže ta provázanost Janeček, Hausenblas, Tesla, lithium, je jasná.V poslední době kolem lithia krouží Albright Groups, což je konglomerát firem okolo Madeleine Albrightové. Ministerstvo průmyslu říká:"Šlo o volnou soutěž a kdo dřív přijde,ten dřív tzv. pere. Prý ČR nebude okradena,za tuny lithia získá 10.tis.Kč. Kolik stojí tuna lithia? 240.tis.Kč.Lze to zastavit pouze legislativou. V Chile má podíl 51 % pro stát.státu a drží kontrolu nad těžbou. Musí přijít politická strana, aby provedla změnu. Že se o tuto problematiku zajímají komunisté,TOP, ČSSD je patrné a důvod k likvidaci Babiše i Zemana. MYSLETE O CO GO!!!

joudajoudovy ( 2. června 2017 21:43 )

 Jeffrey Sachs, ekonom http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/217411058040602-vedecke-inte rview/

zednik ( 2. června 2017 12:16 )

Přijmout euro je samozřejmě nesmysl, ale politici na něj nedoplatí. Jen obyčejní Češi. Euro bude, svrab už tady máme a tak už jen zbývá vypustit ty neštovice. A že se nebude zdražovat je jistota . Kurz bude mince za minci. Jako nyní např. veřejné WC v Praze. Buď 20kč, nebo jedno euro.

polakk ( 1. června 2017 18:41 )

U veksláka západní marka byla za 14Kč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa