Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Výměna televizí není fatální, konejší ministr. Češi na ni dostanou 4 roky

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. května 2017
14:29

Řadu Čechů čeká výměna televizí, a to kvůli chystanému přechodu na nový formát digitálního vysílání DVB-T2. Ti, co si pořídí jen nový set-top-box, zaplatí několik stovek, nová televize vyjde na několik tisíc, každopádně nejde o nic fatálního, říká ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Odmítl inzerát satelitní asociace, podle které vyjde výměna televizí na 5 miliard. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) vyobrazili kvůli novému zákonu na buldozeru.

Nový zákon o elektronických komunikacích má více cílů. Řeší nové televizní vysílání i mobilní operátory. „Cílem tohoto zákona je přechod na nový formát zemského digitálního vysílání, na tzv. formát DVB-T2. Druhou součástí zákona je posílení práv zákazníků na trhu mobilních komunikací a třetí částí je umožnění Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) udělovat pokuty procentem z obratu,“ uvedl Jiří Havlíček, současný ministr průmyslu a obchodu.

Změna vysílání bude sociálně citlivá, věří Havlíček

Kvůli přechodu na DVB-T2 bude muset řada domácností měnit televizi nebo pořizovat set-top-boxy. Řada současných modelů tento formát digitálního vysílání přijímat neumí. Výměny samozřejmě nebudou zadarmo. Lidé na ně však budou mít čas. Přes čtyři roky, upozornil ministr.

Pokud jde o ceny, tak set-top-box si lze pořídit v řádu několika set korun, pokud budou chtít domácnosti vyměnit celou televizi, tak je to otázka několika tisíc. Pokud vezmeme celé to čtyřleté období, není to výdaj, který by byl pro české domácnosti naprosto fatální nebo destruktivní,“ uvedl Havlíček.

Češi přitom nemají na výběr a kvůli novému formátu televizory pořizovat musí, případně alespoň dokoupit ony set-top-boxy. Přechod na DVB-T2 je vynuceným krokem, současná vláda si jej nevymyslela, odkázal se Havlíček na rozhodnutí Světové telekomunikační unie a Evropského parlamentu, týkající se i uvolnění pásma 700 Megahertz.

Pokud by Česko na tato rozhodnutí nezareagovalo, hrozilo by, že by 60 procent domácností přišlo o bezplatné digitální televizní vysílání, varoval Havlíček.  

Cílem vlády je, aby přechod na nový systém DVB-T2 probíhal sociálně citlivým způsobem. Půjde o to, aby domácnosti měly dostatek času si vyměnit svoji televizi, případně pořídit levnější set-top-box,“ ujišťuje ministr. Po dobu čtyř let přechodu na nový formát se bude vysílat v obou formátech – tedy v současném DVB-T i v novém DVB-T2.

Ministra naštval Sobotka na buldozeru

Proti novele zákona o elektronických komunikacích vystoupila Česká asociace satelitních operátorů. V MF Dnes uvedla inzerát, na kterém byl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na buldozeru, kterým prý hrne dopředu novelu.

Asociace napadá systém přechodu na DVB-T2. A tvrdí, že čeští televizní diváci zaplatí za nové televize a set-top-boxy 5 miliard korun. A uvolněné vysílací frekvence v hodnotě 11 miliard korun přejdou zdarma soukromým subjektům.

Havlíček však zareagoval s tím, že bezplatně byly tyto frekvence udělovány již v první vlně digitalizace. „Částka, kterou inzerát zmiňuje za vysílací frekvence ve výši 11 miliard korun, je naprosto lživá, zavádějící, nevíme, kde ji asociace vzala,“ ohradil se ministr.

Podle Havlíčka jde nyní o konkurenční boj, protože asociace satelitního vysílání je přímým a placeným konkurentem zemského digitálního vysílání, které je pro občany bezplatné. „Je tedy jejich obchodním zájmem narušit současný stav a rovnováhu na trhu televizního vysílání a získat z tohoto maximum ve svůj obchodní prospěch. Podotýkám, že k tomu používají zavádějící, nepravdivé a lživé argumenty, viz inzerát,“ uvedl Havlíček.

O ceny mobilních dat primárně nejde

Součástí novely, kterou premiér Sobotka určil jako prioritu pro nástupce odvolaného Jana Mládka Havlíčka, je přitom i bič na operátory – nové pokuty a termíny, do kdy musí vyhovět zákazníkům.

Nejde tak o úpravu cen samotných tarifů, novela však má pomoci v ochraně spotřebitelů. A to třeba tím, že pro lidi zavádí snazší přenositelnost čísel mezi operátory – zavádí desetidenní lhůtu, do které musí operátor vyřídit náležitosti pro přestup zákazníka ke konkurenci.

„Naším cílem je zvýšit konkurenci na trhu mobilních komunikací,“ říká ministr Havlíček a dodává: „Pokud budete moci snadněji přecházet mezi jednotlivými operátory, nepochybně dojde k tomu, že se zvýší konkurence a tím, že se bude zvyšovat konkurenční prostředí, bude to samozřejmě znamenat i tlak na ceny.“

Poslanci, kteří ve středu budou ve 3. čtení o návrhu hlasovat, mají dle Ondřeje Malého, koordinátora digitální agendy ČR, šanci „změnit český telekomunikační trh k radikálně k lepšímu“. Změnit by se měla i možnost pro operátory měnit smlouvy během závazku klienta, často se měnit – bohužel – radikálně, říká Malý.

„Novela zavádí 10 dní celkové doby, které by měly být k přenosu čísla mezi operátory navzájem. V současné době je sice ta lhůta technicky čtyřdenní, ale prakticky k ní operátoři obvykle přidávají ještě výpovědní lhůtu, která může být až dva měsíce. Samozřejmě pokud vám trvá přechod mezi subjekty dva měsíce, tak si to ještě můžete rozmyslet,“ uvedl Malý.

VIDEO: Na to, že má Česko drahá mobilní data, upozorňoval Sobotka ještě na tiskovce s Havlíčkovým předchůdcem Janem Mládkem
Video  Sobotka: Česko má drahá mobilní data pro běžné zákazníky  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

janova ( 22. května 2017 14:56 )

Minule jsem koupila set-top-box a po roce se mi televize rozbila. K nové jsem ho už nepotřebovala. Skončil ve sběrném dvoře. No a teď se to bude opakovat. Výroba nových zaměstná lidi, aspoň něco pozitivního jsem na tom našla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa