Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Výměna televizí vyjde na miliardy.“ Nového ministra grilovali i za ceny dat

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. dubna 2017
17:45

Nejprve mu zatleskali, poté se do něj zostra pustili. Nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) neměl nejsnazší úvod ve Sněmovně. Vydal se do ní totiž hájit novelu zákona o elektronických komunikacích. Ta má dvě části – jedna se týká výměny televizí a nového formátu pozemního televizního vysílání DVB-T2, druhá smluv Čechů s mobilními operátory. V obou případech čelil Havlíček kritice.

Tenhle návrh, který ministrovi průmyslu a obchodu Jiřímu Havlíčkovi určil jako prioritu premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD), má dvě části. První se týká přechodu na vysílání ve formátu DVB-T2, které si vyžádá od televizních diváků často nákup nových přijímačů. Druhá mobilních operátorů a smluv s nimi. 

„Zajistí to nejcitlivější cestu pro naše spoluobčany, kteří chtějí přijímat volně šiřitelné programy,“ hájil přechod na DVB-T2 ministr Havlíček a označil to zároveň za vynucený krok. Zvýšit se má kvalita obrazu, zvýší se počet televizních stanic, hájili novou digitalizaci její obhájci.

Havlíček: Snazší přestup mezi operátory může vést ke slevě

Druhá část novely má přitom vyjít vstříc spotřebitelům – v době, kdy Češi platí za mobilní tarify víc než v okolních zemích. Novela zasahuje mj. do oblasti smluv mezi operátory a jejich zákazníky. A to nejen v přenositelnosti čísel, kdy operátoři mají v případě odchodu klienta mít nově povinnost vše vyřídit do 10 dní.  

„Zvýší to konkurenční prostředí, usnadní se přechod účastníků od jednoho operátora k druhému, bude to vyvolávat tlak na kvalitnější a lepší služby směrem ke spotřebitelům – a to by v konečném důsledku mohlo vést k levnějším službám,“ věří Havlíček.

Lidem se cena dat nezlevní, varoval Pilný

Během projednávání návrhu přitom padaly i připomínky dřívějších výroků exministra Mládka o roamingu coby elitářské záležitosti či jeho bývalého náměstka Bokštefla ohledně toho, že mají Češi jet do Polska, pokud chtějí mít stejné tarify, jako mají Poláci. Šlo přitom o výroky, které Havlíčkovu předchůdci Mládkovi srazily vaz. 

„Iluze, že tento zákon změní cenu mobilních dat, je opravdu iluzí, protože nemůže mít a nemá přímý vliv, stejně jako by podobný zákon neměl vliv na cenu rajčat nebo vrtačky,“ varoval poslanec Ivan Pilný (ANO), šéf hospodářského výboru. 

Poslanec Leo Luzar (KSČM) si přitom rýpl do mobilních operátorů, které označil za „vykrmené kapříky“. „Máme tady tři kapříky v rybníce, kteří už se díky zákazu lovu pěkně vykrmili. Na rybníku je klidná hladina, protože si ochočili rybáře okolo. Tito rybáři jim pouze přikrmují, ale nehází háčky,“ uvedl přirovnání. Minulá novela zákona vyšla vstříc operátorům, tvrdí. Přitom by mělo jít v prvé řadě o zákazníky.

Černoch: Koupíte si TV, která bude k ničemu

Přínos novely kritizoval Marek Černoch (Úsvit). Opřel se do první části týkající se pořizování nových televizních přístrojů místo těch starých, které novou digitalizaci nezvládnou. „Přechod na DVB-2 znamená nákup nových televizorů, nákup nových set-top-boxů. Je to nárůst na miliardy korun. To jsou body, které nezaznívaly. Mluvilo se stále o levnějších datech,“ uvedl Černoch. 

Podle něj současné přístroje, které jsou na trhu dostupné, nejsou často označeny samolepkou, že přístroj umí přijímat DVB-T2. „Lidé si mohou koupit přístroj, který jim bude ve finále k ničemu,“ postěžoval si Černoch.

Vláda vypustila „mlhu s cenou datových služeb“, aby nebylo vidět na dodatečné náklady pro domácnosti, míní Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj vláda podceňuje náklady, které změna zákona přinese občanům.

I on mluvil o miliardách. „Už přece v roce 2015 byly na našem trhu televizory, které tvrdily, že až přijde druhá digitalizace, tak že budou fungovat. A nebudou. Protože byl vybrán jiný formát... Ti, kteří si v dobré víře koupili televizor, který zvládne druhou digitalizaci, si budou muset koupit nový televizor. Rozumím, že dodavatelům televizorů to celkem vyhovuje. Ideální by bylo, kdyby každý rok si museli všichni vyměnit televizor,“ rýpl si do vlády šéf poslaneckého klubu ODS.

Nařkl Bohuslava Sobotku s Andrejem Babišem (ANO), že jim jde jen o to, aby voličům ukázali, že jim chtějí zařídit nižší ceny mobilních dat.

VIDEO: Šéf ODS Fiala se navezl do Sobotkovy vlády: Lidé platí příliš operátorům a budou mít další výdaje. Za nové televize

„Občané vědí, že bude potřeba vyměnit televizi, případně si koupit nový set-top-box. To není nová informace,“ odrážel útoky nový ministr Havlíček. Odmítl, že by vláda v tomto něco zatajila. „Nikdo tady rozhodně nezatajuje, že by přechod na nový model digitálního vysílání neměl žádné náklady pro občany, rozhodně to tak není,“ uvedl.

Novela o elektronických komunikacích by přitom měla být projednána ve zrychleném režimu – mezi 1. a 2. čtením má být pouhých 20 dní na projednání ve sněmovních výborech. Tuto variantu podpořilo 117 poslanců, proti bylo pouhých osm.

agfor ( 4. dubna 2017 19:54 )

Novou televizi kupovat nebudu, protože nemíním po padesáté sledovat filmy pro pamětníky a k tomu ještě promíchané idiotskou reklamou. ČT přijde o výpalné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa