Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čtvrt milionu zákazníků O2 se nedovolá z ciziny. Operátor: Asi dílo hackerů

Autor: ČTK, kal - 
31. května 2017
15:40

Za rozsáhlým výpadkem roamingu zákazníků společnosti O2 v Česku a na Slovensku by mohl stát hackerský útok na mezinárodní ústřednu firmy CETIN, nebo softwarová chyba. Výpadek se od úterního odpoledne dotkl zhruba 250 tisíc klientů operátora O2, kteří jsou v zahraničí. Ti nemohli telefonovat a ani se jim nikdo nedovolal. Na středeční tiskové konferenci to řekl člen představenstva firmy CETIN Michal Frankl. Na sociálních sítích firma čelí smršti kritiky.

CETIN provozuje mobilní i pevné sítě, které dříve patřily firmě O2. Ta stejně jako CETIN patří do skupiny PPF a je největším klientem CETINu.

Mezinárodní telekomunikační provoz odbavuje CETIN prostřednictvím dvou ústředen v Praze a v Brně, které se vzájemně zálohují. V úterý došlo z dosud nezjištěných příčin k přetížení jedné ústředny, které se pak přeneslo i na druhou ústřednu.

Podle generálního ředitele společnosti CETIN Petra Slováčka jde o vážný výpadek, který ve své kariéře nezažil. „Systém pro mezinárodní volání jsme nasadili před několika měsíci a fungoval bez problémů. S americkým dodavatelem pracujeme nepřetržitě na odstranění problému,“ uvedl Slováček. Podle Frankla bude firma problémy zákazníků O2 kompenzovat.

Zákazníci O2 z Česka i Slovenska mají problém s roamingem. Zákazníci O2 z Česka i Slovenska mají problém s roamingem. | Reprofoto Facebook O2

V současnosti je možné se dovolat v rámci pevné sítě. V mobilní síti se v mezinárodním provozu spojí jen pět až deset procent hovorů.

Zákazníci O2 z Česka i Slovenska mají problém s roamingem. Zákazníci O2 z Česka i Slovenska mají problém s roamingem. | Reprofoto Twitter O2 Guru

Masivnímu hackerkému útoku čelila nedávno řada zemí světa. Dotkl si i slovenských nemocnic:

Zobrazit celou diskusi