Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Varoval Babiše, že Češi platí mobilním operátorům moc. U Mládka je „na odstřel“

Autor: simao - 
12. února 2017
05:36

Andrej Babiš (ANO) seděl v první řadě a bedlivě poslouchal. Ondřej Malý, radní Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), spustil prezentaci o vysokých cenách dat, které platí české domácnosti - tedy řada voličů. Rázem se vládní strany pustily do bouření nad poměry kolem mobilních dat v Česku. Radní Malý však je nyní na „odstřel“. Končí mu mandát a ministr Jan Mládek (ČSSD) kritika operátorů dál v úřadu patrně chtít nebude.

Kritik poměrů kolem operátorů a vysokých cen dat pro nefiremní zákazníky v Česku (tedy domácnosti) to má nahnuté. Ondřej Malý nedávno promluvil na akci Digitální Česko zapáleně o tom, jak Češi platí v porovnání s dalšími zeměmi EU příliš - jsou mezi těmi, kteří v přepočtu na výdaje domácností platí vůbec nejvíce.

Malý přitom sedí v radě Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Jeho prezentaci přihlíželi i Andrej Babiš (ANO) či Sobotkův spojenec Tomáš Prouza (ČSSD). Obě vládní strany se pak tématu chopily, chtějí změnu poměrů a především cen, které české domácnosti platí.

Malému, který kritizuje ceny tarifů pro rodiny, seniory a další skupiny, jež nedosáhnou na slevy v rámci firemních balíčků, však v ČTÚ končí v březnu mandát. A objevily se zvěsti, že jej ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) právě kvůli jeho kritice operátorů podporovat nebude.

Mládek nechce Malého. Kritik operátorů v radě skončí?

Podle Mládka totiž radní Malý více mluví, než koná, uvedly Hospodářské noviny. „Měli bychom tam dát někoho, kdo bude znamenat skutečnou změnu,“ řekl Mládek pro HN. Malý se chová spíše jako politický aktivista, než jako člen výkonného úřadu, uvedl také ministr. Sám Malý komentovat Mládkova slova příliš nechtěl. „Když jsem byl u pana ministra na osobní schůzce před 14 dny, žádné takové výhrady mi do očí neřekl,“ řekl pouze pro Blesk.cz.

A nesouhlasí ani další lidé. „Ondřej Malý je odborník a nebojí se kritizovat praktiky mobilních operátorů. To se ministrovi operátorů Mládkovi nemůže líbit, pochopitelně,“ ozval se europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (za TOP 09 a STAN).

Vyjádřil Malému podporu a doufá prý, že nový ministr průmyslu a obchodu bude „rozumnější“ a služby Malého a dalších odborníků „využije, místo toho, aby je vyhazoval“. Přidal se pak k těm, kteří tvrdí, že jde Mládek „na ruku“ operátorům. Stejnou kritiku vytáhl i vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Mládek, který se brání, že zájmy operátorů nebrání, však nyní tvrdí, že on sám žádné změny ve vedení ČTÚ nechystá. Pouze dojde k „běžné obměně“ radních.

„V ČTÚ probíhá běžná obměna tak, jak je to nastaveno podle zákona. Končí mandát panu radnímu Malému, tuším 14. března. A já v tuto chvíli musím vést konzultace, abych až přinesu na vládu nějaké jméno, tak aby ho vláda schválila,“ hájí se Mládek s tím, že členové rady jsou jmenovaní na pět let. 

„Je to nezávislý úřad, kde se lidé mění v poměrně dlouhém časovém období. Pan Malý byl nominant jednoho z mých předchůdců Martina Kuby a sedí tam do dneška. Tak to funguje. Nebudu dělat nic víc, než co je zapotřebí pro běžnou obměnu toho orgánu. Je to tak správně a je to tak naplánováno,“ dodal Mládek v budově Úřadu vlády, kde se spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) sešel tento týden mj. se šéfem ČTÚ Jaromírem Novákem a probírali právě situaci kolem vysoké ceny mobilních dat a tarifů pro nefiremní zákazníky.

VIDEO: Premiér Sobotka komentuje vysoké ceny mobilních dat v Česku

Video  Sobotka: Česko má drahá mobilní data pro běžné zákazníky.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Exministr Kuba: Naprosto nepochopitelné

Malého se zastal i exministr Martin Kuba (ODS), za nějž Malý do rady nastoupil. Přišel přitom do úřadu z novinářské branže. Kuba vysvětluje, proč sáhl právě po Malém, který nyní bude po skončení mandátu patrně nechtěným.

„Vnímám to velmi špatně. Když jsem přišel na ministerstvo, ČTÚ byl zakonzervovaným úřadem. Nebyl to vůbec žádný partner pro operátory. Zkusil jsem tenkrát neobvyklý tah, že Ondřej Malý se dlouhodobě té problematice věnoval jako novinář, dlouhodobě ji kritizoval, tak jsem ho na to místo prosadil. Následně se podařilo prosadit i Jaromíra Nováka, který byl výborně vzdělaným úředníkem na MPO a neměl žádné politické vazby. Tento úřad by měl být maximálně politicky nezávislý,“ řekl Blesk.cz Kuba.

Podle něj tyto kroky dění na úřadu rozhýbaly. „Že chce dnes pan Mládek vyměnit Ondřeje Malého, kritika operátorů, já považuji za naprosto nepochopitelné a bohužel zase návrat do toho, kdy se má ČTÚ stát politicky poslušným orgánem, který už pro operátory nebude soupeřem. Já to považuji za velkou chybu,“ dodává Kuba.

Debaty kolem vyšších pokut pro operátory

Ministr Mládek se však také pustil do samotného ČTÚ - úřad, který funguje jako státní regulátor pro tuto oblast, podle něj měl pro stávající situaci na poli drahých tarifů a mobilních dat udělat více. Debatuje se proto také o tom, zda má ČTÚ dostatek kompetencí k tomu, aby změnil situaci v Česku, nepříznivou pro část zákazníků.

„Pravomoci jsou v této chvíli nastavené nedostatečně. Třeba výše pokut. Pokud má být ČTÚ skutečně orgánem, který chrání občany na tak složitém a dnes velmi monopolizovaném trhu - nelze se tvářit, že je to běžné konkurenční prostředí v momentě, kdy tu máme tři velké operátory - musí být pozice ČTÚ skutečně silná. Musí být nezávislý regulátor,“ apeluje exministr Kuba.

Mládek se Sobotkou a šéf ČTÚ Novák se dohodli mj. na tom, že v připravované novele zákona o elektronických komunikacích bude zahrnuta možnost pokutovat operátory až do výše 50 milionů a to opakovaně. Tudíž udělit i pokuty v celkové výši do 100 milionů korun.

Operátoři oponují, že vyšší pokuty situaci nijak neprospějí. „Český regulátor má už v současné chvíli k dispozici stejné nástroje jako jiní regulátoři ve zbytku Evropy, včetně pokut. Jejich zvyšování proto podle našeho názoru situaci nijak nezlepší,“ uvedla mluvčí O2 Lucie Pecháčková poté, co se premiér Sobotka sešel s prvním z operátorů, generálním ředitelem O2.

Novák (ČTÚ): Mohlo by nás potkat datové jaro

Šéf ČTÚ Novák přitom prosazoval pokuty pro operátory ještě vyšší. „Ohledně stanovení výše pokut jsme se dohodli na kompromisu. Náš původní návrh bylo stanovit pokutu procentem z obratu nebo alespoň mít tu možnost,“ prozrazuje a k navýšení kompetencí pro úřad doplňuje: „Umím si představit i lepší výsledek, ale lepší něco, než nic.“

„Operátoři si musí uvědomit, že poskytování elektronických komunikací je poskytování služby ve veřejném zájmu,“ pokračuje Novák. Věří, že dojde ke zlevnění mobilních dat? „Pevně doufám a myslím si, že by nás mohlo potkat datové jaro a určitá změna v datové politice,“ dodává šéf ČTÚ.

joudajoudovy ( 12. února 2017 14:21 )

stary socani koktal, ktery u voleb do senatu propadl se stava zoro mstitelem

richman ( 12. února 2017 13:54 )

Přesně

cardfalkenau ( 12. února 2017 11:52 )

Že toho Mládka již dávno neodstřelili. Komu slouží toto uprskané prase. Problém se soláry, OKD , operátory, ale ono toho bude více. Před ním měla ČSSD mafiána Urbana. Čili co mafián to ČSSD.

newborec ( 12. února 2017 10:40 )

co to meleš, lidská entito? jaká havlototalita? Co má se zlodějskými operátory společného V. Havel? Proč vůbec duševně nemocní lidé mohou přispívat na internet?

moiaza ( 12. února 2017 10:21 )

Každý kdo má nějakou možnost sedřít z kůže obyčejného člověka toho využije. Od STK, po kontrolů kotlů nás berou na hůl a vůbec se ani nezačervenají. To vše pod dohleden naší vlády. Beztrestně jsme okrádání kam se jen podíváme. Je mi k blití z toho, čeho jsem se dožil. A to pamatuji docela dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa