Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hádka o drahá mobilní data. Do boje ANO a ČSSD se vložil i exministr z ODS

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. února 2017
19:55

Data v mobilu vyjdou Čechy na evropské poměry hodně draho. Koaliční partneři ČSSD a ANO nejdřív shodně oznámili zájem o to situaci zlepšit, teď se ale pustili do sebe navzájem. Ministr Jan Mládek (ČSSD) se dlouhodobě bratří s operátory, tvrdí vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Ten však podle Mládka zapomněl na to, co „provedl“ jeden z jeho poslanců. Exministr Martin Kuba (ODS) mluví mimo jiné o „výsměchu voličům“.

České domácnosti mají „přiškrcená data“ od operátorů – za jejich balíčky platí ve srovnání s dalšími zeměmi Evropské unie hodně, jak vyplývá z mezinárodních srovnání. Premiér Bohuslav Sobotka po boku s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) a také vicepremiér Andrej Babiš (ANO) vycítili šanci nabídnout voličům téma, které se jich bytostně týká. A svorně volají po tom, že se situace musí změnit.

Kuba: Chtějí ukázat, jak pečují o lidi

Sobotka a Mládek se v úterý sešli s vedením Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), Sobotka má už za sebou i schůzku s jedním z operátorů – konkrétně O2. A plánuje další – s T-Mobile a Vodafone. Chce znát důvody jejich cenové politiky. Babiš mezitím nešetří Mládka.

„Že se dnes pan premiér stará o ceny mobilních dat po tom, co tři a půl roku má na ministerstvu svého ministra Mládka, je vyloženě ukázka toho, že se blíží volby a že chce občanům ukázat, jak o ně pečuje. Na druhou stranu k tomu, aby mohl mít občan zhoršeny podmínky, bylo nutné přijmout zákon o elektronických komunikacích a ten schválila celá koalice,“ řekl Blesk.cz exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

„Celá vláda je zodpovědná za to, jak dnes, bohužel, ta situace kolem mobilních operátorů a postavení občanů ČR vypadá,“ doplnil kriticky Kuba, kterému se ale v posledních volbách nepodařilo dostat se ani do Sněmovny.

VIDEO: Premiér Sobotka o drahých mobilních datech v Česku

Video  Sobotka: Česko má drahá mobilní data pro běžné zákazníky.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Další rozpor vládní koalice je na světě. Vicepremiér Babiš nyní tvrdí, že ministr Mládek jde podle něj na ruku operátorům delší dobu. „Jediné elity, kterým ministr Mládek pomáhá, jsou tak jeho kámoši u operátorů, kterým věrně slouží už tři roky,“ uvedl na Twitteru.

Šéf ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Mládek pro změnu ukazuje na Babišovo ANO a jeho poslance Stanislava Pflégra, který se zasadil v roce 2014 o pozměňovací návrh k novele zákona o elektronických komunikacích. Ten byl podle Mládka vytvořen na základě doporučení operátorů.

Mládek: Babišův poslanec znevýhodnil lidi

Mládek nyní vzkázal Babišovi, aby si „zametl před vlastním prahem“. „Andrej Babiš mediálními výkřiky svaluje vinu za drahá mobilní data na ČSSD. Jakoby (opět) zapomněl, že hnutí ANO je už tři roky vládní stranou a na postavení spotřebitelů vůči mobilním operátorům se jeden z jeho poslanců neblaze podepsal,“ vrátil Mládek úder.

Sobotkův ministr poukázal na pozměňovací návrh poslance Stanislava Pflégra (ANO), který „zásadně znevýhodnil spotřebitele v jeho vztahu s mobilními operátory“. Pfléger měl návrh vypracovat „na základě doporučení od Asociace provozovatelů telekomunikačních služeb, tedy přímo mobilních operátorů“, tvrdí nyní Mládek.

Ministr připravuje novelu, která by měla vztah zákazníků a operátorů alespoň částečně napravit – třeba krokem ohledně nařízení o lhůtě 10 dnů, které bude mít operátor na to, aby vše nachystal k převodu v případě, že nespokojený zákazník bude chtít přejít ke konkurenci.

Mohl by se tak vytvořit prostor pro čtvrtého velkého operátora – díky chystanému odprodeji uvolněných frekvencí. Podle Kuby by čtvrtý operátor pomohl. „Každý nový hráč by byl zvýšením konkurence a to tomu trhu vždy jenom prospěje. Já bych byl všemi deseti pro,“ uvedl exministr.

Výsměch voličům?

Kuba ke sporu ČSSD versus ANO uvedl, že je dlouhodobě nespokojen, jak se Mládkovo MPO této agendě věnuje. „Pan ministr se vrátil do režimu, kdy se projevuje výrazně lobbing mobilních operátorů. Ale to, že poslanec ANO tam načetl pozměňovací podmínku, která velmi ztěžuje pozici občanů, když chtějí změnit smlouvu, je naprosto jasné,“ zmínil Kuba.

Podle někdejšího prominenta ODS jde o klasický příklad toho, jak to nyní ve vládě Sobotky a Babiše nefunguje. „Je půl roku před volbami a najednou si jedni vzpomínají, co měli dělat ti druzí. Po třech a půl letech, kdy se nedělalo vůbec nic. Je to ukázka toho, že věci nefungují a potom se před občanem hraje nějaká hra, kdo za to může víc,“ řekl Blesk.cz Kuba.

Sobotkovy schůzky s operátory půl roku před volbami a další dění kolem cen mobilních dat označuje proto „spíše výsměch voličům, kteří dnes platí téměř nejdražší data po celé Evropě“.

Pozice Čechů u roamingu? Nešťastná, míní exministr

Spory mezi ČSSD a ANO vyvolalo i to, že se Babiš navezl do pozice českých vyjednavačů při jednáních v Bruselu. Konkrétně o tom, že má být od 15. června zrušen roaming a volat se má po celé EU za ceny, jaké poskytují domácí operátoři.

Ruku v ruce s tím jde však opatření týkající se toho, že budou zavedeny stropy pro velkoobchodní ceny dat, volání i SMS tak, aby si operátoři účtovali po celé EU maximální částky stejné.

Europoslanec Luděk Niedermayer (za TOP 09) však přišel s informací, že čeští vyjednavači z MPO zastávali při bruselských jednáních diskutabilní pozici, kdy stáli o „dražší možný roaming“, tedy mj. o vyšší strop pro velkoobchodní cenu dat (8,5 eura za 1 gigabyte namísto 7,7 eura, což se nakonec prosadilo).

Kuba o pozici českých vyjednavačů uvedl: „Já ji vnímám jako velmi nešťastnou, byť ta problematika je trochu složitější. Každý stát má trochu jinou pozici podle toho, jak je a nebo není navštěvován jinými občany EU.“ Ministr Mládek se hájil tím, že roaming se týká pěti procent Čechů, jakési elity národa, zatímco 95 procent lidí zajímá především to, za kolik budou volat doma.

 

Exministr Kuba naopak upozornil na to, že jedna z výhod, která z členství v EU plyne, je volné cestování po EU a to, že je možné využívat služby za jednotné ceny. „Roaming do toho patří. Pro mě výroky pana Mládka, že se to týká pouze elity národa, jsou poměrně nepochopitelné. Jsem přesvědčen, že je to věc, kterou by mělo ministerstvo pro české občany hájit a ne tam přicházet s návrhem, aby to bylo dražší,“ dodal Kuba.

Ministerstvo přitom odmítá, že by šlo na ruku operátorům. „MPO ostře odmítá interpretaci týkající se velkoobchodních cen za roaming. V žádném případě neprosazovalo jejich vyšší ceny, aby pomohlo nadnárodním operátorům,“ uvedlo v prohlášení.

rockyshowman ( 4. dubna 2017 18:54 )

Chce to změnu. Bohuš včetně předchozích vládců nic nedokázal. Teď byl s bývalkou z NDR na obědě a kuli a kuli, co to teprve uvidíme. Chce to ANO a Tomia a udělat konečně pořádek. Když už kapitalismus, tak kapitalismus. Ne feudalismus a žvásty kolem. Mládka vyhnali a co se změnilo nic. Přidávají na platech a důchodech (almužny), pro nemocné nejsou prachy, sami si žijí jako králové. Neziskovky, migroši, nepřízpůsobiví, ti si žijopu. Komouši mlčí a většina národa trpí.A media žvaní nesmysly. Tak národe je potřeba změnu !

psi_mama ( 9. února 2017 08:37 )

Včera jsem nechala zrušit diskusi pod člankem o tyrani psu v Polske množirně. Debil karel_klafunda se tam ukájel sadismem,tak ho nahlašujte prosim at má jakykoli nick.Děkuji

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa