Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko šéfem Rady Evropy: Naděje pro případ zabitého Čecha, říká Zaorálek

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. května 2017
17:17

Dohled nad dodržováním lidských práv, demokracie a fungování práva – to je základní úkol Rady Evropy. Jeho výkonnému orgánu, Výboru ministrů, začíná Česko předsedat, a to znovu po 22 letech. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) může pomoci například ke zviditelnění případu Zdeňka M., kterého zavraždil Brit Raymond Sculley v Londýně. Od soudu ale odešel bez trestu. Řekl to v rozhovoru pro Blesk.cz před slavnostním předáním předsednictví. Jedním z hlavních témat bude ale zatýkání desítek tisíc lidí v Turecku, včetně opozice prezidenta Erdogana.

Přebíráme předsednictví v docela vzrušené době, protože dodržování lidských práv, demokratických postupů a fungování právního systému v těch státech, které sdružuje Rada Evropy, což je 820 milionů lidí, mezi nimi se najdou státy, kde jsou často velké problémy,“ poukázal na význam předsednictví šéf české diplomacie.

Připomněl, že aktuálně se jedná především o Rusko a Turecko, kde dochází k zatýkání politické opozice. V zemi prezidenta Erdogana jsou ve vězení po pokusu o vojenský puč desítky tisíc lidí a je otázkou, zda jsou všechny soudní procesy v pořádku. „Je celá řada podezření, jestli jsou respektována práva lidí u soudů. Víte, že je tam celá řada problémů kolem nezávislosti médií a kolem novinářů, kteří jsou ve vězení. Dokonce opozice je tam ve vězení. A to je příklad jen jedné země. Je to jedna z velkých agend, které nás čekají,“ přiblížil Zaorálek, co bude jeho hlavními tématy.

Pomoc v případu zavražděného Čecha

Ministr zahraničí ale připomněl, že problémy se řeší také ve Velké Británii. „Je tady případ zabitého Čecha v Londýně před rokem, který skončil u britských soudů tak, že byl ten, kdo ho zabil, shledán nevinným. A my máme právě jedinečnou šanci obrátit se na Evropský soud pro lidská práva, což je jedna z vrcholných organizací Rady Evropy. To je jediná instituce, která Britům může říct, že ten rozsudek byl vadný a že ten systém selhal. Vím, že to je jen jednotlivý případ, ale pro nás je důležitý,“ poukázal na možnou pomoc v podobě předsednictví Výboru ministrů Zaorálek.

Ministr zahraničí už dříve vyslovil obavy, že by nepotrestání Raymonda Sculleyho, který Zdeňka M. zavraždil, mohlo souviset s antiimigračními náladami ve Velké Británii. Ty vyústily až v odchod země z EU.

Takhle mluvil Zaorálek o odchodu Britů z Unie:

Video  Odchod Británie je jako amputace nohy, míní Zaorálek o brexitu.  - Václav Lang,Petr Soukup
Video se připravuje ...

Není to přímé posílení pozice, ale mohu dnes přímo mluvit s panem Jaglandem, generálním tajemníkem Rady Evropy, on není členem soudu pro lidská práva, ale člověk se tady daleko lépe může orientovat v těch možnostech, které máme. Je to pro mě určitá pomoc,“ míní Zaorálek s vědomím, že vše musí proběhnout v souladu se zákony.

Česko přebírá předsednictví symbolicky na Kypru, který stál v čele Výboru ministrů posledního půl roku. Předsedat Výboru ministrů bude Zaorálek do listopadu, nebo do doby, než se po volbách najde jeho nástupce. Šéf české diplomacie před zástupci představitelů 47 členských zemí převzal od kyperského ministra zahraničí klíč, který symbolizuje předsednictví. „Je to již podruhé, kdy bude Česká republika předsednickou zemí. V roce 1993 tu roli vedení naší země přijímalo jako symbol návratu do demokratické Evropy,“ řekl v Nikósii Zaorálek.

Na zasedání podle ministra zahraničí ale nezněla na Česko jen kritika. „Samozřejmě i Česká republika je jedna z hodnocených zemí. Je tady k dispozici dnes hodnocení zemí a zaznamenali jsme úspěch. Česká republika patřila, společně s Německem, k zemím nejlépe hodnoceným v oblasti digitalizace soudů. Jsme s Němci úplné jedničky. Je tedy dobré říct také nějaký úspěch,“ pochlubil se Zaorálek.

Rada Evropy je mezinárodní organizace spojující 47 států Evropy. Je nezávislá na Evropské unii a funguje na principu diskuze a hledání společných řešení v ekonomických, sociálních, kulturních, vědeckých, právních a administrativních otázkách a v udržování a rozvoji základních lidských práv a svobod. Zatímco Evropská unie funguje na principu supranacionality, Rada Evropy je založená na mezivládním principu.

joudajoudovy ( 22. května 2017 08:21 )

hystericky hulvat zaoral v cele rady evropy zda si rada na youtb pustila videa s kym ma tu cest, aby mohla ocekavat jeho kriticke vyroky? za kazde situace prezentuje stejny obsah, pouze meni jmena hlavnich akteru. nez nekde zasedat, nemel by se zaoral jit konecne lecit? pres 1/4 stoleti nelecena schizofrenie je u vrcholneho politika nebezpecna. nevolit jako kalouska a v ps bude klid na praci pro lidi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa