Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zimola mává auditem: S chatou jsem nepochybil, tvrdí

Autor: ČTK, Mii - 
10. května 2017
12:14

Stavba rekreačního domu bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly v Lipně nad Vltavou proběhla standardně, politik při ní nijak nepochybil. Za objekt jen zaplatil o něco větší cenu – audit ji stanovil na 4,1 milionu korun, Zimola zaplatil 4,5 milionu korun. Rekreační domy dal pro sebe, Zimolu a bývalého náměstka hejtmana Jaromíra Slívu (ČSSD) postavit šéf společnosti Jihočeské nemocnic Martin Bláha. Audit neodhalil žádné nejasnosti.

Bláha za čtyři domy zaplatil 17 milionů korun. Podle auditu, který si nechal zadat, měli s manželkou v letech 2009 až 2016 příjem téměř 25 milionů korun. Nejsou do toho započítány Bláhovy odměny za práci v představenstvu nemocnic. Zimola audit ve středu ukázal novinářům. 

„Je to to, co já říkám od začátku. My jsme nijak nepochybili. A jediná v uvozovkách chyba, kterou nám může někdo z veřejnosti vyčítat, je to, že jsme o tom neinformovali na začátku celého záměru,“ řekl Zimola.

Nejasnosti kolem stavby chaty

Kauza domu v Lipně nad Vltavou odstartovala krizi v tehdejší jihočeské krajské koalici, kterou tvořilo ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. ANO společně s opozičními zastupiteli navíc kritizovalo fakt, že Martin Bláha bere ročně odměny z představenstev jihočeských nemocnic 7,3 milionu Kč.

Na základě toho ODS tvrdila, že vedení kraje tímto způsobem mohlo vyvádět peníze z nemocnic a používat je na stavbu rekreačních objektů v Lipně nad Vltavou. Podle auditu ale 85 procent financí placených firmám podílejících se na stavbě objektů v Lipně zadavatel platil společnostem, které nebyly v žádném vztahu k nemocnicím nebo ke kraji.

Takhle Zimola oznamoval svoji rezignaci:

„Samozřejmě i těch 15 procent z částky může vzbuzovat nějaké pochybnosti. Proto se auditoři zabývali tím, jestli ceny, za něž tyto firmy, které zároveň měly zakázky v nemocnicích, byly obvyklé. A auditoři usoudili, že to tak bylo, že firmy nepracovaly pod cenou,“ uvedl Zimola.

Kvůli kauze kolem rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a odměnám pro členy představenstev jihočeských nemocnic se nakonec krajská koalice rozpadla. Novou tvoří ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012. Zimola rezignoval na funkci hejtmana, v níž ho nahradila jeho bývalá náměstkyně Ivana Stráská (ČSSD).

panda82 ( 10. května 2017 14:52 )

Pane Zimola tady nešlo o vaši chatu, Sobotka má byt za 7milionu a taky ho nikdo neprověřoval, prý náhrady, těch bylo 12tisíc/měs, jak dlouho šetřil těch 7mil., tady šlo o to, že jste byl vážný konkurent ve volbách a tak zametá a hází špínu na všechny kolem sebe bezmyšlenkovitě, je to nejhnusnější podrazák s Kalouskem, bohužel to odnáší voliči, a kurz koruny,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa